Musik som lyfter hela klassen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på specialpedagogik.se

Det här läsåret ska alla särskoleelever i Östergötland få möta professionella musiker i föreställningen En dag i skolan.

Kevin Larsson, Linus Dahl, Saga Pettersson och Oliver Flintberg från Kisa är några av de elever som fått möta brassensemblens instrument. Foto: Torbjörn Lindqvist

Idén kom från brasspedagogen Mikael Wittwång, till vardags trumpetare i flera av Östgötamusikens ensembler.

– Vårt uppdrag är främst att spela i skolor och på äldreboenden. Det är inte så flashigt, men känns viktigt och roligt. Man ser vilken betydelse kulturen får, inte minst i särskolan, säger han.

Musikerna har tidigare deltagit i många olika skolprojekt, ofta med uttalade budskap kring värdegrund och miljö. De har också producerat föreställningen Heta låtar, om brandsäkerhet, som riktar sig till personer med funktionsnedsättning.

– Jag ville göra något tillsammans med elever i särskola och träningsskola och funderade på vad som kunde passa, säger Mikael Wittwång.

Resultatet blev en slags workshop där elever och musiker tillsammans gestaltar olika moment under en dag. Att vakna, äta frukost och göra sig i ordning.

– Vi har skrivit korta repliker och sånger, till exempel om att borsta tänderna och tvätta kroppen, förklarar Mikael Wittwång.

Föreställningen berör också olika samtalsämnen och ofta kretsar det kring djur. Eleverna får även ”träffa” de olika instrumenten i brasskvintetten.

– Alla föreställningar ser olika ut. Tillsammans med assistenter och specialpedagoger anpassar vi oss efter elevernas vilja och förmåga. Alla är med på sina egna villkor, säger Mikael Wittwång.

Slutresultatet kan se helt olika ut. I Mjölby ordnade klassen en stor konsert för föräldrar och skolkompisar.

Andra nöjer sig med att filma föreställningen och fortsätta att sjunga med i sångerna i klassrummet. Totalt har ett hundratal elever deltagit och målet är att nå alla särskolor och träningsskolor i länet.

– Det är roligt att se vilken potential eleverna har och hur de lever upp med hjälp av musiken, säger Mikael Wittwång.