Tre lärare om berg- och dalbanor

Yrkeslärarna Helen Lindquist, Patrik Karlsson och Frieda Rosengren berättar om sin vardag. Foto: Adobe stock och privat.
Panelen Vad tycker eleverna är svårast? Och hur gör man för att komma framåt? Vi bad tre lärare svara.
Patrik Karlsson

Patrik Karlsson, yrkeslärare på barn- och fritidsprogrammet på Ystad gymnasium.
Vad tycker eleverna är svårast i ditt ämne?
Eleverna tycker att de teoretiska del-arna är svåra. Exempelvis regler och riktlinjer. De kan också uppleva att det är svårt när de måste utmana sig själva och hamnar utanför sin bekvämlighetszon. Jag är även dramapedagog så det kan handla om rollspel, när de ska förställa sin röst eller andra praktiska moment.
Hur får du dem att lära sig det?
Jag försöker lyssna in elevernas funderingar om vad de anser är svårt eller tråkigt. Och så försöker jag göra så många moment som möjligt verklighetsnära och praktiska. Då blir de teoretiska delarna mer begripliga. Det mesta handlar om att skapa ett klimat i klassen som gör att de vågar utmana sig själva.
Vad tycker eleverna är roligast?
När jag frågar eleverna det så svarar de att jag har många praktiska moment, att jag är engagerad, håller omväxlande lektioner – både lekfulla men allvarliga – och att jag ger eleverna möjlighet att vara i olika miljöer och träffa olika målgrupper.
Helen Lindquist

Helen Lindquist, yrkeslärare på hotell- och turismprogrammet på Realgymnasiet i Linköping.
Vad tycker eleverna är svårast i ditt ämne?
Att få ettorna att förstå att hotell inte är ett ämne – att de får betyg i flera ämnen. Deras APL är totalt 14 veckor per termin därför pågår mycket av teorikurserna under deras APL och det tar ett tag innan eleverna förstår det. Hela utbildningen bygger på deras praktiska arbete och eget ansvar, vilket är en stor skillnad mot grundskolan.
Hur får du dem att lära sig det?
Vi har bra rutiner och hotellen har stor förståelse för vårt arbete. Vi har haft samma upplägg i sex år nu så både skola och bransch vet hur ettorna fungerar. Under vårterminen lägger vi in en stöt kring service och bemötande. Och så har vi rollspel och pratar mycket om att eleverna själva påverkar gästens upplevelse på hotellet.
Vad tycker eleverna är roligast?
Eleverna växer av att ta ansvar under APL och när jag ser att de har kommit in i arbetet ordentligt så är det riktigt kul. Självförtroendet ökar och de känner tillhörighet. Jag får ofta höra att ”det här visste jag inte att jag kunde” eller ”personalen gav mig beröm i dag” eller ”jag vågade inte prata med någon i början, jämfört med nu.”
Frieda Rosengren

Frieda Rosengren, yrkeslärare på frisör- och stylistprogrammet på Drottning Blankas gymnasieskola i Jönköping.
Vad tycker eleverna är svårast i ditt ämne?
Eleverna tycker att terminologin och fackspråket är det svåraste. Många av dem är mer praktiskt lagda, vilket gör att det teoretiska kan kännas utmanande när det inte är direkt kopplat till praktiska moment.
Hur får du dem att lära sig det?
Jag kombinerar teori med praktiska övningar och behandlingar. Genom att koppla terminologin till verkliga exempel och situationer blir det lättare för eleverna att förstå och komma ihåg kunskaperna. Att repetera termer i samband med praktiska uppgifter hjälper dem att omsätta kunskapen direkt i handling.
Vad tycker eleverna är roligast?
Eleverna tycker att de praktiska momenten och behandlingarna är roligast. Det är i dessa situationer de får använda sina kunskaper på ett konkret sätt och se resultatet av sitt arbete. Det ger dem också möjlighet att känna sig mer engagerade och motiverade i sitt lärande.
LÄS ÄVEN: