
Jenny Karlsson och Anna Morell besöker skolan.
Specialpedagogik Många specialpedagoger möts av lärarkritik för att de ”lägger sig i undervisningen”. På S:ta Gertruds skola i Västerås satte specialpedagog och rektor i gång ett arbete för ökad samsyn som gav resultat.
En hätsk debatt ligger och pyr i sociala medier. En spänning mellan specialpedagoger och lärare. Mest är det lärarna som är arga och frustrerade. De ser inte meningen med allt arbete det innebär att utveckla undervisningen till att bli mer inkluderande. I stället tycker de att speciallärare och specialpedagoger lägger näsan i blöt och går ”ledningens ärenden” utan att förstå lärarnas situation, hur det är att vara där i klassrummet varje dag. När vi tog upp detta på Facebook svarade en specialpedagog att hon ”har börjat avfölja och lämna skol-Twitter eftersom det klankas så oerhört på min profession och det suger energi”.
Jag upplever att man inte ser fördelarna med att arbeta främjande utan vill ha fler resurser och plocka ut elever som inte faller inom normalspannet.
En annan skrev att hon funderar på att helt lämna yrket: ”Jag upplever att man inte ser fördelarna med att arbeta främjande utan vill ha fler resurser och plocka ut elever som inte faller inom normalspannet. Känns som man står mitt i skottgluggen och tror att jag som en del i EHT kan trolla med ett trollspö. Känner mig ensam som enda specialpedagogen på min arbetsplats.” En speciallärare skrev att hon ”har fått kommentarer som ’min undervisning lägger du dig inte i’ från klasslärare”.
Karin Kjörning, specialpedagog på S:ta Gertruds skola i Västerås, känner igen sig. Inte i nutid, för vi ska snart få veta mer om den resa i skolutveckling som medarbetarna här tillsammans har gått igenom. Men för några år sedan. När hon började på skolan år 2014 hade det inte funnits någon specialpedagog här på länge.
– Den som hade rollen före mig kände sig alltför ensam och valde att återgå till att vara klasslärare. Följden blev att det inte fanns något som helst strukturerat specialpedagogiskt arbete eller material och inga kartläggningar av elevernas kunskaper alls när jag kom, säger Karin Kjörning.
Det är inte någon idé att göra i ordning saker till elever om ingen bett om det.
Det var bara att kavla upp ärmarna och sätta igång. Men att det kom en ny person utifrån, med åsikter, till en mindre skola, där många lärare arbetat länge utan tradition av kollegialt lärande, var inte välkommet av alla. Karin Kjörning berättar:
– I en klass lade jag mycket tid på att förbereda material till några elever. Det hittade jag sedan oanvänt underst i några lådor. Det lärde mig att det inte är någon idé att göra i ordning saker till elever om ingen bett om det. Lärare behöver äga åtgärder och anpassningar själva.
Under sin första termin på skolan kartlade hon läs- och skrivförståelse hos alla sjätteklassare. Det visade sig finnas mycket att arbeta med. Många lärare suckade och tyckte kartläggningarna tog viktig tid från annat, men Karin Kjörning gjorde vad hon kunde för att serva dem med specialpedagogiskt material och höll dessutom i kartläggningarna själv, så att lärarna i stället skulle börja se henne som resurs. Hon hade gott stöd hos sin första rektor och några månader senare tillträdde nuvarande rektorn Sabina Serra, som fortsatte stötta och driva på arbetet. Liksom Karin Kjörning brinner hon för alla elevers rätt att lyckas:
– Jag sökte mig aktivt till just den här skolan. Under större delen av mitt yrkesliv har jag arbetat med barn i behov av särskilt stöd.
S:ta Gertruds skola ligger i ett socioekonomiskt utsatt område. Många av eleverna har ett annat modersmål än svenska och kommer från familjer där föräldrarna inte har akademisk bakgrund. Det ställer särskilda krav på undervisningen, och det är inget nytt för en specialpedagog. Som lärare går det inte att förutsätta att alla elever i klassen exempelvis har de ”tysta” kunskaper i ordförståelse som man kanske är van vid.
– Det var så mycket som behövde förändras. Alltifrån hur miljöerna i klassrummet, skolan, fritids och på skolgården såg ut till ett tydligt och strukturerat lektionsupplägg med generella anpassningar som bildstöd, färgkodat schema och avskalad fysisk lärmiljö, säger Karin Kjörning.
Sabina Serra berättar att hon till en början fick hålla emot i sin specialpedagogs engagemang. För som chef såg hon vikten av att få med sig personalen, få dem att förstå att utvecklingen skulle gagna eleverna och på sikt faktiskt göra deras jobb enklare. Då behövde de ha en tydlig vision, men sedan beta av den i mindre steg.
Under åren utan specialpedagog hade skolsköterskan tagit ett stort ansvar och till viss del bevakat vilka elever som behövde få stöd. Nu rekryterades även en kurator på 80 procent. Ett elevhälsoteam kunde därmed byggas upp och efter ett år, 2015, åkte de med rektorn på en elevhälsokonferens tillsammans.
– Det gjorde oss än mer sammansvetsade, som specialpedagog är det viktigt att inte vara ensam, säger Karin Kjörning. Och det lade grunden för elevhälsoarbetet vi har i dag och hjälpte oss att förtydliga vem som gör vad.
Hon poängterar att elevhälsoarbetet fördjupas och förändras över tid och utifrån elevernas behov, det är en ständig process. Ett viktigt mål är att alltid skapa trygghet och förutsägbarhet, oavsett var eleverna befinner sig. Det ska inte spela någon roll om de är på lektioner, rast, lunch eller fritids. För att uppnå det behövdes en gemensam förståelse och samsyn hos alla som möter eleverna på skolan.
– När jag nyligen anställde en ny lärare satt en av mina lärarmedarbetare med på intervjun, säger Sabina Serra. När läraren som satt med skulle beskriva vad som är speciellt med S:ta Gertrud sa hen att ”det är väldigt styrt här”. Och så är det kanske. Vi har rutiner och riktlinjer för det mesta. Men vi ser ju hur väl det faller ut hos eleverna.
Hon som rektor, Karin Kjörning, skolsköterska, kurator och några bland medarbetarna kom en bra bit på vägen i arbetet med att strama upp och skapa rutiner och riktlinjer. Men efter några terminer fanns det fortfarande en hel del motstånd. Då kan det vara bra att ta in någon utifrån.
– Det spelar ingen roll om den personen säger exakt samma sak som vi hade försökt föra fram. De kritiskt inställda tenderar att lyssna mer till någon extern, säger Sabina Serra.
Jenny Karlsson och Anna Morell besöker skolan.
I Västerås har de kommunala skolorna möjlighet att få stöd från Centrala elevhälsan. Där jobbade specialpedagogerna Anna Morell och Jenny Karlsson, som hade sett den nya skolledningens idoga utvecklingsarbete på S:ta Gertrud. Nu jobbade de fram ett arbetssätt utifrån Danderydsmodellen, med grund i kollegial handledning och kartläggningsmaterialet Skolkompassen (se faktaruta längst ned). Det resulterade i sex utbildningstillfällen ute på skolan som Anna Morell och Jenny Karlsson höll i, och alla medarbetare fick lära sig att kartlägga. Inom metoden kartläggs såväl lärmiljön som pedagogens kommunikation, men även varje grupps och enskild elevs förmågor.
– Med kunskap och en samlad bild av vilken grupp man som lärare har framför sig blir det lättare att förstå elevernas behov och vilka anpassningar som behöver göras, säger Jenny Karlsson. Alla medarbetare får ett gemensamt förhållningssätt och en gemensam vokabulär. Man höjer lägsta ribban för den specialpedagogiska kompetensen.
Jenny Karlssons och Anna Morells bok som nyligen gavs ut av Gothia Kompetens.
S:ta Gertrud blev nu en pilotskola för arbetssättet i kommunen. Anna Morell och Jenny Karlsson utvecklade senare en metodbok som beskriver arbetet, som spred sig till fler skolor i Västerås. Boken har släppts i dagarna och heter ”Elevhälsa med kartläggning som verktyg”.
På S:ta Gertrud var rektor Sabina Serra tydlig med att all personal skulle vara med på resan. Även bespisningspersonal, vaktmästare, skoladministratör, resurser och pedagoger på fritids fick gå utbildningarna. De ledde fram till konkreta anpassningar att göra i lärmiljöerna och ökad förståelse för den egna undervisningen och elevers specifika behov.
– På så sätt blev det inget merjobb, inte något som lades ovanpå annan utveckling, säger specialpedagog Karin Kjörning. Man utgick helt enkelt från de utmaningar man stod i för tillfället och bollade dem under utbildningstillfällena.
Rektor Sabina Serra menar att mycket av de spänningar som kan uppstå mellan olika yrkeskategorier på en skola ofta handlar om att man inte har en samsyn och ett gemensamt språk.
– Det har vi velat skapa här. Numera är jag tydlig. Det är så här vi jobbar på S:ta Gertrud, det gagnar alla elever. Vi kallar oss för en funktionskompetent skola. Gillar man inte det så kanske man ska söka sig någon annanstans.
Karin Kjörning tillägger att det även har blivit lättare att få loss pengar när exempelvis nytt stödmaterial behövs. Eftersom kollegorna numera gör så regelbundna kartläggningar kan de ständigt hänvisa och peka på att det för tillfället finns si och så många elever som exempelvis har extra behov av struktur och stöd.
Numera upplever jag en gemensam förståelse och samsyn kring specialpedagogiken och inkluderingen på skolan.
– Våra time timers gick nyligen sönder och då var det faktiskt lärarna som först saknade dem. De upptäckte att eleverna hela tiden frågade hur långt det var kvar på lektionen och att det blev mer oro. Genom våra kartläggningar kunde vi påvisa behovet bland elevgrupperna och då var det inga problem att få extra pengar för att köpa in nya.
– Numera upplever jag en gemensam förståelse och samsyn kring specialpedagogiken och inkluderingen på skolan, säger Karin Kjörning, och berättar att lärare och pedagoger i skola, förskoleklass och fritids söker upp henne och efterfrågar stöd, handledning och anpassat material.
– Det har gett resultat. Skolan blev nyligen nominerad till kommunens årliga pedagogiska pris!
Pedagogiskt kartläggningsmaterial skapat av Anna Sjölund och Lena W Henrikson. Varje elev skattas utifrån sju förmågor och resultatet ger vägledning för upplägg av undervisning och miljö för aktuell elevgrupp. De sju förmågorna är:
Till kartläggningen hör också att ringa in varje elevs så kallade ankare, de starka funktionsförmågorna.
LÄS ÄVEN
Debatt: BUP behöver ta ett större ansvar i skolan
Hitta rätt språknycklar i särskolan
Tema elevhälsa Riksföreningen för Skolsköterskor ger regeringens elevhälsoutredning tummen ner. Ordförande Mia Göransdotter Hammar förklarar varför.
Tema elevhälsa Sveriges Skolledare ger regerings elevhälsoutredning tummen ner. Lena Linnerborg, utbildningspolitisk chef, förklarar varför.
Tema elevhälsa Svenska Skolläkarföreningen ger regeringens elevhälsoutredning tummen ner. Ordförande Pernilla Gudmundsson förklarar varför.
Tema elevhälsa Psykologer i Förskola och Skola ger regeringens elevhälsoutredning tummen ner. Ordförande Lena Svedjehed förklarar varför.
Tema elevhälsa Sveriges Skolkuratorers Förening ger regeringens elevhälsoutredning tummen ner. Ordförande Caroline Bergh förklarar varför.
Tema elevhälsa Skolministern vill att pedagogiken ska brytas ut så att elevhälsoteamen får ett rent vårduppdrag. Skarpa varningar om konsekvenserna har framförts till utredaren.
Elevhälsa I det nya numret av Specialpedagogik pratar vi med alla professioner i elevhälsan – och alla säger skarpt nej till det regeringen vill att utredningen ska leda till: en elevhälsa helt utan pedagoger.
Krönika För att förstå ett ”stökigt” barn behöver skolan lyssna på den som kommit barnet närmast och strössla med resurser. Elin Zlatanovski berättar en sedelärande sannsaga om att bunta ihop stökiga barn bara för att de är stökiga.
Debatt Dyslexi har fått en oväntat framträdande roll i den nya läroplansutredningen. Men inte på något positivt sätt, konstaterar Susanna Cederquist, lärare, författare och vinnare av Dyslexipriset.
Krönika ”Klassrummen var en plats där sociala skillnader kunde utjämnas och där klassresor möjliggjordes”, skriver ämnesläraren och specialpedagogen Elin Zlatanovski om en 1990-talsskola som var bättre än många vill minnas.
Arbetsmiljö Chockerande hög risk för utbrändhet bland specar – Specialpedagogiks redaktör om arbetet bakom larmrapporten.
Krönika ”Min dröm är att skolan får vara en plats där teori och praktik, forskning och konst, kognitionsvetenskap och relationellt lärande får mötas och berika varandra”, skriver specialläraren Niclas Fohlin.
Mitt jobb Planen var att arbeta på bank. Men efter ett tillfälligt jobb som elevassistent har Tord Söderqvist varit skolan trogen – som lärare, specialpedagog och nu rådgivare på SPSM.
Krönika ”Att utrusta elever med distraherande nöjesmaskiner och undra varför deras koncentrationsförmåga försämras är som att hälla bensin på en eld och undra varför det brinner”, skriver specialpedagogen och ämnesläraren Elin Zlatanovski.
Krönika Problemet att ens ha en ”angiverilag” på plats är större än lättnaden över undantagen, menar läraren och specialpedagogen Elin Zlatanovski.
Krönika Ska det tas krafttag med skolan eller inte? Elin Zlatanovski, gymnasielärare och specialpedagog i Växjö, listar fyra punkter som vi inte borde behöva kompromissa med.
Krönika ”Hur kan regeringen på fullt allvar mena att en SKOLAS elevhälsoteam bör sakna pedagogisk kompetens?” undrar Elin Zlatanovski, lärare och specialpedagog i Växjö, och bjuder in skolminister Lotta Edholm för samtal.
Debatt Språkstörning/DLD är minst lika vanligt som adhd men skolans kunskap släpar efter, skriver debattörena Berit Robrandt Ahlberg och Kerstin Wiström på internationella DLD-dagen den 18 oktober.
Vi lärare debatt Specialläraren Niclas Fohlin listar tre nödvändiga krav på staten för att vända läs- och skrivutvecklingen.
Apl Ibland ger en utlandsresa inte bara minnen utan också lärdomar för livet. Vi följde med eleverna och elevhälsan från Praktiska gymnasiet i Uppsala.
Mattekrisen Tre lärare som länge verkat för att förbättra undervisningen berättar om sina metoder – åsikterna är vitt skilda men resultaten lika goda.
Krönika Det gick! Den här hösten också … Specialpedagogiks nya krönikör om konsten att få en helklass att dra åt samma håll.
Debatt Har inkludering som skolbegrepp i Sverige blivit för abstrakt – vad menar vi egentligen med det?
Mattekrisen ”Tänka, resonera, räkna”-metoden sprider sig snabbt men anses kontroversiell. Vi pratar med forskare, lärare och elever.
Särskilt stöd Uteblivet särskilt stöd är den största faktorn bakom att niondeklassare saknar gymnasiebehörighet.
Debatt ”Om spec ska ingå i elevhälsan tas engagemanget från något annat”, skriver specialläraren Jessica Hansson, angående förslaget om att organisera om EHT.
Krönika Höstterminen är på väg att sätta sig. Har du grundat väl med elevrelationerna?
Mitt jobb För specialläraren Helen Nilsson i Halmstad har ett långvarigt fackligt engagemang lett till att hon blivit ledamot i Sveriges Lärares intresseförening för speciallärare och specialpedagoger.
Panelen Vi frågade specialpedagoger och speciallärare om digitala verktyg och risken med externa entreprenörer – och om deras drömföreläsare!
Arbetsmiljö Hur stor är egentligen utbrändheten bland speciallärare och specialpedagoger? Efter Specialpedagogiks stora enkätundersökning fortsätter berättelserna att strömma in.
Skolutveckling Tillgänglighetsarbetet i skolan kan aldrig ta paus. Det är budskapet från Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, när den lanserar ett nyutvecklat stödmaterial för att skapa större möjlighet för fler att nå trygghet, studiero och utbildningsmål.
Fackböcker Specialpedagogik i förskolan: Så får du ta blyga barn att våga delta i förskolans aktiviteter och få stöd i sin utveckling.
Fackböcker
Fackböcker Forskarna Gerth Hedov och Ann-Christin Sollerhed redaktörar en ny antologi om Downs syndrom och fysisk aktivitet.
Fackböcker Christian Hjortkjaer skriver om vad som skapar psykisk ohälsa hos unga i dag.
Fackböcker Ny bok om hur undervisningen kan organiseras i resursskolan.
Fackböcker Specialpedagogen och forskaren Annica Jäverbys nya bok ger många nya förslag på arbetssätt och verktyg att ta till för att nå fram till elever med oroande frånvaro.
Vuxenutbildning Lärcenter i Falköping är en spännande plats. Här arbetar man tvärdisciplinärt med specialpedagogik och ett studie- och yrkeslivsförberedande utbildningspaket, med fokus på entreprenörskap och studieteknik.
Vuxenutbildning 400 000 personer studerar på komvux varje år – fler än på gymnasiet. Ändå saknas lagkrav på elevhälsa och stödfunktionerna är inte lika utbyggda. Nu slår forskarna larm.
Vuxenutbildning Inom vuxenutbildningen är särskilt stöd och elevhälsa ett eftersatt område – men Komvux Malmö är ett ljus i mörkret som satsar på likvärdigheten via främjande specialpedagogik.
Krönika Anne-Marie Körling har precis haft sin sista lektion med elever. Specialläraren Niclas Fohlin hyllar här sin största förebild.
Debatt ”Vi håller med Linnea Lindquist om att det är viktigt att lära barn att skilja på rätt och fel, men vi menar också att det spelar stor roll hur”, skriver lärarna Jennie Wilson och Niclas Fohlin i en slutreplik i ”skamdebatten”.
Debatt Det handlar om ”pedagogiska knep och vår fingertoppskänsla”, svarar Linnea Lindquist, efter att lärarna Jennie Wilson och Niclas Fohlin reagerat på hennes ledartext om att skriva in skambestraffning i skollagen.
Debatt ”Våra elever förtjänar att vara i en skola som präglas av lärande och utveckling, inte av rädsla och skam”, svarar lärarna Jennie Wilson och Niclas Fohlin Expressens Linnea Lindquist.
Krönika ”Vi får tänka att för just det här barnet betyder det allt om jag kan hjälpa, och det får vara gott nog”, skriver specialpedagogen Eva Augustsson i sin nya krönika.
Mitt jobb Som en byggnadsställning – så beskriver Ida Simberg sin roll som specialpedagog inom resursskolan.
Specialpedagogik Redaktören hälsar välkommen till ett nytt nummer av Specialpedagogik – huvudtemat denna gång är specialpedagogik inom vuxenutbildningen.
Panelen Vi frågade tre specialpedagoger vad de anser om detta senaste utspel från skolministern – och om EHT i stort.
Krönika När eleven knäcker läskoden öppnar sig skolans och livets alla möjligheter. Niclas Fohlin, speciallärare i läs- språk och skrivutveckling, berättar om en milstolpe i karriären.
Fackböcker Ungas och lokalt engagerades röster om skolan – framfiltrerade via kvalitativa forskningsmetoder.