KAA-syvarna fann varandra över kommungränserna

Marika Gustafsson och Josefin Uhmeier.
Mitt jobb Dubbelt så roligt, dubbelt så bra. KAA-arbetet fungerar så mycket bättre när man är två och samverkar.
LÄS MER Mod, hopp och tårar – syv-poddparet gör succé
För en ensam syv på KAA, -kommunens aktivitetsansvar, är samverkan nödvändigt. Det -vittnar gärna Josefin Uhmeier och Marika Gustafsson om. Deras respektive kommuner i nordvästra Stockholm, Upplands-Bro och Järfälla, har historiskt sett ofta samarbetat, och nu även vad gäller KAA. Det gör att Josefin Uhmeier och Marika Gustafsson kan stärka varandra, och att deras elever får bättre förutsättningar.
– Det kan handla om att göra olika aktiviteter ihop och att samordna insatser, som exempelvis att besöka en folkhögskola, säger Josefin Uhmeier. Då får ungdomarna samtidigt möjlighet att hitta kompisar på andra sidan kommungränsen och få ett större nätverk. Många av dem vi träffar har varit isolerade länge och ingår inte i några andra sociala sammanhang.
Även om de missat tio möten är det fantastiskt när de väl dyker upp.
Som studie- och yrkesvägledare på KAA har de ett gemensamt ansvar att stödja ungdomar mellan 16 och 20 år som inte går i skolan och som behöver hitta en väg tillbaka till studier eller annan sysselsättning. Det innebär mycket relationsbyggande och en förmåga att hitta lösningar bortom de mer traditionella. Och det är många som behöver KAA-syv:arnas hjälp. I Upplands Bro runt 400 per år, i Järfälla 600.
– För att ge dem ett heltäckande stöd samordnar vi resurserna och krokar arm med arbetsförmedlingen, vården, social-tjänsten och andra aktörer, säger Marika Gustafsson.
Det allra finaste är när ungdomarna växer och lyckas, även om det kan ta flera år, säger Josefin Uhmeier:
– Man måste vara påhittig och använda alla sina verktyg. Vi är bra på att skapa platser som inte förknippas med ångest. Alla är välkomna precis som de är. Även om de missat tio möten är det fantastiskt när de väl dyker upp.
Viktigt för KAA-jobb
① Lär känna syv-kollegerna i din kommun och samverka. Ta stöd av grundskole-syv vid problematiska övergångar och gymnasie-syv:ar vid avhopp, samt syv:ar på komvux och folkhögskola. Samverka med andra kommuners KAA – vi kämpar ofta med samma frågor.
② Alla ungdomar är unika och kommer med individuella svårigheter och möjligheter. Luta dig mot verktygen och metodiken du har skaffat dig på syv-utbildningen och vidare-utbildningar.
③ Tänk utanför boxen! Som KAA-syv arbetar man med ungdomar som kanske har avbrutit grundskolan, är nyanlända, har hoppat av gymnasiet eller provat på folkhögskola eller komvux. Den förväntade eller traditionella vägen kanske inte gynnar individen. Pussla och utforska alla möjliga vägar.
④ För att utveckla sin valkompetens – förmågan att fatta välgrundade beslut om sin framtid – krävs stöd för att identifiera intressen och styrkor, och för att sätta upp en realistisk plan för framtiden. Här har vi syv:are på KAA en tydlig roll, genom både individuella samtal och gemensamma aktiviteter.
LÄS ÄVEN
Varför högskola om man kan certifieras på 6 veckor?