Nytt beslut öppnar för kulturskola på skoltid

Fredrik Hempel, rektor på kulturskolan i Habo, till vänster och riksdagsledamoten Linus Sköld (S), till höger, är båda mycket nöjda med Skolinspektionens nya beslut.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i praktisk-estetiska ämnen

Skolinspektionen ändrar sig. Man anser inte längre att det strider mot lagen att elever lämnar undervisningen för att delta i kulturskolan. Men ledigheten måste beviljas först, skriver myndigheten i ett tillsynsärende gällande Habo kommun.
– En fantastisk nyhet, säger Fredrik Hempel, rektor på kulturskolan i Habo.

Tidigare har Habo, Gislaved och Sävsjö fått vitesförelägganden från Skolinspektionen då de låtit elever ”regelbundet gå ifrån ordinarie undervisning för att delta i den kommunala kulturskolans verksamhet”. Det ledde till att även andra kommuner, som ännu inte fått vitesförelägganden, drog slutsatsen att modellen inte längre var möjlig.

Frågan har väckt starka reaktioner på landsbygden över hela landet. Att bara erbjuda kulturskola efter dagens slut innebär stora problem för elever som är beroende av att ta skolbussen hem. Och många bor för långt bort för att ha möjlighet komma tillbaka till skolan senare på dagen.

– Att stoppa kulturskola på skoltid är bara fånigt, sade Fredrik Hempel till SVT i början av året. Det handlar om en och en halv dag sammanlagt under ett helt läsår. Och samtidigt kan man få ledigt för att åka till Ullared.

Till gagn för eleverna

Istället för att ge upp sin modell beslutade kommunledningen i Habo, efter att ha lusläst skollagen, att utveckla ett ansökningsförfarande precis som vid alla andra ansökningar om ledighet. I höstas kunde så vårdnadshavarna fylla i en blankett om ledighet för kulturskolan för ett helt läsår.

– Både lärare och rektor vet att kulturskolan är till gagn för eleverna. Är det så att våra lektioner krockar med prov eller viktiga genomgångar, då är vi förstås flexibla. Och vi kör ett rullande schema så att eleverna inte är borta från samma lektioner varje vecka.

Fredrik Hempel tycker att Skolinspektionen kunde ha kommit med detta krav på ansökningsförande tidigare istället för att bara säga nej till kulturskola på skoltid. Han tror att det delvis handlar om kulturskolans status:

– Tänk dig om kommunerna skulle ha matteakademier där man erbjöd elever att lämna undervisningen i 20 minuter någon gång i veckan för att förkovra sig. Jag tvivlar på att någon skolmyndighet skulle ha stoppat det.

Kulturskolans räddning

På Skolinspektionen är det regionjuristen Johan Kylenfelt som svarar på medias frågor. Så varför kunde man inte från första början ha kommit med ett krav om ansökningsförfarande istället för att besluta om ett vitesföreläggande?

– Lagstiftningen är inte glasklar på det här området, inte heller förarbetena ger vägledning. Både vi och Skolverket behövde reda ut vad som gäller.

Så vad är det som gäller nu? Kan alla kommuner göra som Habo och låta vårdnadshavarna ansöka om ledighet för ett helt läsår?

– Som vi skriver i vårt beslut om Habo ”jämställs nu ansökan om ledighet för att delta i kulturskolan med ansökan om annan ledighet”. Men det handlar alltid om en samlad individuell bedömning av varje elev. Hur långt ledigheten får sträcka sig i tiden kan vi inte uttala oss om.

Frågan om kulturskola på skoltid har också kommit att bli en het fråga på riksplanet. Så sent som i förra veckan pressade riksdagsledamoten Linus Sköld (S) kulturministern i en debatt i riksdagen.

Han välkomnar det nya beslutet från Skolinspektionen:

– Det här kan bli kulturskolans räddning, skriver han i ett mejl. Vi får förvisso se hur tillämpningen faller ut men det framstår som en rimlig ordning att rektor har mandat att bevilja ledighet.

LÄS ÄVEN

Het debatt om kulturskolan i riksdagen

Lärarförbundets varning när regeringen skär ner på kulturskolan

Hård kritik när stödet till kulturskolan halveras

Politiker tar strid för kulturskola på skoltid

Avgiftsfritt för vissa när kulturskolan når nya elevgrupper

Israelsson: Låt eleverna gå till kulturskolan under skoltid!