Yrkes-SM ska locka till yrkesprogram
Annat Region Kronoberg erbjuder skolklasser gratis bussresa till Yrkes-SM i Växjö för att locka unga att söka yrkesprogram. Vi måste använda alla tänkbara metoder för att trygga kompetensförsörjningen. Och yrkes-SM är en av dem, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).
Efter uppehåll på grund av pandemin är det åter dags för Yrkes-SM. Den 10-12 maj pågår tävlingarna i Växjö. Ett 60 tal yrken visar upp sig och över 13 000 personer är hittills anmälda till att besöka evenemanget. Ett syfte med tävlingarna är att locka unga personer att välja yrkesutbildningar.
När Yrkesläraren kontaktade regionen för att höra hur man förbereder sig för sitt första värdskap för tävlingen visade det sig att den högsta politikern ville ta intervjun. Så viktig bedömer man att frågan är.
– Bristen på arbetskraft i många branscher är en stor utmaning för oss. Alla sätt att tackla den utmaningen är viktiga, säger Mikael Johansson (M).
Saknar arbetskraft
Arbetet med regional utveckling har på senare år flyttat från länsstyrelserna till regionerna. I Region Kronoberg saknas arbetskraft på många håll och situationen kan bli ännu besvärligare framöver. Att få fler att söka till gymnasiets yrkesprogram är därför en överlevnadsfråga.
– Vi i regionen behöver undersköterskor, den tunga industrin behöver allt från svetsare till montörer och byggbolagens behov av arbetskraft bara ökar. Och det är bara några exempel.
För att locka fler elever att välja en yrkesutbildning har kommunerna och regionen haft många möten där de bollat idéer, vilket bland annat ledde till att man sökte och fick värdskapet för året yrkes-SM.
Mikael Johansson har stora förhoppningar på evenemanget.
– Vi siktar på 15 000 besökare. Vi har erbjudit gratis bussresa till Växjö för alla åttor och nior i regionen. Och vi har bjudit in elever från vuxenutbildningen och arbetssökande från Arbetsförmedlingen.
Vad får folk att besöka ett yrkes-SM?
– Det är spännande att följa själva tävlingarna. Men där kommer också arbetsgivare ha egna montrar och vi sätter upp bås där eleverna själva får testa olika yrken.
Över 200 tävlande
I själva tävlingen deltar 222 tävlande i 34 olika yrken, varav de flesta redan har jobbat några år. Utanför tävlan finns ytterligare 22 yrken som kommer att visa upp sig.
Under året har det varit uttagningstävlingar runtom i landet. Mikael Johansson jobbade tidigare som tjänsteman i Ljungby kommun och var vid ett tillfälle med och anordnade en deltävling för undersköterskor. Han berättar om flera spännande moment:
– En tävlande i taget kom upp på scenen för att göra ett morgonbesök hos en hemtjänstpatient i ett rum som byggts upp för ändamålet. Domarna betygsatte sedan bemötandet, frukostserveringen och medicineringen.
Någon skådespelare som agerade patient, eller?
– Det var en av våra vårdlärare som också spelat teater. Hon gjorde det inte helt lätt för de tävlande, det ska ju vara lite show! Och efteråt fick de svara på frågor, i det här fallet om Parkinsons sjukdom som patienten uppgavs lida av.
Mikael Johansson tror att tävlingar av det här slaget kan få en del elever att tända på yrkena, men SM är bara ett första steg i Kronobergs ökade ambitioner.
– Vi planerar ett helt paket av åtgärder för att öka utbildningarnas popularitet.