
Bläddrar i den nya utgåvan av boken.
Annat Författaren och specialläraren Margareta Lundkvist har blivit en hyperaktiv pensionär, är flerfaldigt bokaktuell och driver Facebookgruppen ”Autismpedagogik i vardagen”. Nu håller hon på att summera sitt liv.
– Ingenting är självklart vid undervisning av elever med autism, men jag gillar utmaningen. Man måste vara nyfiken och kreativ och försöka hitta lösningar för att nå varje barn, ingen är den andra lik trots att de kan ha samma diagnos, säger Margareta Lundkvist, som arbetade som speciallärare och autismpedagog i grundsärskolan i Lidköping under många år. Nu är hon pensionär och har samlat sina erfarenheter i boken ”Den specialpedagogiska detektiven”. Den kom 2019 men är förnyat aktuell med ett nytt omslag, danskt band och förord av Ann-Katrin Swärd, doktor i specialpedagogik.
Boken är ”en korsning mellan arbetsmemoarer och informell lärobok i praktisk autismpedagogik”, och vänder sig till förskolepersonal, lärare, föräldrar och andra berörda som vill veta mer om barn med autism och adhd. Det är en bok fylld av arbetsglädje och kärlek till dessa barn och bokens titel fångar det hon vill förmedla:
– Som speciallärare måste man leta efter ledtrådar för att förstå var barnet befinner sig och möta det på den utvecklingsnivån. Därför behöver man bolla tankar med kollegor och föräldrar, läsa böcker och söka kunskap, vara en specialpedagogisk detektiv, helt enkelt.
Kanske är det naturligt att blicka bakåt i slutet av yrkeslivet, så som Margareta Lundkvist gör när hon skriver om sina tidigare arbetsplatser och om de barn hon har mött genom åren. Det blir allmängiltigt och intressant eftersom hon beskriver en del av den svenska funktionshinderpolitikens historia. Hon arbetade under 1970-talet på ett av de stora vårdhemmen där barn med autism bodde, hon upplevde avvecklingen av de stora vårdinstitutionerna och senare kommunernas övertagande av särskolan. Hon har sett hur neuropsykiatriskafunktionsnedsättningar som adhd och autism blivit etablerade begrepp och hon har navigerat mellan integrering och inkludering, när elever med funktionsnedsättningar skulle bli en del av den vanliga skolan.
Hon har arbetat med barn från förskoleålder upp till tonåren och de har alla haft autism, vissa även intellektuella funktionsnedsättningar i kombination med fysiska funktionsnedsättningar. Hennes utgångspunkt har hela tiden varit att ”autismpedagogik är de tusen gångernas pedagogik”.
– Jag vet inte vem som myntade det uttrycket, men för mig blev det till en inspiration att hjälpa eleverna att göra, göra om och göra igen, tusen gånger för att lära sig, ändå fick det aldrig bli tråkigt och monotont för dem.
Bläddrar i den nya utgåvan av boken.
Margareta Lundkvist beskriver hur autism var ett okänt men laddat begrepp och att många pratade om ”barnet i glaskulan”, eller om ”kylskåpsmammor” som antogs ha orsakat barnens funktionsnedsättning genom att vara känslokalla. Det var först genom läkaren Christopher Gillberg som kunskapen om npf etablerades i Sverige på 1980-talet.
– När jag hörde Christopher Gillberg blev det en aha-upplevelse och jag fick bekräftelse på vad jag hade upplevt hos barnen på vårdhemmet tidigare. Så jag sökte efter mer litteratur och försökte jobba utifrån den kunskap jag skaffade mig.
Det blev en vändpunkt för Margareta Lundkvist, som fortsatte att hämta in kunskap genom en autismpedagogikutbildning på Göteborgs universitet och därefter en kurs i TEACCH, Treatment and Education of Autistic and Communication related handicapped Children, ett pedagogiskt förhållningssätt som skapades av den tysk-amerikanske psykologen Erik Schopler. I dag har metoden översatts till svenska och är en del av den tydliggörande pedagogiken.
Det bygger på ett humanistiskt synsätt där autism inte är något som ska arbetas bort utan barnen får lära sig strategier och att dra nytta av sina starka sidor.
– Jag fick utbildning i TEACCH via Autism- och Aspergerförbundet och det är det bästa jag har lärt mig. Det handlar om kommunikation och tydlighet, där eleverna får lära sig genom bilder och arbetsuppgifter med visuell struktur, så att de inte behöver instruktioner och förkunskaper. Det bygger på ett humanistiskt synsätt där autism inte är något som ska arbetas bort utan barnen får lära sig strategier och att dra nytta av sina starka sidor.
Målet är att eleverna ska uppnå delaktighet, självständighet och självbestämmande. Därför används dagsplanering, bildstöd, textstöd vid olika valsituationer och anpassning av miljön. Den tydliggörande pedagogiken kan göra det enklare för barn att förstå omvärlden genom att erbjuda svar på frågor som var, när, hur länge, med vem. Margareta Lundkvist och hennes kollegor utformade mycket av materialet själva, utifrån observation av barnens behov, förmågor och intressen.
– Det ska vara roligt för barnen att lära sig, och bygga på deras egna intressen. Älskar någon dinosaurier eller bilar, då jobbar man utifrån det, oavsett om det gäller matte eller svenska.
Lugn, struktur och tydlighet är det viktigaste, menar Margareta Lundkvist. Det gäller allt från skolmiljön och elevernas arbetsplatser till arbetsuppgifterna och pedagogerna. Hon påpekar att hon och kollegorna praktiserade lågaffektivt bemötande långt innan det begreppet fanns. Boken innehåller inga checklistor eller pekpinnar, i stället kan berättelserna om eleverna och lösningarna på knepiga situationer bli en inspiration för den som söker idéer och tips.
Hon berättar om Gustav, som först var glad och aktiv men plötsligt blev passiv på fritids. Efter mycket funderande kom Margareta Lundkvist på att personalen hade tagit bort hans bildschema. Gustav kunde schemat utantill så de trodde att han inte behövde det längre. Men när schemat var borta trodde Gustav att aktiviteterna var borta och att han skulle hem. När hon kom på detta sattes bildschemat upp igen och Gustav blev lika aktiv som förut.
Det som drev mig var att försöka förstå vad som låg bakom ett barns brummande, gungande eller utbrott.
Vi får möta flickan som varje natt gick och lade sig i föräldrarnas säng, vilket ledde till att hela familjen led av sömnbrist. I samtal med föräldrarna listade Margareta Lundkvist ut att i valet mellan ”sovrummet”, som man kallade föräldrarnas rum, och flickans eget rum, som benämndes utifrån hennes namn, var det för flickan självklart att det var i ”sovrummet” hon skulle sova. När de hade förstått flickans tankebanor och hon fick ett eget sovrum löste det sig.
Här finns också pojken som älskade att gunga och blev rasande när rasten var slut och personalen bad honom att gå in på lektionen. När de kom på att de kunde visa honom ”aktivitetsbytarkortet” även utomhus blev allt begripligt och han accepterade att gå in.
– Det var i vardagen affektutbrotten uppstod och det var där vi måste lösa dem. Det som drev mig var att försöka förstå vad som låg bakom ett barns brummande, gungande eller utbrott. Ofta var de enkla lösningarna svårast att komma på, men det var så roligt när vi lyckades.
I boken beskrivs hur det individuella arbetsmaterialet placerades i korgar och hur de avskilda arbetsplatserna utformades för varje elev. Här beskrivs även det egentillverkade materialet ”Flexa & mixa” och hur sociala berättelser och seriesamtal kunde hjälpa. I Margareta Lundkvists särskoleklass sågs det som en självklarhet att när det fanns sex elever så befann de sig på sex olika utvecklingsnivåer och hade olika behov och specialintressen. De måste mötas på olika sätt och det gällde att pricka rätt för varje individ.
– Det här är något grundskolan kan lära sig av särskolan, när de i dag talar om att det i varje klass finns flera barn med behov av särskilt stöd. På särskolan har vi lärt oss att anpassa för varje individ och vi har också mer personal. I den bästa av världar kunde grundskolelärarna titta på våra arbetssätt och det kunde innebära verklig inkludering, att vi inte bara finns på samma skola utan arbetar tillsammans.
Under hela sitt yrkesliv har Margareta Lundkvist varit mån om att samarbeta med föräldrar och sett deras kunskap om barnen som en tillgång, kanske för att hon själv har en dotter med npf.
– Jag arbetade redan i yrket när min dotter fick sin diagnos och jag fortsatte med det även därefter. Jag tror det förde något gott med sig i kontakten med andra föräldrar och eftersom jag själv har suttit i så många möten förstod jag att de behövde få med sig konkreta lösningar.
Förändringen i synen på autism – från ”barnet i glaskulan” till dagens autismspektrumdiagnoser – har varit stor, och mycket har blivit bättre. Exempelvis möjligheten för föräldrar och pedagoger att mötas och stötta varandra via sociala medier. När Margareta Lundkvist startade Facebookgruppen ”Autismpedagogik i vardagen” fick den snabbt över 8 000 följare. Där finns tips på arbetssätt och undervisningsmaterial och möjlighet att dela idéer.
Margareta Lundkvist var även npf-konsulent i sin hemkommun, handledare och föredragshållare – allt detta har hon samlat i sin bok. Medan hon skrev boken satt både Luther och Jante på hennes axlar och hon funderade på om det hon hade gjort var märkvärdigare än andras livsgärningar. ”Kanske inte”, kom hon fram till, ”men de får berätta sin historia, nu har jag berättat min.”
– Jag har skrivit för att uppmuntra pedagoger att pröva olika vägar för att nå fram till barn med autism och att alltid låta barnet vara i centrum för all pedagogik. Att ha tålamod, ge dem tid och inte ta över och göra saker åt barnen. De måste få träna själva med mycket uppmuntran, då finns potential för utveckling hos alla.
Men ”Den specialpedagogiska detektiven” är faktiskt inte Margareta Lundkvists allra senaste bok. Förra året gav hon ut boken ”Kreativa sopor” med ännu fler förslag och idéer till strukturerade, TEACCH-inspirerade arbetsuppgifter.
– Den är en fristående och mer omfattande fortsättning på mina två drygt tjugoåriga enkla häften med förslag på egentillverkat undervisningsmaterial, som faktiskt fortfarande säljer bra. Nu funderar jag på att göra en reviderad version av häftet ”Visst finns det barn med autism i förskolan” också, som jag skrev 2013 efter önskemål från personalen på en förskola där jag hade handledning. Även den har fortfarande stor efterfrågan, så det skulle nog vara bra att skriva om den lite. Bland annat har diagnoskriterierna för autism omformulerats sedan jag skrev den och litteraturtipsen bör uppdateras.
Det är, kort sagt, svårt att ta in att det är en pensionär vi pratar med.
– Jo, men jag har det bra, avslutar Margareta Lundkvist. Nästan lite för mycket att göra, mitt lilla företag SEMEJ ”blomstrar” ju, som det heter. Jag har fullt upp med att ta emot ordrar och packa och skicka paket. Men det är förstås jätteroligt!
Ålder: 72 år.
Familj: Man, två döttrar, en svärson och två katter.
Bor: I Källby, ett samhälle vid foten av Kinnekulle.
Karriär: Teckningslärare, fritidspedagog, speciallärare i särskolan, autismpedagog, npf-konsulent, författare.
På gång: Driver egna bolaget SEMEJ, med produktion av böcker och eget pedagogiskt material som säljs via webbutik. Finns på Facebook, Instagram och LinkedIn.
LÄS ÄVEN
Diktera mera – specialpedagogtips på hjälpmedel
Tema elevhälsa Riksföreningen för Skolsköterskor ger regeringens elevhälsoutredning tummen ner. Ordförande Mia Göransdotter Hammar förklarar varför.
Tema elevhälsa Sveriges Skolledare ger regerings elevhälsoutredning tummen ner. Lena Linnerborg, utbildningspolitisk chef, förklarar varför.
Tema elevhälsa Svenska Skolläkarföreningen ger regeringens elevhälsoutredning tummen ner. Ordförande Pernilla Gudmundsson förklarar varför.
Tema elevhälsa Psykologer i Förskola och Skola ger regeringens elevhälsoutredning tummen ner. Ordförande Lena Svedjehed förklarar varför.
Tema elevhälsa Sveriges Skolkuratorers Förening ger regeringens elevhälsoutredning tummen ner. Ordförande Caroline Bergh förklarar varför.
Tema elevhälsa Skolministern vill att pedagogiken ska brytas ut så att elevhälsoteamen får ett rent vårduppdrag. Skarpa varningar om konsekvenserna har framförts till utredaren.
Elevhälsa I det nya numret av Specialpedagogik pratar vi med alla professioner i elevhälsan – och alla säger skarpt nej till det regeringen vill att utredningen ska leda till: en elevhälsa helt utan pedagoger.
Krönika För att förstå ett ”stökigt” barn behöver skolan lyssna på den som kommit barnet närmast och strössla med resurser. Elin Zlatanovski berättar en sedelärande sannsaga om att bunta ihop stökiga barn bara för att de är stökiga.
Debatt Dyslexi har fått en oväntat framträdande roll i den nya läroplansutredningen. Men inte på något positivt sätt, konstaterar Susanna Cederquist, lärare, författare och vinnare av Dyslexipriset.
Krönika ”Klassrummen var en plats där sociala skillnader kunde utjämnas och där klassresor möjliggjordes”, skriver ämnesläraren och specialpedagogen Elin Zlatanovski om en 1990-talsskola som var bättre än många vill minnas.
Arbetsmiljö Chockerande hög risk för utbrändhet bland specar – Specialpedagogiks redaktör om arbetet bakom larmrapporten.
Krönika ”Min dröm är att skolan får vara en plats där teori och praktik, forskning och konst, kognitionsvetenskap och relationellt lärande får mötas och berika varandra”, skriver specialläraren Niclas Fohlin.
Mitt jobb Planen var att arbeta på bank. Men efter ett tillfälligt jobb som elevassistent har Tord Söderqvist varit skolan trogen – som lärare, specialpedagog och nu rådgivare på SPSM.
Krönika ”Att utrusta elever med distraherande nöjesmaskiner och undra varför deras koncentrationsförmåga försämras är som att hälla bensin på en eld och undra varför det brinner”, skriver specialpedagogen och ämnesläraren Elin Zlatanovski.
Krönika Problemet att ens ha en ”angiverilag” på plats är större än lättnaden över undantagen, menar läraren och specialpedagogen Elin Zlatanovski.
Krönika Ska det tas krafttag med skolan eller inte? Elin Zlatanovski, gymnasielärare och specialpedagog i Växjö, listar fyra punkter som vi inte borde behöva kompromissa med.
Krönika ”Hur kan regeringen på fullt allvar mena att en SKOLAS elevhälsoteam bör sakna pedagogisk kompetens?” undrar Elin Zlatanovski, lärare och specialpedagog i Växjö, och bjuder in skolminister Lotta Edholm för samtal.
Debatt Språkstörning/DLD är minst lika vanligt som adhd men skolans kunskap släpar efter, skriver debattörena Berit Robrandt Ahlberg och Kerstin Wiström på internationella DLD-dagen den 18 oktober.
Vi lärare debatt Specialläraren Niclas Fohlin listar tre nödvändiga krav på staten för att vända läs- och skrivutvecklingen.
Apl Ibland ger en utlandsresa inte bara minnen utan också lärdomar för livet. Vi följde med eleverna och elevhälsan från Praktiska gymnasiet i Uppsala.
Mattekrisen Tre lärare som länge verkat för att förbättra undervisningen berättar om sina metoder – åsikterna är vitt skilda men resultaten lika goda.
Krönika Det gick! Den här hösten också … Specialpedagogiks nya krönikör om konsten att få en helklass att dra åt samma håll.
Debatt Har inkludering som skolbegrepp i Sverige blivit för abstrakt – vad menar vi egentligen med det?
Mattekrisen ”Tänka, resonera, räkna”-metoden sprider sig snabbt men anses kontroversiell. Vi pratar med forskare, lärare och elever.
Särskilt stöd Uteblivet särskilt stöd är den största faktorn bakom att niondeklassare saknar gymnasiebehörighet.
Debatt ”Om spec ska ingå i elevhälsan tas engagemanget från något annat”, skriver specialläraren Jessica Hansson, angående förslaget om att organisera om EHT.
Krönika Höstterminen är på väg att sätta sig. Har du grundat väl med elevrelationerna?
Mitt jobb För specialläraren Helen Nilsson i Halmstad har ett långvarigt fackligt engagemang lett till att hon blivit ledamot i Sveriges Lärares intresseförening för speciallärare och specialpedagoger.
Panelen Vi frågade specialpedagoger och speciallärare om digitala verktyg och risken med externa entreprenörer – och om deras drömföreläsare!
Arbetsmiljö Hur stor är egentligen utbrändheten bland speciallärare och specialpedagoger? Efter Specialpedagogiks stora enkätundersökning fortsätter berättelserna att strömma in.
Skolutveckling Tillgänglighetsarbetet i skolan kan aldrig ta paus. Det är budskapet från Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, när den lanserar ett nyutvecklat stödmaterial för att skapa större möjlighet för fler att nå trygghet, studiero och utbildningsmål.
Fackböcker Specialpedagogik i förskolan: Så får du ta blyga barn att våga delta i förskolans aktiviteter och få stöd i sin utveckling.
Fackböcker
Fackböcker Forskarna Gerth Hedov och Ann-Christin Sollerhed redaktörar en ny antologi om Downs syndrom och fysisk aktivitet.
Fackböcker Christian Hjortkjaer skriver om vad som skapar psykisk ohälsa hos unga i dag.
Fackböcker Ny bok om hur undervisningen kan organiseras i resursskolan.
Fackböcker Specialpedagogen och forskaren Annica Jäverbys nya bok ger många nya förslag på arbetssätt och verktyg att ta till för att nå fram till elever med oroande frånvaro.
Vuxenutbildning Lärcenter i Falköping är en spännande plats. Här arbetar man tvärdisciplinärt med specialpedagogik och ett studie- och yrkeslivsförberedande utbildningspaket, med fokus på entreprenörskap och studieteknik.
Vuxenutbildning 400 000 personer studerar på komvux varje år – fler än på gymnasiet. Ändå saknas lagkrav på elevhälsa och stödfunktionerna är inte lika utbyggda. Nu slår forskarna larm.
Vuxenutbildning Inom vuxenutbildningen är särskilt stöd och elevhälsa ett eftersatt område – men Komvux Malmö är ett ljus i mörkret som satsar på likvärdigheten via främjande specialpedagogik.
Krönika Anne-Marie Körling har precis haft sin sista lektion med elever. Specialläraren Niclas Fohlin hyllar här sin största förebild.
Debatt ”Vi håller med Linnea Lindquist om att det är viktigt att lära barn att skilja på rätt och fel, men vi menar också att det spelar stor roll hur”, skriver lärarna Jennie Wilson och Niclas Fohlin i en slutreplik i ”skamdebatten”.
Debatt Det handlar om ”pedagogiska knep och vår fingertoppskänsla”, svarar Linnea Lindquist, efter att lärarna Jennie Wilson och Niclas Fohlin reagerat på hennes ledartext om att skriva in skambestraffning i skollagen.
Debatt ”Våra elever förtjänar att vara i en skola som präglas av lärande och utveckling, inte av rädsla och skam”, svarar lärarna Jennie Wilson och Niclas Fohlin Expressens Linnea Lindquist.
Krönika ”Vi får tänka att för just det här barnet betyder det allt om jag kan hjälpa, och det får vara gott nog”, skriver specialpedagogen Eva Augustsson i sin nya krönika.
Mitt jobb Som en byggnadsställning – så beskriver Ida Simberg sin roll som specialpedagog inom resursskolan.
Specialpedagogik Redaktören hälsar välkommen till ett nytt nummer av Specialpedagogik – huvudtemat denna gång är specialpedagogik inom vuxenutbildningen.
Panelen Vi frågade tre specialpedagoger vad de anser om detta senaste utspel från skolministern – och om EHT i stort.
Krönika När eleven knäcker läskoden öppnar sig skolans och livets alla möjligheter. Niclas Fohlin, speciallärare i läs- språk och skrivutveckling, berättar om en milstolpe i karriären.
Fackböcker Ungas och lokalt engagerades röster om skolan – framfiltrerade via kvalitativa forskningsmetoder.