Lågkonjunkturen påverkar yrkesprogrammen

Det är viktigt att man dimensionerar inom bygg- och anläggningsprogrammet så att inte alla blir snickare eller målare, enligt Elin Kebert på Byggföretagen.

Fler elever behöver välja yrkesprogram men även olika yrkesutgångar i och med Gy25, betonar Byggföretagen. Men farhågor finns för att lågkonjunkturen kan ge motsatt effekt.
– Jag är orolig för att färre kommer att söka bygg- och anläggningsprogrammet, säger Elin Kebert på Byggföretagen, som är kritisk till att ämnesplanerna inte är klara än.

Inför Gy25 har Byggföretagen lämnat synpunkter kring nya examensmål och ämnesplaner för bygg- och anläggningsprogrammet, el- och energiprogrammet samt teknikprogrammets fjärde år.

Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning hos Byggföretagen, ser flera fördelar med gymnasiereformen som införs från i höst. 

– Det är positivt att gymnasiet går från kursbetyg till ämnesbetyg så att eleverna får mer tid att utveckla sina kunskaper. Varje yrkesutgång har även fått ordentliga ämnesplaner, till exempel för golvläggare och murare. Det gör det mer specifikt. Vi hoppas även att det här blir en god hjälp för yrkeslärarna och att fler elever väljer olika yrkesutgångar, säger Elin Kebert.

Orosmoln

Men Byggföretagen ser även vissa orosmoln inför Gy25. Ett är att examensmålen inte är riktigt klara än.

– Vi har lämnat inspel till Skolverket om att trycka på kring frågor om arbetsmiljö och hållbart byggande. Skolorna jobbar med examensmålen från dag ett så det känns lite tajt att de inte är klara än.

I remissyttrandet till Skolverket betonar Byggföretagen att det tidigt i examensmålen för bygg – och anläggningsprogrammet bör framgå att utbildningen innefattar många olika yrken. De listar bland annat betongarbetare, golvläggare, murare, kranförare och plattsättare.

I yttrandet om el- och energiprogrammet betonar Byggföretagen att det bör framgå att utbildningar till järnvägstekniker eller signaltekniker på yrkeshögskola kräver att eleven läst el- och energiprogrammet inriktning elteknik.

För få lärlingsplatser

En förhoppning från Byggföretagen är att fler elever ska söka till yrkesprogram. Elin Kebert menar att högskolebehörigheten som grund och att arbetsmarknadens behov ska vara mer vägledande vid dimensionering kan bidra till ökat söktryck. Men hon är orolig över att lågkonjunkturen påverkar negativt.

– Jag är orolig inför hösten när det gäller söktrycket till bygg- och anläggningsprogrammet.

Men är det inte bra om färre söker det programmet nu när marknaden viker?

– Nej, det vore illa. De som börjar i höst går ut om tre år och då kommer konjunkturen att ha vänt. Men för de som tar studenten nu i vår kan det bli svårt att hitta lärlingsplatser. Här behöver alla hjälpas åt. Det är också viktigt att man inom bygg- och anläggningsprogrammet dimensionerar så att inte alla blir snickare eller målare. Det behövs till exempel fler inom väg och anläggning.

Färre på bygg och vård

Elin Kebert har tillsammans med företrädare från Mur- och putsföretagen och Golvbranschen skrivit ett debattinlägg i Svenska Dagbladet om behovet av yrkeskompetens. Så här lyder ett avsnitt:

”Sverige kan inte längre stå vid sidan av när det gäller att utbilda nästa generations murare, golvläggare, vägarbetare eller undersköterskor. Det är dags att vi gör yrkes­utbildning till ett självklart och attraktivt gymnasieval.”

Inför det här läsåret är andelen som sökt yrkesprogram i första hand 37,8 procent. Det är en liten ökning med 0,6 procentenheter jämfört med föregående läsår, visar siffror som Skolverket. El- och energiprogrammet har lockat fler elever. Bygg- och anläggningsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet är exempel på program med färre elever jämfört med föregående läsår.

LÄS MER:

Skolverket: För många elever vill bli säljare

Fler söker yrkesprogram – men utmaningar kvarstår

Gymnasievalet: Dålig koll på yrkesprogrammen