Utbrändhet bland specialpedagoger

Foto: Getty Images/kollage

Hur stor är egentligen utbrändheten bland speciallärare och specialpedagoger? Efter Specialpedagogiks stora enkätundersökning fortsätter berättelserna att strömma in.

LÄS ÄVEN Specarnas kamp för att hjälpa alla elever

I våras skickade vi ut en stor enkät­undersökning med vårt nyhetsbrev för att kartlägga arbets­situationen för speciallärare ocgh specialpedagoger över hela Sverige. Resultaten publicerades i Specialpedagogik nr 2 /2024, kompletterade med kommentarer från forskare och längre vittnesmål i reportageform (se länken ovan).

Vi har fortsatt att hålla kontakten med flera av er som svarade, och också med flera som hört av sig efter att ha läst larmrapporten. Läget kan nog vara ännu värre, kanske rentav mycket värre, än vad som framkom i enkäten. Många speciallärare och ännu fler ­specialpedagoger är utbrända;sjukskrivna på hel- eller deltid.

En återkommande berättelse är att utbrändheten kommer i skov – så fort man är tillbaka på deltid äter jobbet upp en igen. Det finns inga mellanlägen. En spec på halvtid kan inte så lätt koppla bort hälften av arbetsuppgifterna utan sugs i stället in i konstant övertid igen, till nästa krasch.

Vi har pratat även med samordnare från vården­ (som ofta är inkopplade och avlastar kontakterna med Försäkringskassan) och fackliga representanter som sitter med på möten med arbetsgivare, och båda vittnar om systematiska sammanbrott i kommunikationen och verksamheten.

En specialpedagog bröt ihop på grund av 50-timmarsveckor av hårt arbete på fem skolor, ansvarig för alldeles för många elever som inte nådde målen. När hon fick gå ner på 40 procents arbetstid berövades hon samtidigt sitt skrivbord och sin fasta plats på en av skolorna. Vårdsamordnaren och den fackliga företrädaren bekräftar hur specialpedagogen fick leva sitt yrkesliv ”i kappsäck”, kånka arbetsdator, böcker och undervisningsverktyg från skola till skola dag efter dag samt ägna kvällar åt planering och helger åt pedagogiska utredningar (som ”mina chefer säger att ingen annan kan skriva”, enligt specialpedagogen). 

Nu har läkaren sjukskrivit henne på heltid igen. Hennes fackrepresentant säger att han ”är chockad över att se en så hängivet professionell kraft bemötas så oprofessionellt nedbrytande”.

Fortsättning följer. Vi har inget val. Det måste bli ett tema om utbrändhet i ett kommande nummer. Hör gärna av er till oss med fler exempel och infallsvinklar.

LÄS ÄVEN

Specialpedagoger lyfter komvux

Eva Augustsson: ”Till alla oss som inte räcker till”

Specialpedagoger om att tas bort från elevhälsan