Syv-legenden Anders Lovén.
Jobba utomlands? Årets sista syv-konferens
Myndigheten för ungdoms- och civilrättsfrågor föreläste ihop med Örebro kommun.
Studie- och yrkesvägledare Den internationella dimensionen är undanskynd men viktig i studie- och yrkesvägledning. Mobiliteten mellan länder lockar, och det gäller att navigera rätt.
LÄS MER Lära för livet – APL-resa till Spanien
För dem som vill söka jobb, hitta ett volontärarbete eller studera utanför landets gränser finns mycket information att hämta. Bland annat hos MUCF, myndigheten för ungdoms- och civilrättsfrågor. De ansvarar bland annat för delar av Erasmus+ samt Europeiska solidaritetskåren där unga mellan 18 och 30 år kan delta som volontärer, praktisera, jobba eller få en lärlingsplats någonstans i Europa.
– Det finns något för alla och det finns medel att söka, tipsade Emmy Nettelman Ögersten, handläggare på myndigheten, när hon föreläste för deltagarna på årets fjärde konferens i Lärarfortbildnings och Vägledarkalendariets regi.
Det finns även möjlighet att resa till ett annat land och söka jobb samtidigt som man får behålla sin a-kassa under tre månader.
Hon hade även med sig representanter från Örebro kommun som berättade om hur de både skickat och tagit emot volontärer samt deltagit i internationella projekt.
– Oavsett om de som deltagit är 18 år och inte har gått i skolan på fem år eller om de har fyllt 29 år och har en master fick de alla nya erfarenheter och kom tillbaka hem som nya personer, berättade Berka Nilsson och Alina Pöchhacker från kommunen.
För den som är intresserad av att följa deras exempel finns mycket information på MUCFs hemsida, och Emmy Nettelman Ögersten tipsade extra om att prenumerera på myndighetens nyhetsbrev samt hålla koll på kalendariet som finns på hemsidan.
En annan av dagens föreläsare som talade om mobilitet mellan länder var Peter Holm som är rådgivare på Eures – european employment services, ett nätverk av offentliga arbetsförmedlingar inom EU/ESS och Schweiz, med uppgift att främja den fria rörligheten på arbetsmarknaden. Han berättade bland annat hur man lätt kan kontakta rådgivare i andra europeiska länder via Eures portal, och att det där även finns information om den hjälp man kan få om man ska arbeta i ett annat europiskt land, och att även den medföljande familjen kan få stöd. Det går även att ansöka om medel för flytthjälp och för språkstudier.
– Det finns även möjlighet att resa till ett annat land och söka jobb samtidigt som man får behålla sin a-kassa under tre månader, tipsade Peter Holm.
Men han betonade också att det kan vara problematiskt att byta arbetsland, och att det ingår i jobbet att också ibland avråda människor från att åka:
– Kanske är det bättre för någon som är långtidsarbetslös att avvakta ett år och få hjälp hemma innan man ger sig i väg.
Konferensprogrammet 2025
Datum för Vägledarkalendariet 2025: 13/3, 22/6, 25/9 samt 13/11. Då tar Kristina Salenstedt Linder över som programansvarig, och föreläsningarna kommer då även byta lokal till Saturnus konferens Slussen, Hornsgatan 15.
Mer info om de olika föreläsningarna: lararfortbildning.se
Ytterligare en Eures-rådgivare var på plats under dagen och tipsade konferensdeltagare om vad man behöver veta för att korsa gränserna, och det var Birgitta Tamminen, Eures-rådgivare vid Gränstjänsten Sverige-Norge-Finland vars uppdrag är att främja arbetsrörligheten i Norden. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att ge information, samordna och uppmärksamma eventuella gränshinder som hämmar mobiliteten mellan länderna.
Birgitta Tamminen lyfte även fram Nordjobb, ett nordiskt arbetsmarknadsprogram med uppdrag att öka mobiliteten hos ungdomar.
– Genom Nordjobb kan man även få hjälp med bostad och annat vilket bidrar till att skapa ett tryggt första jobb utomlands, sade hon och tillade att det även går att boka speciella Nordjobb-ambassadörer som kan komma ut och berätta mera om projektet för dem som är intresserade att lära sig mera.
Konferensdagen bjöd även på en hel del information om studie- och yrkesvägledningens historia samt skillnaderna som finns i uppdraget mellan de olika nordiska länderna.
Anders Lovén, universitetslektor vid Malmö universitet, fokuserade på Sverige, Norge och Danmark, och konstaterade att Sverige valt att gå en egen väg med utbildade syvare medan det i våra grannländer fortfarande ofta är lärare, med kortare eller ingen fortbildning alls, som tar hand om syv-området.
– I Norge är det visserligen ett obligatoriskt ämne, med 110 timmar, främst i åttan och nian. Men det finns ingen uppföljning eller utvärdering och upplägget bestäms lokalt. Där har staten valt att lita på att kommuner och skolledning sköter detta.
Vänster: Ramona Nyström Idevik var är på plats tack vare att Järfälla kompetenscentrums vuxenutbildning har konferensabonnemang. ”Det som lockade mest i dag var det här med utlandsjobb. Och Anders Lovén såklart! Honom vill man ju inte missa.” Höger: Programansvariga moderatorn Jenny Ivarsson konstaterade att konferensen krockade med både internationell vägledarkonferens i Finland och kursslutsarbete för komvux … mitt i influensatider. ”Det är olyckligt när det krockar så här. Men jag påminner om att de som abonnerar på våra konferenser har möjlighet att ta del av en inspelning av den under en vecka via länken på vår hemsida.”
I Finland krävs dock att studie- och yrkesvägledare är utbildade och behöriga. Kicki Häggblom, fil mag och doktorand inom pedagogik vid Åbo Akademi, berättade även att Finland numera har läroplikt till 18 års ålder vilket gör att alla måste gå vidare till akademiska gymnasiestudier eller läsa vidare på yrkesutbildning:
– Det innebär att eleverna får intensifierad handledning om man märker att de är i riskzonen i årskurs 7–9. De får då extra samtal med speciallärare eller andra så att de blir redo att söka vidare. Det står nu även inskrivet i lagen att elever har rätt till fortsatt handledning ett år efter gymnasiet.
Kicka Häggblom tipsade även om möjligheten att studera i Finland.
– Det kanske är lite halvokänt. Vi har många hos oss som söker sig till Sverige men det är inte lika vanligt tvärtom.
Dagen avslutades med Ann-Margret Tengblad, expert inom internationalisering oh interkulturell kommunikation, och delade med sig av erfarenheter av kulturkrockar och hur de kan undvikas. Hon betonade vikten av att förstå hur vi alla präglas av miljön och kulturen vi växer upp i, och att det bästa är att lära av varandra i stället för att enbart fokusera på våra olikheter.
LÄS ÄVEN
GY25 i fokus på första höstkonferensen