De är redo för en ny reform

Eva Magnusson och Stefan Karlsson hoppas att det kommer finnas mer tid att ”grotta ner sig” i respektive ämne. Foto: Oskar Omne.

Det är en del att sätta sig in i men vinsten är att bedömningshysterin minskar. Det är tankar från yrkeslärare och programrektor på Westerlundska gymnasiet, som gör sig redo för Gy25.

I entréhallen på Westerlundska gymnasiet i Enköping möts man av en doft av nytt trä blandat med dofter från dagens lunch. Skolan är nybyggd och lärarna håller på att förbereda sig för en ny reform: Gy25, som startar i höst.  Eva Magnusson har jobbat i fyra år som yrkeslärare på vård- och omsorgsprogrammet. Hon har en bakgrund som undersköterska i äldre­omsorgen och har valt att utbilda sig till yrkeslärare. Nu ser hon fram mot Gy25.

– Jag har ju inte jobbat så länge som lärare och har därför inte hunnit med så många förändringar. Jag känner mig ganska trygg inför det som ska förändras. Men visst är det en del att sätta sig in i.

Stefan Karlsson, som är yrkes­lärare på el- och energiprogrammet, gör sitt första år som lärare efter 20 år som elektriker.

– För mina ämnen blir det nog inte så stora skillnader med Gy25. Jag har många icke nivåstigande ämnen. Installationsteknik har dock tre nivåer. Men en förändring är ju ämnesbetyg i stället för kursbetyg. Dessutom får vi undervisa i två system parallellt, säger han.

Olika nivåer

Eva Magnusson kommer få ett par ämnen med två nivåer. Det är gerontologi och geriatrik samt social omsorg. En utmaning, som hon ser det, är att få tillgång till nya läromedel.

Elin Hållén Quas, programrektor.

– Boken om social omsorg kommer att släppas först i juni och sedan kommer ju eleverna i augusti. Så det är lite frustrerande även om jag ju i början kan använda de läromedel som jag har nu.

När ämnesbetygen införs kommer eleverna bedömas för vad de kan i slutet av sina studier. Lärarna på Westerlundska gymnasiet är inte så oroliga över att eleverna kommer att vara taktiska och pröva för betyg i högre nivåer utan att ha klarat de tidigare nivåerna. De behöver sina poäng för att få examen.

– Jag tror även att man bör ha läst den första nivån för att sedan klara nivå två kunskapsmässigt. Progressionen löper genom alla nivåer, säger Stefan Karlsson.

Elin Hållén Quas är programrektor för programmen vård och omsorg, el och energi samt barn och fritid. Framför sig har hon de nya poängplanerna för yrkesprogrammen.

– Gy25 är uppbyggd så att den kunskap som du får i nivå ett behövs för att förstå och klara av nivå två. Men det kan nog vara någon elev som försöker vara taktisk och pröva för en högre nivå utan att ha klarat den lägre nivån, säger hon.

Rayan Dahir och Léah Akpinar Björklund övar på att ta venprov. Inom kort ska de ut på sin sista APL-period. Foto: Oskar Omne.

En av intentionerna med Gy25 är att minska stressen och fragmentiseringen i gymnasiet, både för elever och lärare. Elin Hållén Quas tror att just det också blir en effekt.

– Jag tror att bedömningshysterin kommer att minska och att vi kan fokusera mer på undervisning och lärandet. Det blir inte lika många betygskriterier så lärarna kan komma ifrån det ständiga ”checkandet”.

Eleverna ska få längre tid till att fördjupa sig i ett ämne innan det slutliga betyget sätts. Lärarna ska också ges bättre förutsättningar att undervisa långsiktigt och med en helhetssyn, förklarar Eva Magnusson.

– Progression jobbar vi även med i dag. Det är roligt att följa ettorna tills de blir fullfjädrade undersköterskor. Men visst hoppas jag att det blir luftigare med Gy25 och att jag som lärare kan grotta ner mig i det centrala innehållet om vad mina elever ska kunna. Om man som lärare får styrning med pedagogisk frihet så kan det här bli bra. De som inte uppskattar den större friheten kanske kan uppleva reformen som svårarbetad.

”Om man som lärare får styrning med pedagogisk frihet så kan det här bli bra.”

Eva Magnusson

Stefan Karlsson trivs utmärkt som lärare och tänker att han borde ha börjat tidigare i skolvärlden.

– Det är ett skönt kvitto när man ser att eleverna förstår och att det man lär ut uppskattas. Efter flera år i branschen vet jag vad de stöter på som elektriker och vad de bör kunna. Så nästa år får jag ge dem det både i Gy11 och Gy25 men det ska nog gå bra.

För att få grundläggande högskolebehörighet behöver eleverna bland annat läsa svenska nivå 3. De flesta på Westerlundska gymnasiet som nu satsar på högskolebehörighet gör det inom 2 500 poäng. Elin Hållén Quas berättar att de började förbereda sig för Gy25 för drygt ett år sedan med diskussioner, studiedagar och tid i arbetslagen. De har bland annat använt material från Skolverket och läst och tittat på filmer från Anna Karlefjärd, föreläsare och utbildningsledare vid Karlstad universitet. Hon ska även besöka skolan.

Elin Hållén Quas hoppas att lärarna genom Gy25 ges mer tid att sitta tillsammans och prata undervisning.

– Yrkeslärarna kanske inte tycker att det är så jättestor förändring jämfört med lärare i svenska, matte och engelska där det är fler förändringar. I yrkesämnen jobbar man redan mycket med progression och flera yrkesämnen har bara en nivå i Gy25. Men sedan finns det nog någon lärare som hellre vill vara kvar i det som var förr. Men de finns överallt i alla branscher.

Hon är samtidigt medveten om att många lärare är förändringströtta.

– Det är inte så konstigt. Skolan får nya reformer hela tiden, vi byter betygssystem och man gör om programmen. Men jag märker ändå att väldigt många lärare är positiva till den här nya gymnasiereformen.

Så funkar Gy25

  • Gy25 införs den 1 juli 2025. Det innebär bland annat att ämnen, examensmål, programmål och programstrukturer är uppdaterade. Ett syfte med reformen är att minska stressen hos elever och lärare. Genom att införa ämnesbetyg bedöms eleverna för vad de kan i slutet av sina studier. Ett ämne kan ha en eller flera nivåer.
  • Elever som börjat sin utbildning före Gy25 läser enligt dagens ämnesplaner och får kursbetyg. Det innebär att lärarna får undervisa i två system under en övergångsperiod. Fram till 30 juni år 2030 går det att avsluta påbörjade kurser och få kursbetyg.
  • Nära 30 nya ämnen införs i gymnasieskolan. Några exempel är artificiell intelligens, cykelteknik, hållbar produktion, kattkunskap, solcellsmontering, fordon – elektronik och mjukvara, serverhantering och informationstjänster, hårvård och salongskunskap.
  • Hantverksprogrammet upphör i och med Gy25.  Samtidigt startar programmet frisör- och stylistprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammets två inriktningar anläggningsfordon och mark och anläggning slås samman till mark och anläggning.

    Källa: Skolverket.

Två kurser som är populära i det individuella valet på de olika yrkesprogrammen är den om etik och människans livsvillkor och kursen om drycker och ansvarsfull dryckeshantering. De finns inte med framöver.

– Här får vi plocka in något annat. Det är också oklart vad som kommer att hända med kursen makt, normer och kön, som Skolverket drog tillbaka i december, säger Elin Hållén Quas.

Ett nytt valbart ämne på yrkesprogrammen blir AI som kommer att ingå i el- och energiprogrammet på Westerlundska gymnasiet. Som programrektor ser Elin Hållén Quas att det kan bli en del extra kostnader initialt, bland annat för nya läromedel.

– Jag gissar att läromedels­företagen gnuggar händerna nu. Pappersböcker funkar bättre för våra elever jämfört med digitala läromedel.

Inne i metodrummet för vård- och omsorgsprogrammet sitter några elever i årskurs 3 som snart har fått ihop sina poäng. De jobbar med sina gymnasiearbeten. I lokalen finns fullt med patientdockor, olika organ i plast och till och med en läskig binnikemask i en lösning i en försluten glasburk.

Läraren Eva Magnusson är med när eleverna Léah Akpinar Björklund och Rayan Dahir övar på att ta venprov på en arm av gummi. De trivs bra på utbildningen. Men det har varit ganska stressigt.

– Speciellt i tvåan var det många prov och läxförhör, säger Rayan Dahir.

– Men vi har haft bra lärare och har fått göra omprov om vi har behövt. Det är lite synd att vi missar det nya gymnasiet där det kanske blir lugnare. Det har jag hört en del om, säger Léah Akpinar Björklund.

Nu ser båda fram mot den sista perioden med APL, och examen.

– Egentligen har det ju gått väldigt fort, säger de nästan i munnen på varandra och ser förväntansfulla ut.

LÄS ÄVEN: 

Gy25: "Orosmolnen tornar upp sig"

Yrkeslärare uppfinner specialpedagogiska lösningar

Prestigelösa snickare utses till Årets arbetslag