Genvägar och falska leg – syv-utbildning till salu

Det tar tre år att högskoleutbilda sig till studie- och yrkesvägledare. Så hur kan man nu bli ­”certifierad vägledare” på bara sex veckor?

LÄS MER Syv-panelen: Så ser vi på en yrkeslegitimation

Företaget Academy Online anordnar en digital kurs för att bli ”Certifierad Studie- och Karriärvägledare” – på sex veckor. Det rör upp starka känslor inom professionen.

– Hur kan de påstå att man kan förberedas för att arbeta med studie- och yrkesvägledning på så kort tid? frågar sig Glenn Castenbladh Rafors, studie- och yrkesvägledare i Härryda kommun och med i Sveriges Lärares nationella råd för yrkesgruppen. Även många av hans kollegor har reagerat starkt på annonsen.

– De är förbannade, många har berättat för oss i rådet att de känner att företaget nedvärderar våra yrkeskunskaper. Vi har gått en treårig högskoleutbildning och läst en mängd ämnen, som pedagogik, samtalsmetodik, psykologi, sociologi och omvärldskunskap. Hur ska blivande vägledare kunna få dessa kunskaper på sex veckor?

Jag blir mycket provocerad av hur utbildningen marknadsförs.

Åsa Sundelin, syv-programmet, Stockholms universitet

Glenn Castenbladh Rafors vänder sig bland annat mot den här formuleringen i säljkonceptet:

”Du kan jobba med vägledning genom hela skolsektorn och på Arbetsförmedlingen men du har också möjlighet att arbeta med kompetensutveckling på företag eller på rekryteringsföretag.”

– Att kunna få jobb inom skolsektorn efter den utbildningen, det låter ju inte klokt. Vi hoppas att varken arbetsgivare eller enskilda personer på jakt efter ett nytt yrke låter sig luras av den här typen av upplägg.

Han betonar att det företaget gör inte är olagligt, det saknas nämligen en etablerad certifiering av yrket.

– Vi har länge drivit att det borde finnas någon typ av skyddad titel för vår yrkesgrupp eller att yrket legitimeras, just för att motverka oseriösa aktörer. Vi vill från nationella rådet värna att endast högskoleutbildade studie- och yrkesvägledare anställs för arbetsuppgifterna.

Har ni i rådet tidigare träffat på företag med den här typen av upplägg?

– För mig är det första gången jag ser den här typen av upplägg för att jobba med studie- och yrkesvägledning. Jag har däremot stött på fenomenet med kortare, så kallat certifierade, utbildningar tidigare.

Åsa Sundelin

Åsa Sundelin är ansvarig för studie- och yrkesvägledarprogrammet på Stockholms universitet. Hon har inte heller stött på upplägget förut och blir upprörd när hon får läsa om kursen.

– Jag blir mycket provocerad av hur utbildningen marknadsförs, då den ger sken av att den skulle motsvara en treårig utbildning på akademisk nivå, skriver hon i ett mejl. 

Hon ogillar att ”yrket reduceras till ett slags administrativ tjänst för vilket det skulle vara tillräckligt med kunskaper om regler och utbildningssystem”.

– De frågor som vägledare hanterar är oerhört komplexa och ställer mycket höga krav på yrkesutövares kompetens, säger hon.

Åsa Sundelin sitter också i etiska rådet hos Sveriges vägledarförening och beskriver frågan som ”i högsta grad professionsetisk”. Hon har försökt nå kursansvarig för en diskussion om detta, men har inte fått kontakt.

Peter Thuresson

Vi får tag i Peter Thuresson, vd för Academy Online International. Han föredrar att kommentera kritiken per mejl.

– Om Åsa Sundelin tolkar det som att vår utbildning motsvarar tre år på akademisk nivå får hon nog läsa igenom presentationen lite noggrannare eftersom det inte är något vi påstår. 

Han menar att man inte kan jämföra digitala studier och traditionella studier rakt av gällande veckor ”eftersom digitala studier är extremt mycket mer effektiva”.

– Vi kommer att marknadsföra utbildningen som sex veckors heltidsstudier, det vill säga riktig heltid 40 timmar per vecka eller deltid på 12 veckor, vilket motsvarar en termins traditionella studier.

Peter Thuresson understryker att akademiska studier ”givetvis är mer omfattande och meriterande” men att många i deras målgrupp inte har möjlighet att läsa under flera år på en annan ort. 

– Vi erbjuder ett alternativ. Och vi har respekt för att varje student själv kan tänka och fatta egna beslut om de vill läsa en kortare digital utbildning eller en flerårig traditionell med fysiska träffar. 

Utbildningen är ”under produktion”, annonsen har bara varit ute några veckor.

– Och ja, intresse finns, säger Peter Thuresson, som beskriver Academy Online som ”ett digitalt förlag som marknadsför och säljer utbildningar”. På företagets hemsida framgår att man i Sverige erbjuder fler än 200 eftergymnasiala digitala yrkesutbildningar. 

– Vi kontrakterar fristående utbildningsskapare som därefter blir lärare för sina utbildningar. Och de blir då också ansvariga för innehållet.

Vi har länge drivit att det borde finnas någon typ av skyddad titel för vår yrkesgrupp.

Glenn Castenbladh Rafors, Sveriges Lärares nationella råd för studie- och yrkesvägledare

Vi ber vd:n om en intervju med utbildaren bakom just studie- och yrkesvägledarkursen, men några timmar senare får vi ett nej.

– Hon ser inget positivt som kan komma ur det, den gamla traditionella världen krockar med den moderna, säger Peter Thuresson.

Academy Online vill inte heller uppge vilken utbildning eller yrkesbakgrund deras syv-utbildare själv har. Men en kort tid efter vår kontakt med företaget finns en ny information om utbildaren på hemsidan: ”Är behörig Studie- och yrkesvägledare sedan år 2003. Arbetar inom samtliga skolnivåer. Egenföretagare inom Studie- och yrkesvägledning.”

LÄS ÄVEN

Varför högskola om man kan certifieras på 6 veckor?

Helén ger allt – för elever och andra syv:ar

Superkraften – att hitta elevens egen startknapp