Trevliga samtal i pauserna! Vänster: Lena Larsson från komvux i Gnesta och Sofia Sundberg, Globala gymnasiet. Mitten: Lisa Melder, Alicija Lissenko och Anna-Karin Ernö från Stockholms universitet, institutionen för data och systemvetenskap. Höger: Aysegül Yaman, som pluggar till SYV vid Stockholms universitet, och hennes handledare Anette Svensson, SYV i Sigtuna.
Trendspaning och stora visioner på SYV-konferensen
Välbesökt och engagerat, både fysiskt och digitalt, när bland andra Ali Alabdallah föreläste på Vägledarkalendariets tredje konferens för året. Foto: Lotta Ringdahl
Framtidens arbetsmarknad Personliga brev skrivna av Chat GPT och frågan om SYV-rollen i framtiden kan ersättas av AI engagerade publiken under onsdagens stora vägledarkonferens.
Först ut på Lärarfortbildnings och Vägledarkalendariets tredje konferens för året, ”Föränderlig arbetsmarknad i nutid och framtid”, var Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, som berättade om dagens situation, bristyrken och vikten av utbildning. Publiken var på hugget direkt och hade många frågor, både de runt 50 som var på plats och de cirka 200 som deltog digitalt. Bland annat ifrågasattes uppgiften att yrken inom exempelvis fotografi och PR har mindre goda framtidsutsikter samtidigt som det kryllar av influencers. Kerstin Eriksson betonade då att det inom alla yrken finns inriktningar som fortfarande är gångbara och att hon därför egentligen ogillar yrkeslistor av det här slaget.
– Det gäller att alltid gå djupare än att bara se till listorna, sa hon.
Malin Jönsson, Universitets- och högskolerådet (UHR).
Dagens andra föreläsning handlade om hur utländska utbildningar kan jämföras och bedömas. Här informerade Malin Jönsson från Universitets- och högskolerådet om myndighetens arbete och samarbetspartners, liksom myndighetens kundtjänst som kan svara på frågor. Konferensdeltagarna fick även veta att UHR har ett digitalt verktyg som erbjuder hjälp till självhjälp – användbart för just studie- och yrkesvägledare.
Att som myndighet få möjlighet att delta på konferensen är något Malin Jönsson håller högt – att både få berätta och få input:
– Det är jätteviktigt för oss att få träffa studie- och yrkesvägledare så här. Jag önskar att vi kunde träffas mycket mer än vad det finns möjlighet till.
Innan det var dags för lunchpaus hanns det med ytterligare en föreläsare, Lisbeth Lundahl, professor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet. Hon deltog via länk och efter en del tekniktrassel berättade hon om hur hon tillsammans med sina medarbetare under 25 år bedrivit forskning om ungas utbildningsvägar och ofta riskfyllda övergångar inom skolan och därefter. Ett aktuellt forskningsprojekt är ”Att komma vidare”, om unga utan kompletta grundskolebetyg som hänvisas till introduktionsprogram för att bli behöriga till ett nationellt gymnasieprogram eller få arbete.
Lisbeth Lindahl berättade bland annat att forskningen visar att landsbygdskommunerna är de som är bäst på att få IM-eleverna att fortsätta till avslutade gymnasiestudier. Hon betonade även vikten av vägledarnas viktiga roll i det hela.
Alla deltagare som Vi vägledare talade med under pauserna var entusiastiska över föreläsarna och konferensens innehåll, och många såg fram emot Anna ”Robot-Anna” Frankzen Starrins trendföreläsning efter lunchuppehållet. De blev inte besvikna.
Efter en trög start höjdes temperaturen betydligt med rafflande innehåll följt av många uppskattande skratt. Här avhandlades innovativa kök med speciella rökbehållare som får en morot att ersätta smaken av kött, bilar som kan ändra färg, läkare som övar på digitala kroppar för att lära sig kirurgi, och det senaste från Elon Musk – ett chip inopererat bakom örat som ger konstant uppkoppling med Google bara en tanke bort. Anna Frankzen Starrin talade även om hur vi i framtiden kommer att arbeta allt längre innan det är dags för pension och därmed förmodligen byta karriär flera gånger under yrkeslivet, och att det gäller att hänga med – utvecklingen av AI och digitalisering går snabbt.
Men så långt som att SYV-rollen skulle ersättas av en AI-variant tror hon inte det kommer att gå.
– Visst kan en digital SYV vara ett komplement, men yrket kräver mycket mer än så. Exempelvis att läsa av en person, pusha och göra unika bedömningar. Det är mycket mer komplext än vad en dator kan klara av, säger hon i pausen.
Ali Alabdallah, författare och kursledare.
Konferensdagens siste föreläsare på scenen var skribenten, författaren och kursledaren Ali Alabdallah. Han gav goda tips och råd om hur nyanlända kan och bör hjälpas in på den svenska arbetsmarknaden, och hur studie- och yrkesvägledare har en avgörande roll. Ali Alabdallah lyfte även hur AI kan hjälpa arbetssökande som har svårt med språket.
– Att använda chat GPT när man ska skriva ett personligt brev till en arbetsgivare kan vara till stor hjälp, tipsade han.
När Jenny Ivarsson, programansvarig och moderator, till vardags studie- och yrkesvägledare i Kalix, avslutade konferensen konstaterade hon att det varit en intensiv dag med många viktiga ämnen.
– Det var mycket att ta in, men som tur är kommer alla föreläsares dokumentation att finnas tillgänglig på sajten nästa vecka, informerade hon.
Jenny Ivarsson, programansvarig och moderator samt till vardags SYV i Kalix.
Vägledarkalendariets sista konferens för året, den 16 november, har rubriken ”Motivationshöjande insikter som verktyg”. Den kommer att ta upp hur det livslånga lärandet numera även inkluderar karriärväxlingen, med fokus inte minst på områden som självkännedom, valkompetens och omvärldskunskap.
– Individuella perspektiv kommer att bli allt viktiga delar inom vägledningsområdet, som inte bara handlar om vad en individ ska välja utan också om kunskaperna kring hur man gör ett val.
Jenny Ivarsson gick också ut med informationen att de som inte redan har abonnemang ändå får 20 procents rabatt på enstaka lösplatser.
Under nästa vecka återkommer Vi Vägledare med fler fördjupande webbartiklar om de olika föreläsningarna.
LÄS ÄVEN
På spaning i en nära framtid – följ konferensen med oss!