Personalkris stressar eleverna
Pelle Notklevs berättar hur personalbristen i restaurangbranschen påverkar hans elever. Foto: Stock adobe och privat.
Elevhälsa Pelle Djervf Notklev, yrkeslärare på hotell- och restaurangprogrammet i Norrköping, är orolig över att hans elever ska slita ut sig när de extrajobbar parallellt med studierna. Då ökar även risken att de tappar intresset för yrket. Och får sämre skolresultat.
Personalbristen i hotell- och restaurangbranschen tär på Pelle Notklevs elever. Han är yrkeslärare på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping och har sett hur trötta hans elever kan bli när de extrajobbar utanför skolan.
– Att gå i skolan är en heltidssyssla, varje timme som de jobbar extra är ju utöver de 100 procenten. Man orkar jobba övertid ett tag, sedan behöver man ta det lugnt, men det är inte eleverna införstådda med.
Pengarna kan kännas viktigare än orken hos eleverna, konstaterar han. Och det är lättare att missa skolan och tjäna pengar än att säga nej.
– För säger man nej så ringer restaurangen någon annan. Det här är en balansgång både för ungdomarna och för oss. Vi vill att branschen tar sitt ansvar och inte låter eleverna jobba alltför mycket.
"Det har blivit värre"
I dag hör restaurangbranschen av sig till Pelle Notklev med förfrågningar om arbetskraft i större utsträckning än tidigare, särskilt inför sommarsäsongen.
– Nu har det blivit mer de sista åren. Det vill säga att man verkligen upplever en brist och måste få in någon som jobbar.
Givetvis är arbetserfarenhet bra, betonar han. Den är ovärderlig.
– Då får eleverna stå på egna ben, prova sig fram och sakta men säkert bli mer eller mindre vuxna individer som snart ska ut och jobba. Men vissa som kommer tillbaka från sommarlovet är helt slutkörda på grund av att de har arbetat alldeles för mycket. Jag brukar försöka säga åt dem att de ska se till att vara lediga också.
Mitt under terminerna efterfrågas arbetskraft främst vid större tillställningar och högtider. Men många arbetar extra mer regelbundet.
Elevernas resultat påverkas
När Pelle Notklev får in en förfrågan om elever från restauranger lägger han ut det erbjudandet i ”Classroom”, skolans digitala plattform.
– Det är som en anslagstavla. Jag delar inte ut jobb till enskilda elever.
Per Notklev betonar att det måste finnas en balans mellan studier och arbete.
Frånvaro kan vara ett problem, enligt Per Notklev.
– Då har vi sett att elevernas resultat på utbildningen inte alltid motsvarar det som de borde ha kunnat nå om de hade varit där, i stället för att jobba extra på kvällar, eller till och med på luncher, säger han och fortsätter:
– Dels kan man missa skolan, men det finns också en risk att elever sliter ut sig och tröttnar på branschen när de är färdiga hos oss. På kort sikt är det bra att branschen vill ha arbetskraft men på lång sikt kan det leda till att färre vill ut och jobba på grund av det snabba tempot. Det här är ett enormt givande jobb, men det är också ganska tufft. Vår förhoppning är att eleverna ska få uppleva den glädje och inspiration som yrket medför – så att de vill stanna och få många bra arbetsår inom branschen.
LÄS MER:
Prisad restaurang lyfter hela skolan
En ämnesövergripande hamburgare
Förbättrade resultat på yrkesprogrammen