Så får hon in metallen i slöjden
Catarina Hällzon kombinerar jobbet som slöjdlärare med eget skapande två dagar i veckan. Foto: Fredrik Karlsson
Lektionstipset Catarina Hällzon har många titlar. Hon är slöjdlärare, silversmed och konsthantverkare, vars smycken finns representerade på Museum of art and design i New York. Här tipsar hon om hur man kan jobba med metall i skolan.
Lärare i trä- och metallslöjd förväntas undervisa i båda materialen, ändå är det relativt många som inte låter eleverna arbeta i metall i den utsträckning de skulle vilja. Smyckeskonstnären och slöjdläraren Catarina Hällzon har stor förståelse för det och tror att det kan bero på en mängd olika orsaker.
– Dels är det stort fokus på trä under lärarutbildningen, så var det när jag utbildade mig och om man inte är trygg med materialet så är det jättesvårt att undervisa om det. Dessutom kanske man själv främst har kommit i kontakt med trä innan man utbildar sig, säger Catarina Hällzon och tillägger att det här såklart inte gäller alla slöjdlärare.
Själv är hon silversmed i botten och ägnar två dagar i veckan åt konstnärligt skapande. Just nu gör hon smycken av björkrötter i kombination med silver, och smycken i koppar, tillverkade i traditionella näverflätningstekniker.
I skolan tror hon att luffarslöjd, nyckelringar i aluminium och figurer av bandmetall är några av de vanligaste metalluppgifterna. Materialen och verktygen de arbetena kräver är inte så dyra, vilket annars kan begränsa lärare med tajta budgetar.
Catarina Hällzon
Ålder: 47 år.
Bor: I skogen utanför Lindesberg.
Familj: Sambo och en fyraåring.
Antal år i yrket: Slöjdlärare i fyra år.
Arbetar på: Ervalla skola, Ölmbrotorp skola och Tysslinge friskola.
Utbildning: Nyckelviksskolan metallinje och masterutbildning från Konstfack, med mera.
Fritid: Odla, fiska och jaga.
Övrigt: Finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm och Museum of art and design i New York.
– Egentligen krävs det inte så mycket material eller speciella verktyg för att kunna utveckla metallarbetet, men om man inte vet vad man behöver komplettera den befintliga utrustningen med så börjar man i en uppförsbacke, säger Catarina Hällzon.
Själv låter hon gärna sina elever tillverka smycken i tenn, allt för att få in gjutningsteknik i slöjden. Eleverna får såga ut en form i trä med lövsågen, eller gröpa ur en form ur en gipsskiva och göra sin egen gjutning. Här krävs bara en spisplatta och en skopa som man kan smälta tennet i.
– Då jobbar vi ofta stationsvis. Metall kräver mer planering. Det finns inga klassuppsättningar av verktygen och projekten är kortare så därför får de jobba med flera delar samtidigt.
Vill se mer återanvändning
Ibland funderar Catarina Hällzon på det ständiga fokuset på att eleverna ska få ta hem saker från slöjden.
– Tenn är ju exempelvis dyrt, men det går att återanvända och om syftet är att man ska lära sig gjutning så skulle man lika gärna kunna ta tillbaka materialet när uppgiften är slutförd. Ett meningsfullt sätt att arbeta på skulle då kunna vara att samarbeta med en annan lärare, exempelvis med temat vikingatiden, och avsluta det hela med en utställning. Då blir målet en gemensam utställning – inte en ”egen” sak att ta hem.
Det händer ganska ofta att diskmaskinen i lärarrummet är full av tomma mattuber, vars botten och topp är bortklippt. Tomatpuré, kaviar och senap …
– Vi använder dem för att skapa tubtavlor där man jobbar med en enklare variant av ciselering. Vi präglar på metallen och gör en ram i trä. Resultatet blir små guldiga fina tavlor som brukar vara väldigt uppskattade av eleverna.
Så förvandlas gamla tuber till konstverk
- Samla ihop en tub till varje elev, klipp bort topp, botten och ena långsidan. Tvätta plåten i diskmaskinen.
- Eleverna skissar en bild eller en text på papper. Spara 1 cm på ytterkanten av tuben för att kunna vika över träplattan, som blir botten.
- Spegelvänd skissen, förslagsvis mot fönster. Tejpa upp den på baksidan av plåten och börja prägla. Jobba mot kartong, annars går metallen lätt sönder.
- Använd lagom spetsiga rundstavar i olika storlekar. Prägla både från fram- och baksida för att höja upp eller trycka tillbaka metallen – då skapas en tydlighet i bilden.
- Såga ut en skiva i trä som är 1 cm mindre än ytterkanten på plåten, så att plåten kan vikas över träskivan. Montera allt på ännu en träbit, som blir baksidan. Limma ihop, tvinga och sätt en hake på baksidan. Klar!