Debatt: Yrkeselever får inte veta vilka inriktingar som finns

Håkan Bolander är ordförande i Mellansvenska plåt & ventföreningen och engagerad i frågor som rör yrkesprogrammen. Liksom Annika Waernström, vd för Ventilationsbranschens organisation för utbildning och rekrytering - som ägs av Byggnads.

Fyra plåtslagare utbildas per läsår i Eskilstuna. Trots att branschen skriker efter arbetskraft. Under första året ska elever på bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet få prova på alla inriktningar, men inriktningarna plåtslagare och ventilationsmontör finns inte med.

I Eskilstuna utbildas cirka fyra plåtslagarelever per läsår på gymnasiet, och ventilationsutbildningen lyser med sin frånvaro. Samtidigt skriker branscherna efter arbetskraft, och inom tre år behöver i genomsnitt elva personer anställas per företag. Trots förväntningar och krav på skola och näringsliv går små yrken förlorade när kunskap om yrkena saknas och resurserna till utbildningarna inte räcker till. Branscherna lägger stora resurser på att öka attraktiviteten, men politiken behöver ta ett större ansvar för att lösa den akuta kompetensförsörjningen.

Under första året ska eleverna på både bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet få möjlighet att prova på samtliga inriktningar för att bilda sig en uppfattning om vad de innebär, och för att lättare kunna göra rätt inriktningsval. Trots att introduktionen är obligatorisk, visas yrkesutgångarna plåtslagare och ventilationsmontör inte upp på landets gymnasieskolor. 

Chansen går förlorad

För många elever är introduktionen det enda sättet att få information om yrkena plåtslagare och ventilationsmontör. Men chansen går förlorad om elever inte ens får veta att yrkena finns. Utan skolor som agerar, politiker som förstår, och elever som får rätt kunskap, riskerar branscherna att konkurreras ut och i slutändan går både yrket och samhällsnyttan förlorad. 

Plåt- och ventilationsbranschen har ett stort ansvar att förbättra förutsättningarna för kompetensförsörjningen, ett ansvar som man tar på största allvar. Bland annat genom att tillhandahålla en förstklassig branschskola inom båda yrkena, genomföra årliga skolturnéer för att möta högstadieelever samt genom aktiv kommunikation på sociala medier. Branschen arbetar aktivt för att få fler unga att utbilda sig, och vi ser att insatserna gör skillnad. 

Men branschen kan inte bära hela ansvaret. Kampen om kompetensen är enorm och när nödvändiga politiska initiativ uteblir riskerar små branscher att försvinna. I dag måste vi förlita oss på att enskilda skolhuvudmän själva hittar lösningar. Men det räcker inte. Kompetensbristen är ett strukturellt problem som kräver strukturella lösningar. 

Öka yrkeskännedomen

För att möta de utmaningar som ventilations- och plåtslagarbranschen står inför föreslår vi därför två initiativ: 

  • Öka yrkeskännedomen med en väl fungerade introduktion. Skolor som i dag inte genomför introduktionen på ett ändamålsenligt sätt måste följas upp. Man måste ta fram en ordentlig plan för hur man kan förbättra förutsättningarna för skolorna att genomföra introduktionen på ett sätt så att även små branscher lyfts ordentligt. Det räcker inte med de riktlinjer som finns när skolorna inte ens lever upp till det mest grundläggande kravet: att alla elever ska introduceras till samtliga inriktningar. 

  • Dra nytta av branschens initiativ. Det krävs ett tillskott av resurser för att skolor som i dag inte erbjuder inriktningarna plåtslageri och ventilation ska kunna skicka elever till branschskolan. Summan är liten i relation till vinsterna, men just nu kan varken skolhuvudmännen eller branschen täcka den ökade kostnaden för elever som går utbildningen. Det är en investering som hämtas hem snabbt, genom att eleven kommer ut i arbete, näringslivet stärks och kvalitén på byggena förbättras. 

Det behövs en gemensam kraftsamling för att säkra nödvändig samhällsnytta för framtiden. Tillsammans kan vi minska ungdomsarbetslösheten och lösa kompetensbehovet. Något som gynnar alla. 

Annika Waernström, vd. för Plåt & ventbyrån plåtslageri och Ventilationsbranschens organisation för utbildning och rekrytering.

Håkan Bolander, ordförande i Mellansvenska Plåt & Ventföreningen.

Artikeln publicerades ursprungligen i Eskilstuna-kuriren. Åsikterna som uttrycks i texten är skribenternas egna.