Debatt. Därför har vi nytta av slöjden – hela livet
Slöjdläraren Henrik Boström skriver om att olika problem har olika lösningar.
Vi lärare debatt Att kunna planera, testa och lösa problem i sin vardag lyfter helt enkelt självkänslan och självförtroendet. Och det är just det vi får lära oss i slöjden, skriver slöjdläraren Henrik Boström.
Jag tror att det är viktigt i tidig ålder prata med eleverna om varför de praktisk-estetiska momenten och ämnena finns i skolan. En dag ska vi alla ut i arbetslivet och välja ett yrke vi tycker om. I undervisningen ägnar jag då och då lite tid till att prata med eleverna i grupp och enskilt om det praktiska och olika yrken. Att kommunicera om vad vi alla har för intressen och är bra på är viktigt. Det hjälper eleverna att hitta intresset i sitt lärande och få en större förståelse för vilka kunskaper som är viktiga att ha.
Vi hamnar alla i olika situationer och bekymmer i livet. Och olika problem har olika lösningar. Eftersom vi har olika kunskaper och färdigheter kan du säkert något som andra inte kan. Det stärker ditt självförtroende och din självkänsla när du kan hjälpa andra.
Övar upp motoriken
Att försöka laga saker som går sönder, exempelvis mopeden eller gräsklipparen, eller snickra, måla och tapetsera i sitt hem är aldrig fel. Det gör dig kreativ att kunna skapa något nytt utifrån dina tankar och idéer. Att våga testa ger dig en möjlighet att lyckas lära dig något nytt och lösa problem som uppstår. Att arbeta med händerna får dig dessutom att tänka till och öva upp motoriken. Då blir du inte heller lika rädd eller uppgiven när något behöver fixas.
Det kostar dessutom att anlita hantverkare och mycket går att fixa själv. Slöjden lär oss att driva det arbetet framåt, planera och hitta olika lösningar. Slöjdämnet går in i flera yrken. Du kanske vill arbeta som projektledare, ledare, polis, arkitekt, kock, tandläkare, bankman, rådgivare, brandman, snickare, rörmokare, elektriker, vaktmästare, trädgårdsmästare eller skogsarbetare? Oavsett vad kommer du alltid ha nytta av det du har lärt dig i slöjden.
Stärker självförtroendet
Arkitekten behöver kunna skissa och planera sitt arbete för att det ska hålla en hög kvalitet. Kocken behöver också planera sitt arbete och hantera sina redskap och verktyg väl. Även tandläkaren använder flera redskap och verktyg för att borra, polera och laga tänderna. Brandmännen behöver underhålla sina redskap och slangkopplingar – de måste fungera för att de ska kunna släcka bränder och rädda liv.
Att kunna planera, testa och lösa problem i sin vardag lyfter helt enkelt självkänslan och självförtroendet. Och det är just det vi får lära oss i slöjden.
- Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Ämnesläraren.
LÄS ÄVEN
Debatt: Slår hårt mot estetiska ämnen om elevens val tas bort
Debatt: Alarmerande skilda förutsättningar för hkk-lärare
Debatt: Rastaktiviteter och promenader får inte ersätta idrottsundervisningen
Debatt: Sluta bedöma oss kulturskollärare för vad vi INTE gör