De mixar yrkeskunskaper

Det är viktigt att eleverna ser, och känner av, att lärare i olika ämnen har kontakt med varandra. Och att man samarbetar, tycker lärarna på Malmenskolan. Foto: Henrik Hansson.

Ämnesintegrerat arbete gör skolan roligare, tycker eleverna på Malmenskolan i Ludvika. Där är verklighetsnära lärande i fokus.

Att jobba ämnesintegrerat ger Jenny Jansson och bröderna Lahr energi. De kombinerar yrkeskunskaper med naturvetenskap, med syftet att få in verkligheten i undervisningen. När bröderna Stefan och Peter Lahr, lärare på bygg- och anläggningsprogrammet, träffade naturvetenskapsläraren Jenny Jansson för första gången insåg de direkt att de hade samma inställning till lärande.

– Vi började titta på våra kursplaner för att se vad som skulle kunna vara bra områden för samarbete, säger Jenny Jansson, som liksom Stefan och Peter Lahr jobbar på Malmenskolan i Ludvika.

Lärarna tycker att det är tydligt att eleverna växer när de gör projekt utanför skolan. Foto: Henrik Hansson.

Som av en slump fick de en förfrågan från en skollovskoloniförening om de ville bygga ett altandäck på halvön Öddö utanför Strömstad.

I det här fallet kändes en ämnesintegrerad kurs mellan bygg och anläggning, transport och fordon och naturkunskap som en bra kombination. Ambitionen var att få eleverna att se samband.

– Eleverna lär sig att tänka på miljön och att ta vara på allt material, säger Stefan Lahr.

Hela arbetslaget följde med på en resa med tre nätters övernattning; snickare, anläggare och murare. Även transporten fanns med som en pedagogisk punkt.

– Eleverna fick planera den och köra ut allt material som var packat på en släpkärra.

Det här är ett av många ämnesintegrerade projekt som de har genomfört tillsammans. Foto: Henrik Hansson.

Att vara på en ö gav många möjligheter.

– Jag undervisade om Agenda 2030 och kunde visa en havsmiljö som många inte hade upplevt
tidigare, säger Jenny Jansson.

Altanen står nu på plats, 4,5 gånger 10 meter, men bäst av allt, konstaterar Peter Lahr, var att de hade roligt tillsammans.

– Vi har fått en nära relation till eleverna. Det är tydligt att många har blivit mer intresserade av skolan.  

Jennys och bröderna Lahrs tips för samarbete

1. Ett ämnesövergripande projekt behöver inte vara så stort. Det kan räcka med att göra en utflykt eller en miljöanalys av ett bygge, med syftet att göra något eleverna kommer möta i sitt framtida yrke. Låt dem se att ni känner varandra och ställer samma sorts frågor. Allt för att nå mer än bara ämnesmålen: demokrati och värdegrund. 

2. Titta på kursplanerna. Vad har de gemensamt och hur kan man konkretisera det? Naturkunskap
1a1 är en allmänbildande och bred kurs, särskilt lämpad för att koppla ihop med yrkesprogrammens innehåll. Den kursen innehåller bland annat natur och hållbar utveckling och naturvetenskapliga arbetsmetoder.

3. Reflektera över vilka kunskaper lärarna själva besitter och som kan komma till användning. Underskatta inte de mindre momenten. När man jobbar ämnesövergripande i samarbete dyker det ofta upp andra frågor; demokrati, etik, samspel och ledarskap. Ta vara på det.

4. Dela in eleverna i arbetslag inför matlagning och andra praktiska sysslor som krävs vid övernattning. Det är en fördel om hela arbetslaget följer med, liksom elevhälsan. Dels ifall det händer något, och dels för att elevhälsan då får möjlighet att lära känna eleverna. Slutligen: ha roligt tillsammans!

LÄS ÄVEN:

Så preppar du inför APL utomlands

Yrkesläraren om arbetet som matchmaker

En ämnesövergripande hamburgare