Tre bildlärare om ”fint” och ”fult”

Emil Broberg, Sofia Holt och Jenny Rydelius Mogård.
Undervisning Vad svarar man när en elev funderar på om deras arbete blev ”fint” eller ”fult”? Vi lät tre bildlärare svara.
Emil Broberg

Emil Broberg, bildlärare i årskurs 7–9 på Hovåsskolan i Göteborg.
Vad svarar du om en elev frågar: ”Blev det här fint?”
Jag försöker hitta något som jag tycker att eleven lyckats extra bra med i sitt arbete och svarar något i stil med ”ja, och bra att du var noga med x”. Det kan vara att en elev har tänkt över färgvalet eller bara orkat hämta en linjal för att sätta en rubrik rätt på en poster.
Vad säger du om en elev tycker att deras arbete blev ”fult”?
Jag brukar fråga vad eleven inte gillar med sin bild och så tar vi det därifrån. Ofta kan jag visa någon enkel teknik som rättar till ett problem, till exempel att en detalj blir ”fel”. Man kan också byta fokus och klippa ut någon del som man vill behålla och sedan limma in den i en annan bakgrund.
Vad fokuserar du på när du ger elever feedback?
Jag bekräftar det eleven jobbat bra och seriöst med och visar på möjligheter till utveckling och försöker att rätta till saker redan på skisstadiet. Om eleven får respons sent i en uppgift är det ofta bättre att säga ”det här har du klarat bra, nästa uppgift ska vi kolla på det här”.
Sofia Holt

Sofia Holt, bild- och formlärare för elever 6–19 år på Säffle kulturskola.
Vad svarar du om en elev frågar: ”Blev det här fint?”
Mina elever frågar sällan om något är fint. De frågar oftare om de är klara. Jag brukar ge konstruktiv feedback utifrån uppgiftens mål. Jag betonar vikten av att utveckla både teknik och originella idéer och hjälper dem se vad som kan förbättras. Ofta kan de anstränga sig mer gällande tekniken.
Vad säger du om en elev tycker att deras arbete blev ”fult”?
Jag ber elever förklara vad de tycker är ”fult” och hur de skulle vilja ändra det. Jag betonar att det tar tid och övning att lära sig något nytt (till exempel ett nytt språk) och att alla ser olika på vad som är fint eller fult. Genom exempel från mitt eget skapande förklarar jag att konst är subjektivt.
Vad fokuserar du på när du ger elever feedback?
Feedback anpassas efter uppgiften, elevens nivå och projektets längd. Jag fokuserar på tekniska aspekter som färgläggning, proportioner och perspektiv. Men också på tålamod, kreativitet och självförtroende. Målet är att eleverna ska känna sig nöjda och motiverade att utvecklas vidare.
Jenny Rydelius Mogård

Jenny Rydelius Mogård, bildlärare i årskurs 4–9 på Engelbrektsskolan i Stockholm i Stockholm.
Vad svarar du om en elev frågar: ”Blev det här fint?”
”Kolla – bra jobbat! Är du nöjd? Berätta!” Kan något förbättras frågar jag om jag får ge tips. Inför varje projekt påminner jag om att jag bedömer deras förmågor – fint eller fult är subjektivt. Ett, enligt betraktaren, fult konstverk kan fortfarande vara skapat av en tekniskt skicklig konstnär.
Vad säger du om en elev tycker att deras arbete blev ”fult”?
Jag lägger ingen vikt vid ordet ”fult” utan frågar varför eleven är missnöjd. Om hen inte själv kan formulera det kommer jag med förslag på vad som kan förbättras och hur. Jag påminner om att det är genom misstagen vi lär oss och att det är positivt för betyget att eleven prövar och omprövar.
Vad fokuserar du på när du ger elever feedback?
Jag inleder med att säga någonting positivt om arbetet – något som eleven har gjort bra. Sedan berättar jag vilka förmågor som kan utvecklas och vad eleven behöver öva mer på. Jag uppmuntrar dem att öva hemma – som i övriga ämnen! Eleverna får redan från start veta hur jag bedömer respektive uppgift.
LÄS ÄVEN
Tre lärare om utvecklande misstag
Tre praktisk-estetiska lärare om sin utbildning