”Många missar chansen till yrkesprogram”
Ett yrkesprogram inte är någon slutstation, tvärtom är det en start. Det säger Elias Larsson,ykresutbuldningsambassadör hos WorldSkills Sweden. Foto: WorldSkills Sweden.
Annat Yrkesprogram är ingen slutstation. Och det är tråkigt att många unga missar möjligheten som en yrkesutbildning ger. Det betonar Elias Larsson, som tillsammans med andra yrkesutbildningsambassadörer har besökt över hundra skolor i år.
Yrkestutbildningsambassadörerna ska marknadsföra yrkesprogrammen. Men de fick en tuff start eftersom de lanserades just när pandemin slog till. Nu är det däremot full fart.
– Efterfrågan är så stor att vi tvingas säga nej till skolor som vill få besök, säger ambassadören Elias Larsson.
Han studerade själv på hotell- och turismprogrammet och jobbar nu som eventkoordinator samtidigt som han också håller i nätverket för de omkring tio yrkesambassadörerna hos WorldSkills Sweden.
– Intresset är väldigt stort därute. Vi åker runt och berättar om yrkesprogrammen på skolor och yrkesmässor.
Under förra året, det första fritt från pandemin, gjorde ambassadörerna närmare hundra besök.
– I år har vi redan gjort fler än så!
Vilket är ditt viktigaste budskap när du träffar niondeklassare?
- – Att ettyrkesprogram inte är någon slutstation, tvärtom är det en start. Sedan kan man gå vidare till en yrkeshögskola eller börja läsa på universitetet om man inte börjar jobba direkt.
Var det en bra idé att göra alla yrkesprogram högskoleförberedande?
- – Absolut! Jag tror att det är särskilt viktigt när eleverna ska förklara för sina föräldrar att de vill gå ett yrkesprogram. Föräldrarna blir lugnade av att veta att vägen mot högskolan fortfarande är öppen.
Förutfattade meningar
Elias Larsson har ytterligare ett centralt budskap när han träffar eleverna:
– Välj program efter eget intresse, lyssna inte för mycket på vad andra säger. Det finns så mycket förutfattade meningar om yrkesprogrammen.
Han hade själv de där förutfattade meningarna, att det var mindre fint med yrkesprogrammen, att de var lite av återvändsgränder. Han började därför på ekonomiprogrammet, men bytte till hotell efter ett år.
– Jag ville ha något mer hands-on, något praktiskt, något som snabbare kunde leda till jobb.
Elias Larsson är mycket nöjd med sitt val, inte minst för att det också lett till att han kunnat tävla i både Yrkes-SM, Yrkes-EM och Yrkes-VM - där han kammade hem bronset 2019.
Missar möjligheten
Yrkes-SM anordnas av WorldSkills Sweden, ett samarbete mellan staten, Svenskt Näringsliv och LO. Det är bland dem som tävlar i SM som yrkesutbildningsambassadörerna sedan utses. Varför ville han bli ambassadör?
– Jag tycker att det är tråkigt att så många ungdomar missar möjligheterna som en yrkesutbildning ger. Jag vill få fler att förstå hur bra utbildningarna är.
När han är ute och pratar med elever händer det att han får berätta hur han bärgade VM-bronset:
– En av uppgifterna var att hantera en knepig situation i hotellreceptionen. Jag fick ta emot en VIP-gäst, skickligt spelad av en skådis, som bad mig att ta hand om den örn han hade fått i gåva. Och hotellet var djurfritt.
- Hur löste du det?
– Jag var vänlig och tillmötesgående och hittade snabbt på att i staden fanns ett zoo som kunde ta hand om örnen på bästa sätt.
Läs mer:
Hett eftertraktade på arbetsmarknaden
Yrkeslärares forskning gav tydligare utbildning
-