Läromedel saknas för industriprogram
Läromedel Industrin ropar efter folk men det är svårt att utbilda ungdomar i svetsning och andra yrkesämnen på det industritekniska programmet eftersom uppdaterade läromedel saknas.
Orsaken är att det saknas uppdaterade läromedel som vänder sig till gymnasieskolor, säger yrkesläraren Anders Åström.
– Det är ett stort problem. Det som finns att tillgå är väldigt gammalt. I dagsläget är det vad jag vet ett enda företag inom svets som tar fram material. De traditionella förlagen har lagt ner när det gäller att ge ut läroböcker om svets, svarvning och fräsning, säger Anders Åström som undervisar i svetsteknik och plåt på Tannbergsskolan i Lycksele och i en del kurser som berör supportsvarvning och fräsning.
De traditionella förlagen har lagt ner när det gäller att ge ut läroböcker om svets, svarvning och fräsning.
Via företag som till exempel Sandvik Coromant kan han få fram en del undervisningsmaterial om maskinbearbetning i till exempel svarvning och fräsning. Men de vänder sig ofta till dem som redan jobbat några år i branschen och behöver fördjupa sig i ämnet.
– Det är på en så hög nivå att det inte passar för gymnasielever som är helt nya på programmet, säger Anders Åström.
Hur gör du och kollegorna när ni saknar läromedel?
– Vi får försöka hitta något på nätet eller fråga varandra men mycket av det vi har är inaktuellt.
Hur är det för andra program när det gäller tillgång på läromedel?
– Jag tror inte att de har samma problem som oss på industritekniska programmet. Till exempel på fordons- och transportprogrammet finns läromedel via TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd och körskolor. Här är det också lagkrav på truckkurser och annat så det är lättare att motivera inköp. För vår del finns inte mycket att köpa även om vi vill.
– Svetsning är också omgärdat av väldigt många standarder som revideras och uppdateras. De är väldigt dyra och är därmed svåra att hålla sig uppdaterade på.