Betygen höjs när matsvinnet minskar i hkk-köket

Foto: Johan Bävman

”Det bästa med läraryrket är allt eleverna lär mig. De får mig att se på saker på nya sätt”, säger Manal Hassan. Här med eleverna Tuana Halimi och Gunesh Rashid.

I Manal Hassans kök tar eleverna tillvara räddade råvaror och skapar nya rätter av överbliven mat. Genom att våga kasta recepten – i stället för resterna – har hennes klasser minskat matsvinnet och höjt betygen.

Länge tjatade Manal Hassan, lärare i hem- och konsumentkunskap (hkk) på Lindängeskolan i Malmö, om vikten av inte kasta mat. Trots det fortsatte eleverna att slänga eller smussla undan rester som de inte orkade äta upp. Det ville Manal Hassan ändra på.

I dag jobbar hon långsiktigt och målmedvetet med att lära sina elever att tillaga överbliven mat och råvaror som riskerar att bli för gamla.

Hon börjar i årskurs 6. När eleverna har fått kläm på grundrecepten visar hon dem stegvis hur de kan ersätta utvalda ingredienser med rester som annars hade åkt i soporna.

– När de förstår att de kan byta ut råvaror i recepten, så utmanar de sig själva mer och mer. De blir kreativa när de tvingas tänka själva och de vågar testa nya saker, säger Manal Hassan.

Flera vinster med arbetssättet

I årskurs 9 är eleverna redo att släppa recepten helt och skapa egna rätter med varor som behöver rensas ut.

– Jag säger varsågoda och låter dem sätta i gång själva. Jag finns med som vägledare, men många blir jätteduktiga på att skapa egna recept, säger Manal Hassan.

Hon ser flera vinster med arbetssättet. Matsvinnet har minskat – rejält. Samtidigt har elevernas matlagningsglädje – och betyg – höjts.

– Att vi arbetar med ett hållbarhetstänk gör att vi får en helt annan dialog i köket. Eleverna ställer andra typer av frågor och utvecklas verkligen. Det har gjort det lättare för mig att betygssätta dem. De når också mycket högre betyg, säger Manal Hassan.

Manal Hassan

Namn: Manal Hassan.

Ålder: 42 år.

Bor: I Malmö.

Gör: Lärare i hem- och konsumentkunskap på Lindängeskolan i Malmö.

Familj: Make och två barn.

Gör på fritiden:
”Jag älskar att baka med deg.”

Tips: Fler lektionstips från Manala Hassan finns på resterkocken.se. Där kan du också läsa mer om tävlingen ”Resterkocken”.

LÄS ÄVEN

Så lyfter elevernas samarbete i hkk-köket

Siffror: Varannan praktisk-estetisk lärare är obehörig

Så ger hkk-läraren eleverna ett mer självständigt liv

Undervisning med tallriksmodellen måste uppdateras

Ny utbildning ska göra modeindustrin mer hållbar