Debatt: Därför är idrotten så viktig för elever med adhd

Per Stiller är idrottslärare och Magnus Hallén är tidigare behandlingspedagog och elevassistent.
Debatt Idrott och hälsa i skolan eller någon form av fysisk aktivitet är vitalt för elever med adhd. Detta ger dem en chans att träna motorik, perception, motion och allsidig rörelseförmåga, samtidigt som det gagnar elevens välmående och att fokusera på inlärning, skriver debattörerna.
I en artikel om ”ADHD och fysisk aktivitet” av ADHD-hälsan beskrivs hur regelbunden träning kan hjälpa personer med adhd med impulsivitet och hyperaktivitet. Träning leder till ökad blodtillförsel till hjärnan, vilket ger bättre koncentrationsförmåga och sömn, samt mindre distraktioner och förbättrad mental uthållighet. Det bidrar till en bättre självbild, men även till ökat självförtroende på grund av frigörandet av endorfiner i kroppen.
Som idrottslärare behöver man vara väl förberedd när man möter elever med adhd under en lektion. Eleven gagnas av att i förväg veta vad hon/han ska göra, hur det ska göras, när det ska göras och varför. Undervisningen behöver även vara lustfylld och fånga elevens intresse. Detta kanske inte är helt enkelt varje gång, men tar man sig tid att samtala med eleven innan lektionen och eventuellt även hennes/hans assistent, så har man redan vunnit mycket. Att dela en lektionsplanering med en elevassistent, så att hen kan förbereda eleven för lektionen är också ett extra plus. Att undervisa elever med adhd handlar mycket om att stötta, peppa, vara ödmjuk och visa förståelse – det vill säga skapa en god relation, medan undervisningen däremot behöver präglas av rutiner och struktur. Att ha stöttande elevassistenter, mentorer och vårdnadshavare är viktigt för att få undervisningen att fungera.
Kan ”smyga” in en aktivitet
Som elevassistent är det viktigt att man på ett positivt och tryggt sätt förbereder elever med adhd inför lektionen och ser till att hon/han kommer till lektionen (och helst med idrottskläder). I vissa fall kan det krävas att man ”smyger” in en aktivitet – från små mål till, så småningom, större mål, för att i slutändan kunna delta på den ordinarie undervisningen. Elevassistenten kan även kommunicera med idrottsläraren om en anpassad aktivitet, som passar eleven bättre. Det är av stor vikt, att idrottsläraren och elevassistenten har en god relation och kommunikation. Då förändringar och störningar är känsliga, så gagnas eleven även av, att man har samma idrottslärare, som hon/han fungerar med, istället för många lärarbyten.
Idrottsämnet har stor betydelse och påverkan för elever med adhd, samtidigt som det kan vara ett moment av osäkerhet och ångest. Har man god kommunikation och ger eleven chansen att vara mentalt förberedd, så kan det leda till att eleven känner sig lugnare då hon/han vet vad som komma skall.
Den kanadensiska forskaren Emma Clime, bedriver ett forskningsprojekt med fysisk aktivitet för elever med adhd i flera skolor i Calgary. Det som framkommit av hennes forskning och observationer är, att om man startar dagen med 20 minuters fysisk aktivitet, så leder detta till stora förbättringar för elever med ADHD under skoldagen. Forskningsprojektet ”Spark for Learning” visar lovande preliminära resultat i klassrummen såsom ökad hjärnfunktion, bättre självbild, bättre förberedda elever, med mindre hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter och distraktioner, samt ökad anpassningsförmåga och inlärning.
Bränn ut överskottsenergin
Har man adhd, så kommer man till skolan med ett stort överskott av energi, där fokus och koncentrationen blir sämre. Tabletter och medicinering jämnar självklart ut, men att komma till skolan och att prestera är för dessa elever mödosamt, då de ofta kommer med dåligt självförtroende och ångest. Utan idrottslektionen eller den fysiska aktiviteten på morgonen, så leder detta till sämre koncentration och försämrad inlärning.
Skulle man då istället lägga idrottslektionerna eller någon form av fysisk aktivitet (till exempel en promenad på 20–30 minuter) tidigt på morgonen, helst under första eller andra lektionen, skulle överskottsenergin ”brännas ut”, ångesten dämpas och inlärningen, fokuset, koncentrationen och självförtroendet ökas.
Det är därför av vikt att vi, som skolpersonal, ger elever med adhd möjligheterna till en tidig idrottslektion eller någon form av fysisk aktivitet tidigt på morgonen. Vinsterna? Man kommer att få elever med adhd som inte bara är lugnare och mer harmoniska, utan även elever som mår bättre och trivs bättre under skoldagen. Dessutom så kommer det att gynna deras fokus och möjlighet att lära sig mer under hela skoldagen. Är inte detta vårt mål både i skolan och som pedagoger?
Per Stiller är idrottslärare och mentor med erfarenhet av undervisning av elever med NPF.
Magnus Hallén är tidigare behandlingspedagog, elevassistent och mentor med erfarenhet av arbete med elever med NPF.
- Detta är en debattartikel. Det är skribenterna som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Ämnesläraren
LÄS ÄVEN
Debatt: Simkravet landar i knäet på oss idrottslärare
Debatt: Vi idrottslärare är experter på att skapa trygghet
Debatt: Sluta blunda för våra orättvisa idrottsbetyg, Skolverket!
Debatt: Den romantiserade bilden av idrottsläraryrket stämmer inte