GY25 i fokus på första höstkonferensen

Sebastian Bergström från Försvarsmakten gav en bred bild av hur dagens beredskapspolitik och Nato-medlemskap förändrar arbetsmarknaden.

Försvarsmaktens rekryteringsbehov, framtidsspaningar, yrkesutbildningar och GY25-reformen. Årets tredje vägledarkonferens lockade ovanligt många deltagare både fysiskt och digitalt.

Att Försvarsmakten är en stor arbetsgivare och utbildningssamordnare känner nog de flesta till, men att behovet av både civil och militär personal är stor kanske inte är lika allmänt känt. Sebastian Bergström, central rekryteringskoordinator på Försvarsmaktens HR-centrum, var dagens första föreläsare på Vägledarkalendariets konferens ”Förväntningar på ett livslångt lärande”. Han berättade att inträdet i Nato innebär stora krav på hela samhället och att behovet av kompetent personal är stort även inom försvaret.

– Bland annat kommer behovet av IT-personal, kommunikatörer och tekniker att växa, sade han.

Livslångt lärande blir än mer viktigt, och AI är något vi alla kommer att behöva förhålla oss till.

Pälle Kamali, Saco

Försvaret arbetar aktivt med att öka kunskapen om värnplikten och försvaret i stort, bland annat med hjälp av speciella skolinformatörer. Den som är intresserad kan själv boka en föreläsning via försvarets hemsida, där det även finns information om olika utbildningar. På hemsidan annonseras även om lediga tjänster, både militära och civila.

Konferensen följdes av ett 80-tal personer på plats och ytterligare runt 150 som deltog digitalt. Det är nog ingen överdrift att säga att det stora flertalet av dem var speciellt intresserade av dagens andra föreläsare, Eva Ekstedt-Salzmann som är undervisningsråd på Skolverket.

Publikfrågorna var många om GY25. Skolverkets Eva Ekstedt-Salzmann fick fullt upp.

Hennes föreläsning om GY25-reformen, som bland annat innebär att dagens kursbetyg ersätts av ämnesbetyg, väckte åtskilliga frågor, bland annat om behörighet, de olika nivåerna, meritpoäng och spetsutbildning. Alla frågor kunde dock inte besvaras på plats men Eva Ekstedt-Salzmann uppmanade till att hålla koll på Skolverkets hemsida, där det finns specifik information för olika berörda skolformer, information som kontinuerligt uppdateras.

– Vi har även ett webbinarium den 16 oktober om GY25 och vad det innebär för er som är syv i gymnasieskolan och i anpassade gymnasieskolan, sade hon.

Ett annat tips är att läsa nästa nummer av Vi Vägledare där det kommer att finnas en särskild artikel om GY25-reformen.

Vänster: Maria Olsson, Ann-Marie Tibäck och Tove Askling från SYV centralt i Haninge. ”För oss lockade föreläsningen om försvarsmakten nästan lika mycket som GY25 eftersom vi har både Berga och Muskö i närheten och får många eleverfrågor kring det.” Höger: Urban Fredriksson och Lena Olof-Ors, gymnasie-syvar i Tyresö respektive Uppsala. ”Tiden var lite knapp. GY25 är viktigt, man vill ju veta hur det kommer att bli.”

Konferensens förmiddag fortsatte med Claudia Virtanen, marknads- och kommunikationschef vid YH-akademin. Hon berättade om hur yrkeshögskolan kan förse landet med den kompetens som behövs både nu och i framtiden.

– Det är många som går våra utbildningar, 2 500–3 000 per termin, där alla har minst 25 procent LIA-praktik – och nio av tio får jobb efteråt, sade hon.

Förutom hela utbildningar erbjuder YH-akademin även kurser där man kan vidareutbilda sig inom sitt yrke.

– YH-flex är ett annat alternativ, med snabbspår till examen inom olika branscher. Det är populärt, sa Claudia Virtanen.

Fredrik Torberger från konsult- och analysföretaget Kairos Future framtidsrapporterar.

Under eftermiddagen på konferensen bjöds på olika former av framtidsspaningar. Först ut var Claudia Kours och Pälle Kamali från den fackliga organisationen Saco, som regelbundet ger ut rapporter om framtidens arbetsmarknad inom akademiska områden. De båda föredragshållarna räknade upp flera faktorer som kommer att påverka den framtida arbetsmarknaden, som exempelvis AI, klimatomställningen, säkerhetsläget, ökad globalisering och mångfald, vår åldrande befolkning och arbetstidsfrågan.

– Livslångt lärande blir än mer viktigt, och AI är något vi alla kommer att behöva förhålla oss till, konstaterade Pälle Kamali.

Även Fredrik Torberger, konsultchef och framtidsstrateg på Kairos future, siade om vad som komma skall och liksom duon från Saco lyfte han fram flera olika faktorer som kan påverka den framtida arbetsmarknaden, och hur vi kommer att hantera det hela.

– Kommer exempelvis automatiseringen att bli partiell och långsam eller omfattande och snabb, kommer de demografiska förändringarna att vara hanterbara eller kaotiska. Det är en tid i snabb förändring och mycket är oklart, därav många frågor, konstaterade Fredrik Torberger.

Dagen sista pass avslutades med att publiken fick vara med och fundera, bland annat diskuterades vilka syv-funktioner som skulle kunna hanteras med hjälp av AI. Här rådde konsensus om att AI eventuellt skulle kunna hantera enklare delar av arbetet men att det personliga, mänskliga mötet aldrig kan ersättas. Fredrik Torberger höll dock hela tiden upp ett varningens finger, eller gav en motbild, som utmanade tanken ytterligare. Kanske var det hans föredrag som stannade kvar mest i tanken hos publiken efteråt?

Nästa konferens, årets sista, äger rum den 14 november och handlar om vägledning med globala perspektiv.

LÄS ÄVEN

Trendspaning och stora visioner på SYV-konferensen

Vägen tillbaka – fullt hus på vägledarekonferensen

Årets sista SYV-konferens: Dimensionering kräver vilja