Nytt publikrekord på Yrkes-SM
Arbetsplatsutbildning Årets Yrkes-SM slog publikrekord. Drygt 22 000 åskådare följde tävlingarna. En av vinnarna är Gustav Wigelius i kategorin undersköterska. Det känns lite overkligt men jättebra, säger han.
Av 55 yrken som deltog under Yrkes-SM var 30 tävlingsyrken. Totalt 98 yrkesskickliga ungdomar kom därmed på pallplats. Evenemanget slog även publikrekord med flest besökare någonsin under Yrkes-SM:s historia. Totalt 22 403 åsjadare besökte Arenastaden i Växjö för att följa tävlingarna.
Gustav Wigelius vann guldmedalj i kategorin undersköterska.
Första dagen var det ett moment på en akutmottagning där en patient hade hjärnskakning och en annan diabetes.
– Vi skulle utföra olika medicinska kontroller på dem. Andra tävlingsdagen var det en övning i hemsjukvård. Då kom vi hem till ett par med olika svårigheter och sjukdomar. Det var nog den klurigaste delen med mycket att hinna med och att lägga om sår, berättar Gustav Wigelius.
Klurigt
Sista tävlingsdagen fick han göra ett teoretiskt prov om demenssjukdomar och övningar i att klä sig rätt inför att gå in till en patient med covid-19.
– Jag tycket att det gick bra i alla moment och att jag hade planerat det väl. Men visst någon mindre miss gör man ibland, säger Gustav Wigelius, som går sista året på vård- och omsorgsprogrammet på Njudungsgymnasiet i Vetlanda.
Han belönades med guldmedalj, blommor och diplom.
– Men främst är det äran och titeln att vara Sveriges bästa undersköterska. Det sitter bra i mitt cv, säger han glatt.
Vad är det bästa med vård- och omsorgsprogrammet?
– Jag har alltid tyckt om att hjälpa människor. Man lär sig många olika saker och man kan arbeta på så många olika ställen efter programmet, som på sjukhus, äldreboende eller vidareutbilda sig till sjuksköterska eller polis. Jag har sökt in till sjuksköterskeprogrammet. I sommar ska jag jobba på akuten i Eksjö som undersköterska.
God försörjning
Anders Lövgren från Lärarförbundets referensorgan för gymnasieskolan var på plats under Yrkes-SM i Växjö. Han är imponerad över den bredd som visas upp från yrkesprogrammen.
– Det är mäktigt att se vård- och omsorg, IT-tekniker framför sina skärmar, skogsmaskinförare, byggare och andra yrkesgrupper. På parkeringen utanför hallen backade ungdomar med 24 meter långa långtradare, säger Anders Lövgren, som är yrkeslärare på el- och energiprogrammet på NTI-gymnasiet i Västerås.
Är det något annat som gjorde intryck på dig?
– Det som fortfarande gör mig lite ledsen är att så mycket av den information och ton som ges är att man kan faktiskt välja ett yrkesprogram också. Lite som att det skulle vara ett andrahandsval. Jag vet ju vilken potential det är på yrkesprogrammen. Det är en kvalificerad utbildning som öppnar dörrar till arbete och god försörjning, svarar Anders Lövgren.
Han tror att Yrkes-SM och andra yrkestävlingar kan får fler att söka yrkesprogram.
– Många grundskolelever och även förskolor var på plats under Yrkes-SM och det bådar gott.
Under Yrkes-SM utsågs även Årets yrkeslärare i Kronoberg. Utnämningarna gick till Ellinor Rydman, Teknikum i Växjö, som undervisar på barn och fritidsprogrammet och Glenn Andersson, som arbetar på industritekniska programmet på Kungsmadskolan.
Yrkes-SM pågick i Växjö mellan den 10 och 12 maj. Deltagarna med guldmedalj har chans att ta en plats i Yrkeslandslaget och representera Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM. Yrkes-SM hålls nästa gång 2024 i Karlstad.
Läs mer:
Yrkes-SM ska locka elever till yrkesprogram
Årets yrkeslärare: Eleverna måste våga fråga