Här bygger eleverna en igloo i slöjden

Snö är ett byggmaterial med fantastiska egenskaper som är helt jämförbart med trä, textil och metall, säger slöjdläraren Teis Christiansen. Foto: Joakim Nordlund
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i praktisk-estetiska ämnen

När Teis Christiansen växte upp arbetade hans pappa på Grönland. Så redan i unga år uppstod fascinationen för inuiternas byggtekniker. Den har han sedan tagit med sig i sin undervisning som slöjdlärare.

Vad?

Slöjdläraren Teis Christiansen. Foto: Joakim Nordlund

”Att bygga igloo med mina elever är något av det roligaste jag vet. Det är ett äventyr samtidigt som det är svårt, utmanande och förbryllande. Jag är från Danmark och växte upp med en pappa som arbetade på Grönland. Min barndom präglades av en fascination för inuiterna och deras fantastiska uppfinningsrikedom”, säger Teis Christiansen.

Hur?

”Min iglooundervisning består av fyra delar. Första passet handlar om igloons historia, hur den används och hur det kommer sig att det kan vara plusgrader inne i igloon trots att det är 50 minusgrader ute. Steg två är att skapa snö som man kan såga igloobyggstenar av. Steg tre är själva byggandet och det sista steget i undervisningen är övernattningen. Kommer vi att frysa ihjäl eller är det sant att det blir varmt?” 

Varför?

Det är en aha-upplevelse för alla som bygger sin första igloo. Foto: Joakim Nordlund

”Genom igloobygget får eleverna möjlighet att träna sin förmåga i att skapa ett föremål med både form och funktion. Det är en aha-upplevelse för alla som bygger sin första igloo. Snö är ett byggmaterial med fantastiska egenskaper som är helt jämförbart med trä, textil och metall. Att bygga en igloo utvecklar elevernas förmåga att tänka utanför boxen när det kommer till material­möjligheter.”

För vem?

Igloobygget brukar få mycket uppmärksamhet. Foto: Joakim Nordlund

”Att bygga igloo skapar mycket positiv uppmärksamhet. Alla klasser och förskolor vill komma på studiebesök. Igloobyggar­eleverna får turas om att ta emot och berätta om bygget. Övernattningen är förstås frivillig, men alla brukar vilja vara med. Igloobygget ger både glada och engagerade elever.”

Jobbar på skola i Luleå

Teis Christiansen jobbar som slöjdlärare i årskurs 3–9 på Nya läroverket i Luleå. Bilderna är tagna på Råneskolan där han tidigare arbetade.