Hennes läroböcker gör musiklärarna mindre ensamma

Karolina Tejnung är både sångerska, musikalartist, musiklärare och läromedelsförfattare.

Länge var det ont om läromedel i musik, i synnerhet för de yngsta eleverna. Idag är det bättre ställt. En av dem som bidragit till utbudet är musikläraren, sångerskan och kompositören Karolina Tejnung.
– När det var så ont om läroböcker valde jag att skriva min egen.

Hennes första lärobok i serien Musikpalatset gavs ut 2018 och nu har hon även släppt en sångbok. Hennes läroböcker finns för elever från årskurs 1 till 6 och lanseras bland annat av Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).

– Mina böcker fungerar för alla elever, men är extra bra för elever med funktionsnedsättningar. Böckerna har en luftig layout och ganska lite text, lätt att ta till sig menar myndigheten.

”Vi musiklärare har ju ett rätt ensamt jobb”

Karolina Tejnung är både sångerska, musikalartist – och musiklärare. Efter att ha blivit klar på musikhögskolan och efter några år som musiklärare i Hallstahammar så insåg hon att något saknades där i skolan.

– Vi musiklärare har ju ett rätt ensamt jobb och tuffa arbetsförhållanden. Jag har arbetat i skolor som saknat musiksal och skolor som bara haft någon enstaka gitarr eller ett piano. Under sådana förhållanden är det extra viktigt att ha ett läromedel att dela ut till barnen, inte bara lösa blad.

En dag fanns plötsligt figurerna i hennes huvud, Tant Diskant och Herr Basklav.

– Hon bor däruppe och han därnere. Det var så jag började.

Genom familjen Diskant och Basklav introduceras barnen till musikens värld, de lär sig om noter och toner, om olika instrument och musikstilar. För de yngsta finns övningar i att uppleva och skapa musik genom grafiska mönster, medan de äldre får skapa musik genom att göra rytmer och melodier.

– Boken kan också användas av klasslärare som ibland måste agera musiklärare utan en ordentlig musikutbildning i botten.

Du skrev din egen lärobok eftersom det fanns så få läroböcker att välja mellan, men det ser bättre ut idag, eller?

– Absolut, det har kommit fler läroböcker på senare år eftersom det också funnits ett tryck från politiken att barn har rätt till böcker i alla ämnen. Det känns väldigt bra att där finns fler att välja mellan idag, både tryckta böcker och digitala.

”Sånger om värdegrunden”

Karolina Tejnungs senaste bidrag i bokserien är en sångbok med såväl barnvisor och folkvisor som jazz och fanfarer.

– Och det är sånger om värdegrunden, om att våga stå för den man är. Och höstsånger! Det finns så många sånger om de andra årstiderna, men jag ville ta med sånger som jag skrivit om hösten.

LÄS ÄVEN

Nyexad musiklärare – finns inga jobb att söka

DiMaria: Bristen på musiklärare är inte problemet

Musiklärare vågar inte ge sina studenter kritik

Debatt: Musiklärare, för guds skull, sänk betygen!

DiMaria: Låt inte lucia knäcka redan stressade musiklärare