”Elevinflytande är inget hot utan ett stöd för lärarrollen”

Bakgrundsfoto: Adobe Stock

Speciallärarna Denice Sverla och Davor Delic reagerar starkt på skolministerns utspel om elevinflytande.

LÄS MER Debatt: Försvagat elevinflytande kan få ödesdigra konsekvenser

Nu går våra och Lotta Edholms åsikter i sär igen, i debatten om elevinflytande. Och visst är det ändå något fint, att vi kan uttrycka våra tankar högt. Det är precis det vi vill att våra elever också ska få göra.

Vi håller helt med om att jakten på skolpengen och nöjesundersökningar inte hör hemma i skolans kärnuppdrag. Skolan ska inte styras av marknadslogik eller kundtänk, den ska bilda, utbilda och förbereda unga för ett aktivt medborgarskap. Men att kalla elevinflytande för ett ”vuxenpåhitt” är bara olyckligt och missvisande.

Det är när vi bjuder in eleverna i dialog, återkoppling och reflektion som undervisningen blir meningsfull. Det är inte ett hot mot lärarrollen – det är en del av den.

Elevinflytande är en grundläggande del av skolans demokratiska uppdrag. Det har aldrig handlat om att elever ska styra undervisningen utan om att ge dem möjlighet att vara delaktiga i beslut som påverkar deras skoldag. Därigenom lär sig elever att lyssna, ta ansvar, samarbeta och uttrycka sig – färdigheter som är centrala i ett demokratiskt samhälle.

Det betyder inte att elever ska fatta beslut om allt. Läraren har det fulla ansvaret för undervisningens mål, innehåll och progression. Didaktisk medvetenhet! Men undervisning som fungerar utgår inte från en mall utan från de faktiska elever vi har framför oss. Det är när vi bjuder in eleverna i dialog, återkoppling och reflektion som undervisningen blir meningsfull. Det är inte ett hot mot lärarrollen – det är en del av den.

Skolverket är tydliga med att elevinflytande stärker motivation, välmående och lärande. Skolinspektionen visade redan 2018 i sin rapport ”Delaktighet i undervisningen” att skolor som lyckas med att involvera elever kännetecknas av tydlighet, struktur, delaktighet och studiero. Eleverna förstår undervisningens syfte bättre och tar större ansvar för sitt lärande. Men där elevinflytande brister ser man motsatsen: låg motivation, svag förståelse, bristande studiero och sämre resultat.

Skolminstern pekar på att 20–25 procent av eleverna inte kan läsa tillräckligt bra och kallar det ett hot mot demokratin, på den punkten är vi helt ense. Men vi verkar tolka orsaken till resultatet på skilda sätt. Vi ser inte elevinflytandet som en orsak till detta – tvärtom. I klassrum där elever känner sig utanför, passiva och inte lyssnade på riskerar både språkförmågan och motivationen att gå förlorade. Språk växer i sammanhang där det finns relation, tillit och mening. Vi når inte dessa elever genom att ta bort deras inflytande utan genom att bygga undervisning för och tillsammans med dem.

När vi känner oss delaktiga och involverade blir vi mer motiverande. När undervisningen upplevs som relevant och förankrad i något större växer både ansvarstagande och kunskap.

Barn har rätt att vara barn – ja. Men att låta dem uttrycka åsikter om sin skolvardag är inte att lägga vuxenansvar på deras axlar. Det är att visa respekt. Det är att ta dem på allvar. Det är att förbereda dem för ett samhälle där deras röst faktiskt räknas.

Just nu blåser vindar som vill minska elevernas delaktighet i deras egen utbildning. Men motivation är nyckeln till lärande. När vi känner oss delaktiga och involverade blir vi mer motiverande. När undervisningen upplevs som relevant och förankrad i något större växer både ansvarstagande och kunskap. Ett lärande och en skolgång där elevernas röst har en betydelse, där de kan bidra och göra skillnad, upplevs som meningsfull och berikande.

Barnkonventionen, som är svensk lag, säger att barn har rätt att uttrycka sina åsikter i alla frågor som rör dem – det gäller också i klassrummet. Vi tycker att vi borde tala mer om vad elevinflytande faktiskt innebär. Allt har nyanser.

Elevinflytande handlar inte om klassrum i kaos där elevernas åsikter haglar in, och där elever bär något ansvar för undervisningens utformning, kvalitet eller resultat. Elevinflytande handlar om att skapa en plats för en meningsfull, stimulerande och utvecklande lärandemiljö, där vi lär elever att bli fungerande, delaktiga och bidragande medmänniskor. Elevinflytande handlar om att vi lär unga om att deras röst har betydelse och där vi förvaltar och förverkligar kloka tankar och idéer på ett sätt som lyfter lärandet till nya nivåer.

Elevinflytande är inte ett hinder för kunskap – det är ett villkor för meningsfullt lärande.

Det är inte ett hot mot lärarrollen – det är ett stöd för den.

Och det är inte ett problem – det är en del av lösningen för en utvecklande skola.

Davor Delic och Denice Sverla,
speciallärare

Källor

● ”Stärk elevers delaktighet och inflytande i utbildningen”, Skolverket

● ”Delaktighet i undervisningen”, Skolinspektionen (2018)

● Läroplan för grundskolan (Lgr22), kap. 1–2

● Läroplan för gymnasieskolan (Gy11), kap. 1–2

● Läroplan för anpassade skolformer, Skolverket

● FN:s barnkonvention, artiklar 12, 28–29

LÄS ÄVEN

Obs-debatten: ”Vi vuxna måste jobba ihop – inte sortera ut elever”

Debatt: ”Skolan ska ge stöd, inte straff”

Elin Z: ”90-talsskolan hade resurser och ställde krav”