Laleh: ”Vi vill alla göra jorden hel”
Annat Laleh skrev låten Goliat, som blivit svensk skolavslutningsstandard, när hon låg sjuk och utslagen. I år får den extra symbolisk tyngd.
Vi ska ta över världen. Vi ska bli stora! Vi ska bli mäktiga! Vi ska göra jorden hel. Vi ska göra vattnet rent. Vi ska aldrig skada varandra mer. Vi ska slåss. Vi ska slåss mot Goliat!
I vanliga fall brukar Lalehs låt ”Goliat” höras från skolgårdar och klassrum runt om i Sverige i examenstider. Den hoppfulla texten har blivit ett lika självklart inslag, som ”Idas sommarvisa” på landets skolavslutningar.
37-åriga Laleh Pourkarims texter har blivit självklara delar av stora livsceremonier – som exempelvis begravningar och skolavslutningar. Lalehs ord och toner förmedlar framtidshopp, styrka och tröst.
Laleh Pourkarim
Bor: I Los Angeles.
Bakgrund: Gick musikprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet i centrala Göteborg. Har släppt sju egna album och fått flera Grammisar och massor av andra utmärkelser och priser.
Hur känns det att din låt ”Goliat” spelas nästan lika mycket som ”Idas sommarvisa” av Astrid Lindgren?
– Sedan jag var liten har jag relaterat till och älskat Astrid Lindgren, särskilt karaktären Pippi. Jag tror att hoppet, barnasinnet och nyfikenheten sitter ihop på något sätt och de känslorna finns också representerade i ”Goliat”.
Vad i ”Goliat”-texten berör så många unga människor?
– Jag minns att jag skrev låten när jag var förkyld och helt utslagen. I sådana lägen, när man ligger där ensam och funderar, så hinner man tänka lite extra på det man egentligen vill och hoppas på, både för sig själv och för världen. Med tanke på det överflöd av intryck vi får hela tiden kan det vara lätt att glömma de mer fundersamma sidorna hos sig själv. Då kan musiken påminna oss om vilka vi egentligen är. Det är lite därför jag skriver musik, för att ta reda på vad jag vill och vilka vi egentligen är.
Hur kommer det sig att låten funkar så bra på skolavslutningar tror du?
– För mig betyder det att många andra känner som jag och att vi i grunden är lika. De flesta av oss vill ”göra jorden hel och vattnet rent” – speciellt för barnens skull.
Hur minns du dina egna skolavslutningar?
– Jag tyckte om skolan, tror jag. Det är klart att den kunde vara en underlig plats med mycket dramatik mellan eleverna men jag hade väldigt fina lärare. För mig var skolavslutningen lite bitterljuv. Visst uppskattade jag att ha sovmorgon på loven men innerst inne såg jag fram emot att skolan skulle börja igen och att jag skulle få rutiner och fasta scheman.
Vilka avslutningslåtar gillade du själv under din skoltid?
– Nästan allt med toner och text! Det var en fröjd att sjunga och spela musik tillsammans. I skolan där jag gick var musik prioriterat. Det var långa förberedelser inför det stora eventet som skolavslutningen var. Det var ju vår egen konsert!