Sömnen lägger grunden för lärande

Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Specialpedagogik

I boken ”Sömn, sömn, sömn” skriver forskaren Christian Benedict och medförfattaren Minna Tunberg att det moderna samhället ”har drabbats av en sömnproblematik bland ungdomar som nått epidemiska nivåer”.

Christian Benedict är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, specialiserad på sömnforskning. Foto: Stefan Tell

Sömn är viktigt genom hela livet, men extra viktigt då hjärnan går igenom kritiska utvecklingsperioder, som när vi är nyfödda, de första åren och tonårstiden, säger Christian Benedict, som i en studie hans forskarteam genomfört i Uppsala kommun lät 20 000 högstadie- och gymnasieelever självskatta sin sömn – över 30 procent av dem sov mindre än de rekommenderade 7–9 timmarna per natt.

– När vi sover reaktiverar hjärnan intryck från dagen och behandlar relevanta upplevelser. Det är så de överförs till långtidsminnet. De olika sömnfaserna är viktiga och om man inte sover tillräckligt inverkar det menligt på oss.

Den digitala revolutionen har påverkat hur vi sover. Plötsligt går det att se filmer, umgås på sociala medier, läsa nyheter eller spela – dygnet runt. Detta är en stor utmaning för ungdomars sömn, främst flickors.

Det verkar vara extra skadligt för tjejer, som är mer aktiva på sociala ­medier och kan ­vakna flera gånger per natt för att se vad andra skrivit.

– Det verkar vara extra skadligt för tjejer eftersom de är mer aktiva på sociala medier och kan vakna flera gånger per natt för att se vad andra skrivit. Det hänger också ihop med nätmobbning. Förr var hemmet oftare en trygg zon. Nu kan mobbningen leta sig in i våra ungdomars sovrum och ge en ond spiral av dålig sömn och återhämtning och sämre skolprestationer.

Förutom att lämna smarttelefonen utanför sovrummet finns en rad förebyggande åtgärder för att få bättre sömn. En av huvudteserna i ”Sömn, sömn, sömn” är regelbundenhet.

– Måltider bör vara regelbundna och intas med familjen. Schemalagd fysisk aktivitet är viktigt. Att vara ute i solen. All regelbundenhet hjälper kroppen att hitta mönster: nu är det dags att vara aktiv, nu är det dags att varva ned. Det går inte att säga åt tonåringar att lägga sig på samma tid varje kväll. Låt dem ”sova i kapp”, men försök hålla fasta tider för lunch och middag.