Största möjliga tumme ner för elevhälsoutredningen

Elevhälsa I det nya numret av Specialpedagogik pratar vi med alla professioner i elevhälsan – och alla säger skarpt nej till det regeringen vill att utredningen ska leda till: en elevhälsa helt utan pedagoger.
LÄS MER Specialpedagoger om att tas bort från elevhälsan
En sak som en speciallärare skrev till oss för några veckor sedan har fastnat och ständigt poppat upp under arbetet med det här numret:
”Jag är ju ingen ideolog, jag är pragmatiker, det som funkar funkar, man provar och gör bättre.”
En annan lärare, med 30 år i yrket, hörde av sig efter att utredningen om lärarnas arbetstid offentliggjorts.
”Detta med rastvakteriet, till exempel. Ska vi inte längre ta gemensamt ansvar för vår skola och våra elever? Vi lärare är inte personer som går in i ett klassrum och undervisar en grupp människor som om de sitter där och är mottagliga för vår undervisning. För att bli bra på att undervisa behöver vi jobba på relationer och få vardagen att fungera runt barnen.”
”Vi måste ha kontakt med vårdnadshavare – det är vi som har hand om det dyrbaraste de har under dagen. Är de borta är det mest naturligt att läraren hör av sig till föräldern och får information om orsaken. Jag skulle inte vilja bara få andrahandsinformation från någon administratör, hur ska man då kunna jobba förebyggande?”
”Ju mer ideologiskt man ser på skolan, desto noggrannare måste man beakta att allt man gör får konsekvenser.”
En ny utvåva av Specialpedagogik (nr 2 2025) har kommit i veckan. Temat är regeringens utredning om elevhälsan, vars politiska syfte är att lyfta ut specialpedagoger och speciallärare från EHT. När vi samlade in alla synpunkter och kommentarer från samtliga berörda parter var det just det där med pragmatiken som var som en röd tråd.
Ingen – varken speciallärare, specialpedagoger, skolledare, skolläkare, kuratorer, skolpsykologer eller skolsköterskor – kunde förstå vad som skulle kunna bli bättre om EHT blev en vårdinrättning i stället för en fortsatt organisk del av skolan. Alla pekade däremot på risker med en sådan reform.
Det leder tillbaka till något annat den pragmatiska specialläraren från inledningen skrev:
”Ju mer ideologiskt man ser på skolan, desto noggrannare måste man beakta att allt man gör får konsekvenser. Negativa som positiva. För individen som för samhället i stort.”
Hela temablock om elevhälsoutredningen kommer att publiceras på vår webbsida nästa vecka.
LÄS ÄVEN
Specarna har fått nog: ”Insatspyramiden har hamnat upp och ner”