Ida Lindell: ”Mer AI inom SYV – ja tack!”

Foto Adobe Stock

Vi Vägledares krönikör Ida Lindell välkomnar AI i sin vardag som studie- och yrkesvägledare. Här är hennes argument.

Gång på gång möts jag av föreställningen om att jag i min roll som studie- och yrkesvägledare har alla svar. Att säga ”jag vet inte” likställs med ett yrkesmässigt haveri om man inte genast följer upp med ett ”men jag kan ta reda på det”.

Individer har i dag obegränsad tillgång till information men saknar kunskap och förmåga att granska och analysera den i relation till sig själva. I stället för att lära ut dessa färdigheter tar vi över, likt vandrande uppslagsverk, kanske i strävan efter att uppfylla profetian om den allvetande syv:en.

Kanske är AI inte bara ett enormt kliv framåt i den tekniska utveckling utan också en transformering för oss som arbetar med studie- och yrkesvägledning. För vi vet att som man frågar får man svar.

Men, ett nytt väsen har gjort sig tillkänna, något som har funnits där i skuggorna, väntat och bidat sin tid. I diverse forum kan jag läsa om manande till bojkott, beväpna er. Det osar osäkerhet, är det lukten av vårt Ragnarök?

Jag tillhör den skara som ständigt söker utveckling och välkomnar förändring. Detta nya väsen Artificiell intelligens ter sig kanske därför högst intressant. Att det skulle påverka min yrkesmässiga existens har aldrig slagit mig. Tills nu.

Likt många av oss gjorde jag trevande första försök, enkla kommandon. Bad om innehåll till presentationer, förslag på svar till vårdnadshavare, sammanställande av information. Med tiden avancerade förfrågningarna till regelrätta funderingar om syfte med studie- och yrkesvägledning och mening med livet. I min senaste session bad jag AI ta fram förslag på yrken utifrån min personlighet och ambitioner. Det är otroligt befriande att få konkreta och opartiska svar, helt plötsligt förstod jag lockelsen med den allvetande. Jag fortsatte mitt sökande, rangordna dem utifrån ingångslön, möjlighet till distansarbete, utbildningsvägar. Allt fick jag serverat inom några sekunder.

Det slår mig att jag numera tillhör ett förlegat släkte, blott ett minne av en svunnen tid. En tid då syven var grindvakt mellan nuet och framtiden, allsmäktig som kunskapskälla.

Med AI ger vi makten till individen igen, alla kan vara allvetande. Vi är fria!
En svindlande tanke. Vad händer om man byter ut den allvetande syv:en mot AI?
I detta oöverskådliga hav av information kommer det att vara den drivande och avgörande frågan. Kanske är det inte bara ett enormt kliv framåt i den tekniska utveckling utan också en transformering för oss som arbetar med studie- och yrkesvägledning. För vi vet att som man frågar får man svar.

Samtidigt som vår gamla yrkesroll syven vittrar bort öppnar sig en ny horisont. Men, även om AI må vara snabb saknar den det vi människor har – förmågan att förstå nyanser, känslor och den unika komplexiteten i varje individs liv. Det vore spännande om vår nya roll finns här. I en värld där information är lättillgänglig blir vår uppgift i stället att lära människor ställa rätt frågor, att söka efter mening och att navigera i okända marker … som en sorts vägledare.

LÄS ÄVEN

Från förskolan till AI – 3 nya yrkesintroducerande böcker

Elin Fellers: ”Sommarjobb som merit i sig”

Endast behöriga vägledare – kan drömmen bli verklighet?