Armband gjorde drömresan till verklighet

Den här artikeln publicerades ursprungligen på specialpedagogik.se

I arbetet med det egendesignade armbandet #uniq har ­eleverna på Ekebyhov grundsärskola lärt sig otroligt mycket samtidigt som de tjänat ihop pengarna till klassresan.

Glädjen är sann när han och de nio andra eleverna i klass 6-9 B på Ekebyhov grundsärskola på Ekerö väster om Stockholm, får de senaste försäljningssiffrorna för armbanden de tillsammans pärlar ihop. Richard Krüger, 12, ansvarig för statistiken, ritar in på diagrammet att det uppsatta målet för klassresan, 30 000 kronor, precis passerats. Det som började som en lös idé har utvecklat sig på ett sätt som ingen riktigt kunde tänka sig. Att det bara skulle ta en månad att nå målet, drömresan till nöjes­fältet Liseberg i Göteborg, känns osannolikt.

– Vi hade talat om hur man kan tjäna pengar när någon nämnde fuck cancer­armbanden, säger ­Denice Sverla, förstelärare och klasslärare. Eftersom vi tidigare i klassen pratat om vad det innebär att ha en intellektuell funktionsnedsättning började armbandsidén ta form. Individer med if-­diagnos utgör en liten grupp i samhället som är unik och ofta bortglömd.

– En kollega på skolan kläckte iden att stava ordet ”unique” med enbart ”iq” på slutet. Pang! där hade vi sista pusselbiten i vår hashtag #uniq.

Budskapet med armbandet är att alla människor är unika, oavsett IQ. Att ha en intellektuell funktionsnedsättning är okej. IQ är bara en siffra, alla är lika mycket värda oavsett IQ.

I arbetet med projektet har eleverna lärt sig mycket om alltifrån design till kundkontakt, försäljning, att posta paket och hantera sociala medier. Läraren Denice Sverla är stolt över klassen.

– Jag är väldigt glad men inte jätteförvånad. Elever som går på grundsärskolan har ofta förmåga att lära sig så mycket mer än många tror. Våra läroplaner, grundsärskolan och grundskolan, skiljer sig inte allt för mycket åt. Vi tränar liksom grundskolan ämnesspecifika förmågor i alla ämnen och har ett något förenklat centralt innehåll att förhålla oss till.