
Varje vecka har Berit Haugen sex schemalagda vägledarlektioner.
”Att ha egen tid i schemat innebär att jag slipper be om lov att utföra mitt jobb. Jag behöver inte be att få ta eller låna tid av lärarna”, säger Berit Haugen. Foto: Johan Axelsson
Studie- och yrkesvägledare I över 30 år har Berit Haugen varit studie- och yrkesvägledare. I takt med över 30 års rutin och ett växande fackligt engagemang har Berit Haugens idéer formats kring hur yrkesrollen ska kunna stärkas. Vi besöker hennes jobbvardag i Krokom.
LÄS MER: Forskare efterlyser samarbete mellan EHT och vägledare
Det pågår lektion i sal A7 på Ås skola i Krokom, långt in i korridoren på andra våningen i A-huset med utsikt över ortens kyrkogård. Det är Berit Haugen, studie- och yrkesvägledare på skolan, som har en av veckans sex schemalagda vägledar-lektioner. I dag är niorna på plats och de arbetar med boken ”Välja karriärväg – Träna din valkompetens”, ett läromedel som Berit själv står som författare till.
– Det var på mitt initiativ som boken kom till, säger hon. Det fanns inget material för eleverna tidigare, men nu har vi den här sedan ett år tillbaka. Det känns fint. Tidigare hade jag materialet på lösa blad i många år.
Skollagen säger att det ska finnas ”tillgång till” SYV, men vad innebär det?
Att ha en lärobok i undervisningen blir en tydlig signal om att ämnet är viktigt. Att studie- och yrkesvägledning inte är en vid-sidan-om-kunskap på skolan vittnar även de schemalagda lektionerna om.
– Det är kanonbra. Jag vet att det inte är så överallt, och det är många rektorer och skolchefer runt om i landet som inte har så bra koll på vårt uppdrag och vad vi skulle kunna bidra med. Men vi har ganska bra förutsättningar i Krokom. Här på Ås skola har man utökat åttornas och niornas skoltid för att jag ska kunna ha dem på en 40-minuterslektion varje vecka.
Berit Haugen påpekar att det i senaste Framtidsval-utredningen föreslås just att vägledning får egen tid, däremot finns inga förslag om att det ska bli ett eget ämne, då krävs lärarlegitimation.
Varje vecka har Berit Haugen sex schemalagda vägledarlektioner.
– Det finns många bra strukturerade förslag i utredningen. I våra grannländer finns redan egen tid. Vi i Sverige är ensamma om att ha egen studie- och yrkesvägledarutbildning, och jag tycker att det är bra att vi inte är betygsättande. Eleverna ska kunna bolla saker med mig och diskutera framtiden förbehållslöst utan att det på något sätt kan påverka betygen.
– Egen tid i schemat innebär att jag slipper be om lov att utföra mitt jobb med eleverna. Jag ska inte behöva ”ta” eller ”låna” tid av lärarna.
Vägledning ligger Berit Haugen varmt om hjärtat. Att se hur eleverna utvecklas och växer, att hjälpa dem att finna sin väg ut i livet. Och hon påpekar att ju fler som kan vägledas till rätt gymnasieprogram och fullfölja sin utbildning, desto bättre är det.
– Det är en samhällsekonomisk vinst att ha en effektivitet i utbildningssystemet. Det borde vara intressant att satsa på, kan man tycka.
Andra fördelar Berit ser med sitt yrke är att hon hela tiden får hålla koll på lite av varje, utbildning, samhälle, arbetsmarknad, forskning, lokala yrkesprognoser med mera.
– Det är intressanta saker i stort sett varje dag, och jag är nyfiken av mig.
Berit Haugens karriär startade 1994. Först var hon studie- och yrkesvägledare på två skolor i Östersunds kommun i drygt tio år. Därefter var hon på gymnasiet, följt av vuxenutbildning och sedan tillbaka till grundskolan igen. Hon har även varit involverad i ett projekt för att få in studievägledningsperspektivet i undervisningen och hjälpte då grundskolan att lägga upp en plan för det.
– Det är väldigt tydligt att det måste komma uppifrån skolchefer och rektorer. Om det bara bygger på en eldsjäl och den slutar, ja då försvinner ju verksamheten. Jag vill ha en tydlighet från Skolverket och att det står att man ska ha en studie- och yrkesvägledare, inte bara att man bör ha, säger Berit Haugen.
”Välja karriärväg” är ett läromedel som Berit Haugen själv står bakom.
Hon påpekar att läroplanen säger att hela skolan har ansvar för studie- och yrkesvägledningen, den generella som ska kopplas till undervisningen och den individuella som exempelvis handlar om vägledningssamtalen.
– Skollagen säger att det ska finnas tillgång till studie- och yrkesvägledare, men har inte någon vidare definition kring vad ”tillgång till” innebär i det här sammanhanget.
Under hela sitt liv som studie- och yrkesvägledare har Berit Haugen varit Jämtland trogen, förutom en kort sejour i Kungälv. Bakgrunden var att det hade blivit färre elever i gymnasieskolan där hon arbetade och hon blev av med sitt jobb. I samma veva hade hennes dotter flyttat till Nödinge och Berit beslöt att följa efter i jakt på ett nytt arbete.
– Det var lite på vinst och förlust. Men jag trivdes inget vidare så jag flyttade hem till fjällen igen.
Våra frågor har en naturlig del i elevhälsans arbete med att främja och förebygga.
På Ås skola samarbetar hon mycket med skolans lärare, specialpedagoger, kuratorn och skolpsykologen, och hjälper till att hitta nya vägar för de elever som behöver. Hon är även med i elevhälsoteamet – det beslutades 2018 i Krokoms kommun att studie- och yrkesvägledare på högstadiet självklart skulle ingå i det.
– Det vanliga är att man blir inbjuden när det behövs för en specifik elev, men vi vill bort från det och jag är därför med kontinuerligt, säger Berit Haugen. Det handlar om att främja och förebygga, och studie- och yrkesvägledningsfrågorna har en naturlig del i det arbetet.
Hon har genom hela yrkeslivet också varit fackligt engagerad, framför allt lokalt. Just nu sitter hon med i nationella rådet och arbetar för bättre villkor, bland annat när det gäller studie- och yrkesvägledares arbetsbelastning.
– Här i Krokom fungerar det ganska bra, vi har ett bra tjänsteunderlag. Det är inte som i Stockholm, och jag förstår därför deras önskan om ett elev-maxantal. Kompetensutvecklingsfrågor är också viktiga, liksom att det är viktigt med rätt utbildning för arbetsuppgifterna och att vi får kontinuerlig fortbildning och kompetensutveckling för att behålla vår kompetensnivå. Att visa på att vår kunskap betyder något, att man inte kan ta in vem som helst och sätta i den rollen.
Ålder: 57 år.
Arbetsplats: Just nu Ås grundskola i Krokoms kommun. Börjar på Jämtlands Gymnasium i Östersund den 1 september. Ska jobba med IM, BF och RL.
Bor: På Frösön i Storsjön.
Familj: Två vuxna barn och tre barnbarn.
Det bästa med att arbeta med studie- och yrkesvägledning: Att få möjlighet att stötta elever i deras nästa steg mot vuxenblivandet. Friheten att lägga upp arbetet i samarbete med övriga inom skolan. Att ha möjligheten att hålla koll på forskning och andras goda erfarenheter och ta lärdom av det och utvecklas professionellt.
Berits 3 bästa tips: 1. Var nyfiken på dem du möter, elever som vuxna, och var ödmjuk i mötet. Varje människa är en berättelse. 2. Lär av hur andra har jobbat, anpassa det till dina förutsättningar. Häng med i forskning, ny litteratur och utredningar. Även om du arbetat länge dyker det upp nya perspektiv som kan förändra ditt sätt att se. 3. Kämpa för det du tror på!
LÄS ÄVEN
Forskning: Vägledare har nyckelroll redan i grundskolan
Studie- och yrkesvägledare Drömmen om vägledarkolleger … det är temat för det nya numret av Vi Vägledare.
Panelen Vi frågar tre studie- och yrkesvägledare om AI: hur de använt AI hittills, hur de hoppas kunna använda AI i framtiden och – hur de hoppas slippa …
Krönika Ida Lindell vill gärna se studie- och yrkesvägledning som något mätbart – och förklarar på vilket sätt.
Studie- och yrkesvägledare Vi Vägledares Cecilia Lindgren tipsar om Sveriges tre bästa poddar om studie- och yrkesvägledning.
Mitt jobb I Forshaga har studie- och yrkesvägledning blivit inte bara skolans utan hela kommunens ansvar – mycket tack vare Malin Andersson, som tilldelats Vägledarpriset för sin gärning.
Annat ”Gymnasiereformen skapar förvirring och många frågor”, skriver Vi Vägledares redaktör i sin presentation av det nya numret – som försöker bringa lite klarhet kring Gy25.
Apl Ibland ger en utlandsresa inte bara minnen utan också lärdomar för livet. Vi följde med eleverna från Praktiska gymnasiet till Spanien.
Fackböcker Tre nyutkomna böcker om att arbeta inom förskolan, köksbranschen och AI-utveckling.
Fackböcker Vi måste bli bättre på KASAM – känslan av sammanhang – när vi pratar arbetsliv, menar författaren Ann-Sofie Forsmark.
Fackböcker Både personligt och faktatungt om den svåra men spännande integrationsresan.
Fackböcker Tre forskare identifierar universitetens utmaningar och kommer med lösningsförslag i en ny rapport.
Mitt jobb Alla i branschen känner igen Lotta Lindström och Johanna Möller, som båda har lång erfarenhet som syv:ar och som innehållsskapare i Sveriges Vägledares tidskrift Vägledaren.
Panelen Vi bad tre studie- och yrkesvägledare kommentera om den nya syv-politik som Sveriges Lärare deklararat att de ska driva de närmaste åren.
Skolpolitik I ett nytt politiskt program ger Sveriges Lärare sin syn på studie- och yrkesvägledning. Här är hela kravlistan – och experternas kommentarer.
Skolpolitik Sveriges Lärare har upprättat en kravlista som sammanfattar förbundets nya syv-politik. Vi bad fyra studie- och yrkesvägledare lista sina egna krav på facket.
Studie- och yrkesvägledare Umeåforskaren Lisbeth Lundahl lyfter fram SYV som nyckel till lyckade övergångar i skolan.
Integration Etablering på arbetsmarknaden är ofta svårt för nyanlända. Läkare som kör taxi och ingenjörer i hemtjänsten är inte ovanligt. Men det går att komma till rätta med problemen.
Panelen Vi frågar tre studie- och yrkesvägledare om hur de arbetar med prao på sina skolor.
Framtidens arbetsmarknad Personliga brev skrivna av Chat GPT och frågan om SYV-rollen i framtiden kan ersättas av AI engagerade publiken under onsdagens stora vägledarkonferens.
Studie- och yrkesvägledare Stor konferensdag i dag! Vi går igenom programmet och hur vår rapportering kommer att se ut.
Gymnasieval Via Södertälje kommuns nya webbaserade vägledningsverktyg kan eleverna enkelt och direkt se vilka program deras betyg räcker till. Vi pratar med SYV-samordnaren bakom idén.
Studie- och yrkesvägledare I dag kan en enda vägledare behöva ansvara för tusen elever, och de nya ändringarna i skollagen gör problemet akut. Nu krävs en stor SYV-satsning, menar Sveriges Lärares Åsa Fahlén.
Mitt jobb Pension är inget hinder för 67-åriga Dinah Gordon-Sehlin – SYV-missionen fortsätter på deltid. Samtidigt har svårigheten att få en heltidstjänst varit ett bekymmer genom hela hennes yrkesliv.
Studie- och yrkesvägledare Välkommen till en ny termin med Vi Vägledare!
Debatt Regeringen vill underlätta för elever på yrkesprogram och påpekar vikten av vägledning – men borde ha tryckt mer på SYV på gymnasiet, där valet ska göras. Det skriver studie- och yrkesvägledaren Maria Bramme.
Böcker Barnböcker är bra verktyg när studie- och yrkesvägledning introduceras i lägre skolåldrar – här är tre nysläppta titlar om jobbval och prao.
Studie- och yrkesvägledare Beslutet om grundläggande behörighet på alla yrkesprogram kan locka fler till yrkesprogram – ”och till att göra otraditionella val”, säger studie- och yrkesvägledaren Elisabeth Andersson.
Krönika Att sätta ord på kompetenser, styrkor och förmågor hjälper både oss själva och dem vi möter att ta sig vidare, växa och utvecklas, skriver Elin Fellers, ny krönikör hos Vi Vägledare.
Yrkesutbildning Nu upphör försöket med branschskolor där extra statsbidrag betalades ut för yrkeselever.– Försöket har inneburit en ökning av antalet elever hos oss, nu får vi se hur intresset blir, säger Niklas Angelöf, utbildningsrådgivare på Plåt & Ventbyrån.
Syv för lägre åldrar I Forshaga är man noga med att inte glömma de yngre skolåldrarna i arbetet med målinriktad studie- och yrkesvägledning. Häng med på en ”yrkeslunch” för tredjeklassarna!
Panelen Vi frågar tre studie- och yrkesvägledare om hur de arbetar med elever med funktionsnedsättningar.
Porträtt Efter flera år som matematiklärare har Sofia Gustafsson bestämt sig för att bli studie- och yrkesvägledare: ”Jag vill hjälpa eleverna när det är dags att söka jobb.”
Reportage En överväldigande majoritet niondeklassare vet inte vilka jobb som det industritekniska programmet kan ge. Teknikföretagens strategi är nu att försöka göra både programmet och industrin mer kända.
Arbetsplatslärande – Vi ska jobba med mångfald och jämställdhet och vi har utmaningar med kompetensförsörjning. En lösning är inkluderande arbetsplatslärande, iAPL.Det säger Pia Berg, som är projektledare på Byggbranschens yrkesnämnd.
Krönika ”Jag är övertygad om att ett steg i att möta bristen på utbildade vägledare är att göra det möjligt att utvecklas och göra karriär inom yrket”, skriver vår krönikör David Spak.
Reportage Genom att bygga relationer och aldrig förutsätta särskilda förkunskaper kan studie- och yrkesvägledaren Besa Murati i Malmö arbeta mer normkritiskt. Hennes mål är att få eleverna att våga tänka utanför givna ramar.
Böcker Vi Vägledares bokredaktör Cecilia Lindgren tipsar om tre böcker om arbetsliv och karriär.
Mitt jobb Ylva Eriksson var redigerare på Dagens Nyheter men tröttnade på alla omorganisationer, bestämde sig för att byta bana och utbildade sig till studie- och yrkesvägledare.
Panelen Vi frågar tre studie- och yrkesvägledare om deras roll på arbetsplatsen – och hur den uppfattas av övrig skolpersonal.
Ledare ”Detta måste bli vårt motto, känner jag: SYV måste vara en organisk del av skolverksamheten", skriver redaktör Kjell Häglund.
Studie- och yrkesvägledare Elever i gymnasiesärskolan har stort behov av kontakt med arbetslivet, men arbetsgivare har ofta svårt att ta emot dem. Det gäller både möjligheten till apl och jobb efter skolan.– Restaurangbranschen är tacksam, många är öppna för personer med olika typer av funktionshinder, säger yrkesläraren Bernth Nyström.
Böcker Bokredaktör Cecilia Lindgren tipsar om en ny bok inom studie- och yrkesvägledning.
Studie- och yrkesvägledare Catharina Niwhede sitter i förbundsstyrelsen och har lång erfarenhet som vägledare. Att det blev just dessa roller kan förklaras med frustration och irritation – och en aha-upplevelse på komvux.
Krönika "Genom att vara handledare för studenter kan jag bidra till en ökad kvalitet och ökad kunskap hos mina blivande kollegor", skriver David Spak som är studie- och karriärvägledare på Årstaskolan i Stockholm.
Studie- och yrkesvägledare En nyckelfaktor för att kunna arbeta tidigt med vägledning är att de som undervisar har kunskap och intresse för frågor om skola, arbetsliv och elevernas framtid. Det säger Anders Lovén, universitetslektor vid fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet.
Studie- och yrkesvägledare Som vägledare på Lindholmens tekniska gymnasium träffar Katrin Karlsson alla elever på yrkesintroduktion tre eller fyra gånger under ett läsår.
Reportage Yrkesintroduktion blir för många en nystart. Här kan eleverna lämna gamla misslyckanden bakom sig och skaffa sig behörighet eller ett yrke. ”Vi jobbar i team för att eleverna ska må så bra som möjligt under sin tid hos oss, säger studie- och yrkesvägledaren Katrin Karlsson.
Panelen Läroplanen och samarbetet med lärare är frågor som är avgörande för hur effektivt Sveriges studie- och yrkesvägledare kan ta sig an sitt uppdrag.
Kompetensutveckling Med det nationella skolutvecklingsprogrammet ”Naturvetenskap och teknik för alla” som grund stärker Karlstads kommun valkompetensen hela vägen från förskoleklass till nian.
Kjell häglund En egen facktidning för Sveriges studie- och yrkesvägledare. Det kanske är läge att gnugga sig i ögonen och nypa sig i armen?