Ökad risk för fel gymnasieval i coronatider

Måna Barsch, som är studie- och yrkesvägledare, menar att det finns en stor risk att många gymnasieval kommer att vara för dåligt underbyggda när mässor och öppet hus ställs in. Foto: Privat/Jonas Sveningsson
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Gymnasiemässorna blir digitala i höst och skolor ställer in öppet hus.
– Det här ökar risken för att många elever gör fel gymnasieval, säger studie- och yrkesvägledaren Måna Barsch.

Pandemin och de gällande förhållningsreglerna gör det i stort sett omöjligt att arrangera stora gymnasiemässor och traditionella öppet hus på olika gymnasieskolor. De mässor som ändå arrangeras blir i stället digitala. Det samma gäller för öppet hus.

"Avgör många gånger"

Måna Barsch, som är studie- och yrkesvägledare i Vällingby, menar att det finns en stor risk att många gymnasieval kommer att vara för dåligt underbyggda. Framför allt menar hon att det är värdefullt för elever att kunna besöka olika skolor inför valen.

– Öppet hus ger en fysisk upplevelse av den skola som man är intresserad av. Det brukar vara det mest avgörande för eleverna att kunna få magkänslan på plats. Det avgör många gånger vad de väljer. Nu känns det osäkert när inte den möjligheten finns, säger Måna Barsch, som arbetar på Vällingbyskolan där eleverna har ett stort antal gymnasieskolor att välja mellan i Stockholms gymnasieregion.

Vad säger dina elever nu inför valen?

– Vissa elever har inga äldre syskon och vet inte mycket om öppet hus och mässor. Men elever med äldre syskon och andra kanske redan i åttan har börjat fundera över gymnasievalet. De vet vad de missar nu när de inte kan besöka olika skolor. Det ändras också mycket från vecka till vecka om det blir öppna hus på olika skolor men nu verkar det som att de flesta inte har det. Jag hoppas på ett annorlunda läge efter årsskiftet och att en del skolor då kan ta emot besökare.

Risk att många kommer vilja byta

Måna Barsch lovordar de skolor som gjort digitala öppet hus och lagt ut filmer om olika program. De är ett bra stöd för eleverna i nian men kan ändå inte ersätta fysiska besök, menar hon.

– Risken med den situation vi har är att det blir många elever som i höst vill byta skola eller program, säger hon.

Göteborg, Malmö, Uppsala och Stockholm är några exempel på städer som ställt in sina traditionella gymnasiemässor.

Stockholmsmässan blir digital

Stockholmsmässan har ordnat gymnasiemässa varje år sedan 1992. Men i likhet med andra gymnasiemässor är den i år digital och pågår från den 19 till 21 november. Målgruppen är 26 000 högstadieelever länet.

– Gymnasiemässan är en viktig mötesplats för skolorna att möta sina framtida elever och framförallt för de blivande eleverna som ska göra sitt gymnasieval. Vi ser fram emot en digital mötesplats som kan inspirera, ge kunskap och kontakter som underlättar för eleverna att välja rätt inför framtiden, säger Karin Soffiantini Yildiz, tillförordnad chef för Gymnasieantagningen Storstockholm.   

Gymnasievalet pågår från 14 januari till 15 februari i Stockholms län och det finns möjlighet att ändra sitt val från den 15 april till 17 maj. Varje län bestämmer sina ansökningsdatum.

Pandemin hindrar apl på yrkesprogram

Digitala undervisningen har påverkat elevernas motivation

Corona-krisen: Skolgången drabbas för fyra av fem

Skolinspektionen granskar corona-restriktioner