
Glenn Castenbladh Rafors vill se inte bara ett uppsving för yrkesutbildningar utan en ny samhällssyn på dem. Foto: Mathias Bergeld
För Glenn Castenbladh Rafors snurrar frågorna om dimensionering i huvudet varje dag. Foto: Mathias Bergeld
Studie- och yrkesvägledare Alla kan inte bli ekonomer och samhällsvetare. Fler elever måste välja yrkesprogrammen för att samhället inte ska sluta fungera, menar vägledaren Glenn Castenbladh Rafors.
LÄS MER Kan den nya lagen ge vägledarna en tyngre roll i skolan?
Glenn Castenbladh Rafors är inne på sitt sjunde år som syv på Önnerödsskolan i Landvetter och sitter även med i Sveriges Lärares nationella råd för studie- och yrkesvägledare. Det här med dimensionering är något han var inne på redan när han tillsammans med Maria Berglund skrev sitt examensarbete på högskolan, ”Matchning i den andra maskinåldern – en studie om matchning, missmatchning och arbetslöshet på en arbetsmarknad i snabb förändring”. I uppsatsen lyfte de bland annat fram de allvarliga konsekvenser arbetslöshet får, både för de drabbade individerna och för samhället.
– Jag tycker att det är spännande med arbetsmarknadsfrågor, och vi studie- och yrkesvägledare har ett intressant yrke där vi står mitt emellan individens intressen och samhällets behov, säger han. I mötet med eleverna ska vi vara objektiva och stå på deras sida, detta samtidigt som det finns ett väldigt behov av viss arbetskraft i samhället.
”Spotify gjorde sig av med 1 600 anställda, men när såg man senast ett stort varsel bland bilmekaniker?”
Glenn Castenbladh Rafors välkomnar dimensioneringsreformen men tycker att det är svårt att sia om dess effekter. I Göteborgsregionen med 13 kommuner, där Glenn arbetar, är i dag bara cirka en fjärdedel av alla utbildningar yrkesprogramplatser.
– Detta i en industriregion, där dessutom många är på väg mot pension. Det är klart att det får konsekvenser. Med dimensioneringsreformen försvinner någon procent av de högskoleförberedande utbildningsplatserna till förmån för fler platser inom yrkesprogrammen, men vad det har för effekt återstår att se.
Han berättar att bara samhällsprogrammet i hans region har fler platser än de sju största yrkesprogrammen tillsammans. Även andra jämförelser talar sitt tydliga språk.
– Vi hade exempelvis 249 platser på vård och omsorg, att jämföra med 2 350 platser på ekonomiprogrammet. Om man sköter sig på vård- och omsorgsprogrammet är man ju mer eller mindre garanterad ett jobb efteråt, så är det inte på de högskoleförberedande programmen. Ändå ser det ut så här.
Glenn Castenbladh Rafors vill se inte bara ett uppsving för yrkesutbildningar utan en ny samhällssyn på dem. Foto: Mathias Bergeld
Glenn Castenbladh Rafors har noterat att många elever i dag i första hand väljer bredd. För vissa är det visserligen helt rätt medan andra väljer helt utan mål eller mening. De går samhällsprogrammet eller andra högskoleförberedande program ”bara för att”. Många elever uttrycker också en oro att ett yrkesprogram riskerar att vara ett sämre val på sikt.
– Det är synd att så många ungdomar tänker att de måste välja ett alternativ som leder direkt till högre studier, att de måste bli akademiker för att ”bli något”. Det här leder till att vi snart har en överetablering av vissa akademiker i samhället. Tidigt 1900-tal gick några procent av studenterna vidare till universitetet, nu finns det över en och en halv miljon akademiker i arbetsför ålder. Om de flesta utgår från att de ska bli akademiker i framtiden kommer det förmodligen resultera i att ingen kan anlägga våra vägar, bygga ut vårt elsystem, laga vår mat eller ta hand om våra gamla. Dessutom kommer vi att ha en massa arbetslösa akademiker. Därför måste dimensioneringen till.
Han nämner också Skolverkets studie ”Grundskolebetygens betydelse för resultaten i gymnasieskolan”, som visar att 275 i meritvärde är en vettig nivå för att klara av ett högskoleförberedande program inom tre år, annars riskerar det att bli en tuff studietid:
– Om man ska generalisera blir det jobbigt för många elever, det riskerar att bli ett misslyckande. Det är också en enorm konkurrens för att komma vidare till högre studier efter gymnasiet, och de elever som inte klarar av det blir ganska desillusionerade och besvikna. Jag har haft många samtal med de här eleverna när jag jobbade på komvux, och de frågade ”varför sa ingen något”.
Under sina år som studie- och yrkesvägledare har Glenn Castenbladh Rafors också sett hur allt fler elever skjuter sitt yrkesval på framtiden. De väljer natur för att de gillar matte och ”sedan får man se vad det blir”. Glenn önskar att fler elever även skulle överväga yrkesprogrammen när de gör sitt val, utbildningar som snabbt leder till jobb.
– Men myten om ”det breda” samhällsprogrammet lever vidare. Eleverna tittar på listorna över antagningspoäng när det är dags för gymnasiet för att se vad de kan läsa med just sina poäng. Det blir ett självspelande piano, de är duktiga på att sortera in sig själva. Men narrativet i samhället är fel, att alla måste plugga vidare för att ”bli något”. Men vad leder det till? Nyligen gjorde Spotify sig av med 1 600 anställda, men när såg man senast ett stort varsel bland bilmekaniker?
Synen på vissa yrken och deras status är också något som spelar in i elevernas val – något som måste förändras, menar Glenn. Han ger ett exempel, en elev som hade velat läsa el och energi men valde teknikprogrammet i stället eftersom han hade så höga betyg:
– Han ville inte framstå som en ”pantad elektriker”, men varför tror hans jämnåriga att elektriker inte är smarta? Hur har det blivit så här? Den här inställningen är verkligen något som vi i vuxenvärlden måste jobba med. En viktig poäng i det hela är också att bara för att du fixade bilar när du var ung så betyder inte det att du faktiskt kan vara den som designar bilarna när du är 50. En duktig hantverkare inom sitt skrå kan på sikt plugga vidare och bli en duktigare ingenjör. De yrkesförberedande programmen är även värdefulla på sikt.
Dimensionering i all ära, men Glenn menar samtidigt att valet av utbildning måste vara fritt. I examensarbetet på högskolan tog de fram en speciell matchningsskala som illustrerar hur olika intressen måste balanseras i arbetet med matchningsinsatser. I den ena änden finns totalt auktoritär med samhällets behov i fokus, och i den andra änden total frihet med individens önskemål i fokus.
– Ingen vill till sidan där staten bestämmer allt, att ”du som är duktig på matematik ska plugga si och så för att sedan arbeta i fabrik 14”. Men det finns baksidor även med helt fria val, att det mycket blir elevens ”eget fel” om de inte väljer rätt. ”Det är inte vårt utan ditt fel att du läste om Shakespeare i fyra år och sedan blev arbetslös.” Det är i den absoluta valfriheten vi har försökt vara hittills och nu har vi sett vad det leder till. Vi får svårt att hitta personal till många yrken. Vi måste hitta en balans.
Glenn Castenbladh Rafors anser att alla fortfarande ska ha möjlighet att göra en akademisk karriär, men poängterar samtidigt att alla inte kan bli akademiker om vi ska ha en fungerande kompetensförsörjning.
– Då rasar resten av samhället. I sammanhanget kan jag tycka att det är absurt att man är tvungen att visa på arbetskraftsbehovet när yrkeshögskolan startar utbildningar medan det är fritt fram för universiteten att utan problem utbilda hur många ekonomer som helst. Här är dimensioneringen ett första bra steg för att komma till rätta med arbetskraftsbristen.
Ålder: 40 år.
Bor: I Mölndal.
Gör: Samordnare för SYV Grundskola samt studie- och yrkesvägledare i Härryda kommun.
Syv-bakgrund: Examen från Malmö universitet, arbetat inom vuxenutbildning och grundskolan.
Bästa med yrket: ”Att möta människor i samtal. Att få se när drömmar om framtiden tar form.”
LÄS ÄVEN
Nytt nummer ute! Allt om dimensionering
Studie- och yrkesvägledare Drömmen om vägledarkolleger … det är temat för det nya numret av Vi Vägledare.
Panelen Vi frågar tre studie- och yrkesvägledare om AI: hur de använt AI hittills, hur de hoppas kunna använda AI i framtiden och – hur de hoppas slippa …
Krönika Ida Lindell vill gärna se studie- och yrkesvägledning som något mätbart – och förklarar på vilket sätt.
Studie- och yrkesvägledare Vi Vägledares Cecilia Lindgren tipsar om Sveriges tre bästa poddar om studie- och yrkesvägledning.
Mitt jobb I Forshaga har studie- och yrkesvägledning blivit inte bara skolans utan hela kommunens ansvar – mycket tack vare Malin Andersson, som tilldelats Vägledarpriset för sin gärning.
Annat ”Gymnasiereformen skapar förvirring och många frågor”, skriver Vi Vägledares redaktör i sin presentation av det nya numret – som försöker bringa lite klarhet kring Gy25.
Apl Ibland ger en utlandsresa inte bara minnen utan också lärdomar för livet. Vi följde med eleverna från Praktiska gymnasiet till Spanien.
Fackböcker Tre nyutkomna böcker om att arbeta inom förskolan, köksbranschen och AI-utveckling.
Fackböcker Vi måste bli bättre på KASAM – känslan av sammanhang – när vi pratar arbetsliv, menar författaren Ann-Sofie Forsmark.
Fackböcker Både personligt och faktatungt om den svåra men spännande integrationsresan.
Fackböcker Tre forskare identifierar universitetens utmaningar och kommer med lösningsförslag i en ny rapport.
Mitt jobb Alla i branschen känner igen Lotta Lindström och Johanna Möller, som båda har lång erfarenhet som syv:ar och som innehållsskapare i Sveriges Vägledares tidskrift Vägledaren.
Panelen Vi bad tre studie- och yrkesvägledare kommentera om den nya syv-politik som Sveriges Lärare deklararat att de ska driva de närmaste åren.
Skolpolitik I ett nytt politiskt program ger Sveriges Lärare sin syn på studie- och yrkesvägledning. Här är hela kravlistan – och experternas kommentarer.
Skolpolitik Sveriges Lärare har upprättat en kravlista som sammanfattar förbundets nya syv-politik. Vi bad fyra studie- och yrkesvägledare lista sina egna krav på facket.
Studie- och yrkesvägledare Umeåforskaren Lisbeth Lundahl lyfter fram SYV som nyckel till lyckade övergångar i skolan.
Integration Etablering på arbetsmarknaden är ofta svårt för nyanlända. Läkare som kör taxi och ingenjörer i hemtjänsten är inte ovanligt. Men det går att komma till rätta med problemen.
Panelen Vi frågar tre studie- och yrkesvägledare om hur de arbetar med prao på sina skolor.
Framtidens arbetsmarknad Personliga brev skrivna av Chat GPT och frågan om SYV-rollen i framtiden kan ersättas av AI engagerade publiken under onsdagens stora vägledarkonferens.
Studie- och yrkesvägledare Stor konferensdag i dag! Vi går igenom programmet och hur vår rapportering kommer att se ut.
Gymnasieval Via Södertälje kommuns nya webbaserade vägledningsverktyg kan eleverna enkelt och direkt se vilka program deras betyg räcker till. Vi pratar med SYV-samordnaren bakom idén.
Studie- och yrkesvägledare I dag kan en enda vägledare behöva ansvara för tusen elever, och de nya ändringarna i skollagen gör problemet akut. Nu krävs en stor SYV-satsning, menar Sveriges Lärares Åsa Fahlén.
Mitt jobb Pension är inget hinder för 67-åriga Dinah Gordon-Sehlin – SYV-missionen fortsätter på deltid. Samtidigt har svårigheten att få en heltidstjänst varit ett bekymmer genom hela hennes yrkesliv.
Studie- och yrkesvägledare Välkommen till en ny termin med Vi Vägledare!
Debatt Regeringen vill underlätta för elever på yrkesprogram och påpekar vikten av vägledning – men borde ha tryckt mer på SYV på gymnasiet, där valet ska göras. Det skriver studie- och yrkesvägledaren Maria Bramme.
Böcker Barnböcker är bra verktyg när studie- och yrkesvägledning introduceras i lägre skolåldrar – här är tre nysläppta titlar om jobbval och prao.
Studie- och yrkesvägledare Beslutet om grundläggande behörighet på alla yrkesprogram kan locka fler till yrkesprogram – ”och till att göra otraditionella val”, säger studie- och yrkesvägledaren Elisabeth Andersson.
Krönika Att sätta ord på kompetenser, styrkor och förmågor hjälper både oss själva och dem vi möter att ta sig vidare, växa och utvecklas, skriver Elin Fellers, ny krönikör hos Vi Vägledare.
Yrkesutbildning Nu upphör försöket med branschskolor där extra statsbidrag betalades ut för yrkeselever.– Försöket har inneburit en ökning av antalet elever hos oss, nu får vi se hur intresset blir, säger Niklas Angelöf, utbildningsrådgivare på Plåt & Ventbyrån.
Syv för lägre åldrar I Forshaga är man noga med att inte glömma de yngre skolåldrarna i arbetet med målinriktad studie- och yrkesvägledning. Häng med på en ”yrkeslunch” för tredjeklassarna!
Panelen Vi frågar tre studie- och yrkesvägledare om hur de arbetar med elever med funktionsnedsättningar.
Porträtt Efter flera år som matematiklärare har Sofia Gustafsson bestämt sig för att bli studie- och yrkesvägledare: ”Jag vill hjälpa eleverna när det är dags att söka jobb.”
Reportage En överväldigande majoritet niondeklassare vet inte vilka jobb som det industritekniska programmet kan ge. Teknikföretagens strategi är nu att försöka göra både programmet och industrin mer kända.
Arbetsplatslärande – Vi ska jobba med mångfald och jämställdhet och vi har utmaningar med kompetensförsörjning. En lösning är inkluderande arbetsplatslärande, iAPL.Det säger Pia Berg, som är projektledare på Byggbranschens yrkesnämnd.
Krönika ”Jag är övertygad om att ett steg i att möta bristen på utbildade vägledare är att göra det möjligt att utvecklas och göra karriär inom yrket”, skriver vår krönikör David Spak.
Reportage Genom att bygga relationer och aldrig förutsätta särskilda förkunskaper kan studie- och yrkesvägledaren Besa Murati i Malmö arbeta mer normkritiskt. Hennes mål är att få eleverna att våga tänka utanför givna ramar.
Böcker Vi Vägledares bokredaktör Cecilia Lindgren tipsar om tre böcker om arbetsliv och karriär.
Mitt jobb Ylva Eriksson var redigerare på Dagens Nyheter men tröttnade på alla omorganisationer, bestämde sig för att byta bana och utbildade sig till studie- och yrkesvägledare.
Panelen Vi frågar tre studie- och yrkesvägledare om deras roll på arbetsplatsen – och hur den uppfattas av övrig skolpersonal.
Ledare ”Detta måste bli vårt motto, känner jag: SYV måste vara en organisk del av skolverksamheten", skriver redaktör Kjell Häglund.
Studie- och yrkesvägledare Elever i gymnasiesärskolan har stort behov av kontakt med arbetslivet, men arbetsgivare har ofta svårt att ta emot dem. Det gäller både möjligheten till apl och jobb efter skolan.– Restaurangbranschen är tacksam, många är öppna för personer med olika typer av funktionshinder, säger yrkesläraren Bernth Nyström.
Böcker Bokredaktör Cecilia Lindgren tipsar om en ny bok inom studie- och yrkesvägledning.
Studie- och yrkesvägledare Catharina Niwhede sitter i förbundsstyrelsen och har lång erfarenhet som vägledare. Att det blev just dessa roller kan förklaras med frustration och irritation – och en aha-upplevelse på komvux.
Krönika "Genom att vara handledare för studenter kan jag bidra till en ökad kvalitet och ökad kunskap hos mina blivande kollegor", skriver David Spak som är studie- och karriärvägledare på Årstaskolan i Stockholm.
Studie- och yrkesvägledare En nyckelfaktor för att kunna arbeta tidigt med vägledning är att de som undervisar har kunskap och intresse för frågor om skola, arbetsliv och elevernas framtid. Det säger Anders Lovén, universitetslektor vid fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet.
Studie- och yrkesvägledare Som vägledare på Lindholmens tekniska gymnasium träffar Katrin Karlsson alla elever på yrkesintroduktion tre eller fyra gånger under ett läsår.
Reportage Yrkesintroduktion blir för många en nystart. Här kan eleverna lämna gamla misslyckanden bakom sig och skaffa sig behörighet eller ett yrke. ”Vi jobbar i team för att eleverna ska må så bra som möjligt under sin tid hos oss, säger studie- och yrkesvägledaren Katrin Karlsson.
Panelen Läroplanen och samarbetet med lärare är frågor som är avgörande för hur effektivt Sveriges studie- och yrkesvägledare kan ta sig an sitt uppdrag.
Kompetensutveckling Med det nationella skolutvecklingsprogrammet ”Naturvetenskap och teknik för alla” som grund stärker Karlstads kommun valkompetensen hela vägen från förskoleklass till nian.
Kjell häglund En egen facktidning för Sveriges studie- och yrkesvägledare. Det kanske är läge att gnugga sig i ögonen och nypa sig i armen?