Yrkeslärare tränar hundar att spåra upp covid-19

Michael Hedman och hunden Skye, belgisk vallhund, som tränas för att kunna spåra upp personer som har smittats av coronavirus. Foto: Elin Rosén och Colourbox.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Yrkesläraren Michael Hedman har fått i uppdrag att träna hundar att spåra covid-19. Han tror mycket på utvecklingen av en bransch med specialsök.
– Hundar kan användas vid pandemier, leta vägglöss eller invasiva arter, säger han.

Michael Hedman har sysslat professionellt med specialsök med hundar sedan tidigt 90-tal och han blev tillfrågad av Uppsala universitet om han ville delta i forskningsprojektet. Syftet med projektet är att undersöka om hunden kan användas vid diagnostik av covid-19. Dessutom ska deltagarna ta fram en utbildningsmodell till att utbilda hundar som kan användas vid kommande pandemier.

Jaktintresse

Michael Hedman har bland annat testat lämpligheten hos olika hundar. Han använder belgisk vallhund malinois, riesenschnauzer, schäfer och labrador.

– Hundens jaktintresse är viktigt, att vilja jaga en doft. Det blir som en lek för hundarna. Uthållighet, koncentrationsförmåga och samarbete med föraren är också viktiga egenskaper. Det är inte rasen som är avgörande utan hundens egenskaper. Det kan till exempel vara en vanlig liten sällskapshund som passar bra, säger Michael Hedman.

Hundarna i forskningsprojektet tränas i en specialbyggd bana. De belönas med godis när de hittar en avvikande doft som är ett doftprov från en person med covid-19.

– Tanken är att hundar bland annat ska kunna användas på flygplatser för att spåra upp och skilja ur resenärer med covid-19 i en stor grupp.

Spårar insekter

Michael Hedman har arbetat i två år på Realgymnasiet i Eskilstuna. Han började som apl-handläggare för att hitta lämpliga platser inom hund. Nu undervisar han treorna, som läser fördjupningskursen hund. 

– Här ingår specialsök. Några elever har till exempel tränat sina hundar att söka efter kantareller.

Parallellt med lärarjobbet driver han ett företag inom specialsök. Han berättar att den branschen har utvecklats mycket på senare tid.

– Den har exploderat de senaste fem till sju åren med exempelvis vägglushundar och granbarkborrehundar som tränats att upptäcka och lokalisera granbarkborren som är den insekt som gör mest skada på våra granskogar. Detta är den bransch inom hundvärlden som ökar mest.

Så framtiden inom området kan vara ljus om man har en bra hund och en hållbar idé, menar han.

– Hunden kan i framtiden vara ett viktigt hjälpmedel inom miljö och klimat. De skulle exempelvis kunna leta efter invasiva arter och klimatförändringar.

Läs mer:

Vaccin till elever gör det möjligt med praktik

Skolans sociala roll viktig i undervisning på distans