Nya numret ute – (nästan) allt om Gy25
Annat ”Gymnasiereformen skapar förvirring och många frågor”, skriver Vi Vägledares redaktör i sin presentation av det nya numret – som försöker bringa lite klarhet kring Gy25.
Först och främst och för säkerhets skull: vi har inte hört någon enda negativ åsikt om Gy25. Tvärtom. Övergången från kurs- till ämnesbetyg, som införs i sommar, bedöms överlag komma både elever och lärare till gagn. Mikaela Zelmerlööw, Skolverkets ansvariga för studie- och yrkesvägledning, säger att eleverna nu kommer att ”ges längre tid att utveckla sina kunskaper, vilket ger en mer rättvis bedömning av deras förmågor”, samt att ”lärarna får möjlighet att undervisa mer långsiktigt” – detta i vår artikel om gymnasiereformen på sidorna 16–18 i det nya numret av tidningen, som också kommer att webbpubliceras inom kort.
När det blev dags för frågestund var vulkanutbrottet ett faktum …
Artikeln började praktiskt taget skriva sig själv när vi i slutet av september bevistade den tredje av Lärarfortbildnings årliga vägledarkonferenser i Stockholm, med ”GY25 och framtidens gymnasium” som en av punkterna på programmet.
”Antecknar du? Får du med det här?” frågade jag oroligt min redaktionskollega Lotta Ringdahl när engagemanget i salen bubblade upp som het lava i stolsraderna framför Powerpointpresentationen från Eva Ekstedt Salzmann, undervisningsråd på Skolverket. Och när det blev dags för frågestund var vulkanutbrottet ett faktum. Många händer i luften …
”Får du med det här också?” vädjade jag till Lotta efter den andra, fjärde, femte frågan.
”Men jag fattar faktiskt ingenting!” sa Lotta.
”Inte jag heller!” sa jag och sjönk ihop i stolen.
Så i stället tog vi kontakt med Eva Ekstedt Salzmann och hennes kollega Mikaela Zelmerlööw för intervjuer till en grundläggande artikel om Gy25. Där vi tar upp de vanligaste frågorna studie- och yrkesvägledare har, och hur man ska göra om man fortsätter att känna osäkerhet.
Nästa år följer vi upp med en utförligare bevakning av reformens införande. Till dess samlar vi på oss alla frågor ni kan tänkas ha om omställningen ur syv-perspektiv – mejla till vivagledare@vilarare.se.
Mejla oss också gärna synpunkter och förslag i övrigt inför 2025 – hur tycker ni att vårt redaktionella innehåll utvecklats? Vad har vi missat? Några granskningar vi borde göra? Tips på syv:ar vi borde skriva om, eller syv:ar som borde skriva för oss?
Gott nytt år!
LÄS ÄVEN
GY25 i fokus på första höstkonferensen