Vägledarna som blev varandras kollegor

Foto: Johan Strindberg

Cia, Johan och Anita på månadsmöte hemma hos Bengt i Sättuna.

Ute på skolorna är allt som ­vanligt – men arbets­givaren är ett ­specialiserat syv-bolag, som erbjuder ett helt kollegialt sammanhang. Häng med på deras personalmöte!

LÄS MER Ett helt bolag med bara vägledare

Det händer inte sällan, och i regel på fredagsförmiddagar, att ett gäng studie- och yrkesvägledare samlas hemma hos varandra i trakterna kring Linköping. Samlad vägledningskompetens! Och Vägledningskompetens är vad de kallar sig – åtta vägledare som slagit sig samman. När Vi Vägledare hälsar på har de samlats hemma hos Bengt Johansson. Utanför fönstren sträcker sig åkrarna i alla väderstreck, inne på Bengts vardagsrumsbord räknar vi till ungefär lika många anteckningsblock som kaffekoppar.

Allt har växt fram naturligt i takt med att skolor hört av sig och behövt vår hjälp.

Under mötet är ingen fråga för liten eller för stor, samtalet rör sig mellan vardagspraktiska jobbfrågor och en större diskussion om yrkets utveckling. En vägledare berättar­ om en elev som tvekar om sitt gymnasieval, en annan om en skola där intresset för yrkesprogram har minskat. Man pratar om Skol­verkets riktlinjer och om hur arbets­marknaden förändras.

– Vi har inget gemensamt kontor, så vi turas om att ses hemma hos varandra var tredje vecka. Det ger en bra rytm i jobbet och gör att vi verkligen får tid att prata igenom saker på ett annat sätt än vid digitala möten, säger Johan Dahlberg, som grundade Vägledningskompetens 2011 efter att ha sett ett tydligt behov av flexibel och professionell studie- och yrkesvägledning – många skolor, särskilt mindre, hade svårt att anställa egna vägledare på heltid, och i vissa fall saknades vägledning helt.

Foto: Johan Strindberg

Från vänster: Johan Dahlberg, 52, Åtvidaberg; Cia Lilja Larsson, 36, Norrköping; Bengt Johansson, 67, Sättuna; och Anita Sundberg, 56, Stigtomta.

Den nya verksamheten började med enstaka uppdrag men har vuxit stadigt och organiskt genom åren. I dag är de åtta vägledare som arbetar på skolor i flera kommuner, genom både långsiktiga samarbeten och kortare insatser.

– Vi har aldrig haft någon aggressiv tillväxtstrategi, tvärtom, säger Johan Dahlberg. Allt har fått växa fram naturligt i takt med att fler skolor har hört av sig och behövt vår hjälp. Vi har tagit in nya vägledare när det har funnits ett långsiktigt behov.

Detta är Vägledningskompetens

  • Grundades 2011 av studie- och yrkesvägledaren Johan Dahlberg.
  • Har och har haft  uppdrag från Anderstorp i söder till Bollnäs i norr. Uppdragsgivare är kommunala och fristående skolor samt företag inom arbetsmarknad.
  • Har just nu cirka 20 uppdrag. Gör allt från enstaka föreläsningar eller inhopp till långvariga löpande avtal.
  • Antal anställda: 8, 4 hel- och 4 deltid.

Uppdragen kommer både genom direktkontakter med skolor och via upphandlingar. Den flexibla modellen gör att Vägledningskompetens kan anpassa sig efter skolornas behov och säkerställa att eleverna får det stöd de behöver – oavsett skolans storlek eller resurser.

– Vi tar uppdrag där vi verkligen behövs. Vi konkurrerar inte om fasta tjänster utan kommer in där det annars inte skulle finnas någon vägledning alls, alternativt bara uppstått mer tillfälliga vakanser.

Hos oss måste man vara trygg i sin roll och ­leverera från dag ett.

Flexibiliteten gör att vägledarna snabbt måste sätta sig in i en ny skolmiljö, förstå organisationen och bygga relationer på kort tid.

– Det kräver att man är trygg i sin roll och kan leverera från dag ett. Man har inte flera veckor på sig att komma in i jobbet.

Samtidigt finns en styrka i att röra sig mellan olika skolor och elev­grupper.

– Vi får en bredare bild av hur vägledning fungerar i olika miljöer, säger Cia Lilja Larsson. Det gör att vi kan ta med oss erfarenheter och idéer från en skola till en annan.

Att hålla sig uppdaterad är en självklar del av arbetet, och hos Vägledningskompetens sker det på ett strukturerat sätt. Utöver alla tips om utbildningar och webbinarier som utbyts mellan vägledarna gör man också regelbundna gemensamma studiebesök på arbetsplatser inom olika branscher, och får då även ovärderliga regionala perspektiv.

Foto: Johan Strindberg

Det sociala är viktigt när det är mötesdags.

– Vi var på Billerud i Skärblacka nyligen och fick se hela produktionskedjan, säger Cia Lilja Larsson. Vi pratade med både chefer och anställda om vad de söker hos ny personal och vilka möjligheter som finns för unga som vill jobba inom industrin.

Studiebesöken handlar ofta om att förstå branscher där elever kan hitta jobb, men ibland besöker de också verksamheter för att få en inblick i yrken som sällan syns utåt.

– Vi var på bokföringsbyrån som sköter vår ekonomi senast, säger Johan Dahlberg. Det var intressant att höra om hur deras arbete ­fungerar och vilka typer av utbildningar som leder dit.

Nästa besök är inte spikat ännu, men Anita Sundberg har tagit på sig att hitta något nytt.

– Det är min tur nu, så jag kollar runt. Vi försöker alltid hitta branscher vi inte besökt tidigare, eller företag där vi kan få en konkret inblick i vad eleverna faktiskt kan arbeta med.

I de flesta kommuner finns nätverk för studie- och yrkesvägledare, men det varierar stort vad gäller hur organiserade och tillgängliga de är. Vissa skolor har regelbundna träffar, men många vägledare får söka stöd mer informellt. Inom Vägledningskompetens är det kollegiala stödet en central del av arbetssättet.

– När jag var ensam vägledare fick jag lösa allt själv, säger Cia Lilja Larsson. Här har jag alltid någon att bolla med, och om jag stöter på en knepig situation kan jag lyfta den i chatten och få svar direkt. Vi delar kunskap och hjälper varandra hela tiden.

Det kollegiala stödet handlar inte bara om att få hjälp i svåra situationer utan också om att utvecklas i yrket.

– Man kan alltid läsa på och hålla sig uppdaterad, men det är i samtalen med kollegor som man verkligen får nya insikter. Vi ser saker på olika sätt och utmanar varandra att tänka bredare, säger Bengt Johansson och fortsätter:

– Jag har jobbat som vägledare i över 30 år, och mycket har förändrats. Förr var vägledningen mer informativ, vi förmedlade fakta om olika utbildningar och yrken. I dag handlar det mer om att stötta elever i att själva hitta svaren.

– Ja, numera har eleverna tillgång till enormt mycket information, men de är också mer vilsna, säger Cia Lilja Larsson. De har höga krav på sig själva och är rädda att välja fel. Ibland behöver vi snarare hjälpa dem att sortera bort information än ge dem mer.

Oavsett när man utbildat sig är de överens om att det viktigaste i yrket är att bygga förtroende hos eleverna.

Vägledningskompetens 4 tips

Tänk ur den andras perspektiv

– För att få en mentor eller en lärare att se värdet i samarbetet måste man tänka: ”Om jag vore i deras situation, vad skulle jag behöva?” Genom att förstå deras behov blir det lättare att skapa förtroende och bli en viktig spelare i deras vardag, säger Cia.

 Visa att du verkligen är intresserad

– Elever märker direkt om du är där för att du måste eller för att du faktiskt bryr dig. Äkta engagemang skapar relationer. Ställ frågor, lyssna och försök att inte bara prata om studieval – ibland är ett avspänt samtal vägen in, säger Annika.

Sänk trösklarna med en icebreaker

– När jag träffar en ny grupp försöker jag alltid göra mig lite mer tillgänglig genom en lättsam eller personlig anekdot. Det sänker garden och gör att eleverna känner sig bekväma nog att öppna upp, säger Johan.

Gör det enkelt att samarbeta

– En lärare eller mentor har redan fullt upp. Om du vill ha deras hjälp, var tydlig med vad du behöver och hur de kan bidra. Ingen gillar diffusa frågor, så om du konkretiserar blir det enklare för alla, säger Bengt.

Musik har blivit en återkommande del av Vägledningskompetens möten. Vid varje träff väljer alla varsin låt på ett givet tema, och under mötets gång spelas spellistan upp. Den här fredagen är temat Arbetslivet.

– Jag valde ”Hanna från Arlöv” med Nationalteatern, säger Bengt Johansson. Den handlar om de första stegen ut i arbetslivet, vilket känns relevant för oss som vägledare. Vi hjälper elever att hitta sin väg, precis som Hanna i låten försöker navigera sitt jobb på tvätteriet.

Spellistan började som ett spontant inslag men har blivit en viktig mötestradition.

– Det är ett lättsamt sätt att avrunda träffarna, men ofta speglar våra låtval något vi möter i vardagen. Ibland blir det diskussioner om texter och budskap, ibland är det bara för att vi gillar låten, säger Johan, som till dagens spellista valt ”Acrobat” från U2-albumet ”Achtung Baby”.

Eftersom vi jobbar på olika skolor kan ­förutsättningarna ­förändras snabbt.

Att arbeta som vägledare i en flexibel organisation kräver mer än bara yrkeskompetens. Mycket handlar om att ha rätt inställning.

– Om man inte hade varit bekväm med att snabbt skapa relationer skulle man nog tycka att det här arbetssättet är jättejobbigt, säger Johan Dahlberg.

Kollegerna på Vägledningskompetens måste kunna kliva in på en ny skola och snabbt bli en del av verksamheten. De behöver vara självständiga, men samtidigt bra på att samarbeta och bygga nätverk.

Inte minst handlar det om att kunna hantera en viss osäkerhet.

– Eftersom vi jobbar på olika skolor kan förutsättningarna ändras snabbt. Man måste vara okej med att planeringen kan skifta från en vecka till en annan, säger Bengt Johansson.

Men just den oförutsägbarheten är också det som gör jobbet så givande.

– Du kan inte sitta och vänta på att någon ska tala om för dig vad du ska göra, säger Cia Lilja Larsson. Du måste ta initiativ, vara nyfiken och hela tiden hitta lösningar. Trivs man med den friheten är det här världens roligaste jobb.

LÄS ÄVEN

Vägledarna som bygger elevkunskap om skolan

Vägledare med en mission

”Eleverna gav mig en käftsmäll” – om SYV på anpassad skola