Ny rapport: Kulturskolornas utbud blir allt bredare
Anna Englund är utredare på Kulturrådet. Foto: Elliot Elliot
Kulturskolan Bredden inom kulturskolan ökar. Musikkurserna fortsätter att dominera – men såväl bild och form som film och animation blir allt vanligare i kommunernas utbud. Det visar den senaste granskningen från Kulturskolecentrum på Kulturrådet.
Det är sjätte året i rad som man ger en ögonblicksbild av kultur- och musikskolorna i hela landet. Sammanställningen görs med hjälp av en webbenkät och insamling av deltagarlistor.
2023 fanns kultur- och musikskolor i 286 av landets 290 kommuner. Förändringarna i utbudet är små från år till år, men efter sex års rapporter kan man skönja en del mönster.
– Vi kan tydligt visa att bredden ökar, säger utredaren Anna Englund.
År 2019 var det 54 procent av kommunerna som erbjöd korta eller långa ämneskurser i bild och form, 2023 hade den siffran ökat till 69 procent. Samma trend gäller för kurserna i film och animation, från 38 procent av kommunerna 2019 till 47 procent 2023.
– En mindre ökning har vi också kunnat konstatera vad gäller utbudet av kurser i slöjd och hantverk liksom i musikaler.
Musik dominerar fortfarande
Totalt sett är det alltjämt musik som helt dominerar – i form av undervisning i sång och olika musikinstrument samt körer och orkestrar. Alla svarande kommuner erbjuder någon typ av musikundervisning i långa eller korta kurser. Efter musik kommer – i tur och ordning – dans, teater/drama, bild/form och film/animation.
En annan förändring under de gångna åren är att andelen andra utförare än kommunerna har ökat. Där finns siffror ännu längre bak som beskriver en tydlig trend: 2011 utgjorde andelen andra utövare tre procent, 2023 hade den ökat till nio procent. I vissa fall arbetar dessa andra utförare ihop med kommunerna, ibland ensamma.
– Vi har inte kartlagt de andra aktörerna, men det kan handla om studieförbund, ideella organisationer och privata företag.
En strävan som länge funnit bland många kulturskolor är att också bredda typen av deltagare på kurserna. Det är känt att barn från socioekonomiskt utsatta områden har svårare att hitta till kulturskolorna, liksom barn till föräldrar med låg utbildning.
Rapporten Kulturskolan i siffror 2023 visar att svårigheterna att locka barn från dessa miljöer kvarstår – när det handlar om de korta och långa kurserna som kräver föranmälan.
Könsobalansen ökar
Kulturskolornas öppna verksamheter – där det erbjuds drop-in-kurser och workshops utan föranmälan – erbjuds idag i något fler kommuner än tidigare. Möjligen har detta lett till ett bredare elevunderlag, eftersom öppen verksamhet många gånger riktar sig till just dessa underrepresenterade grupper.
– Men detta vet vi inte då vi inte kunnat följa deltagande i den öppna verksamheten på samma sätt.
Utifrån deltagarlistorna kan Kulturrådet vidare konstatera att bland deltagare i åldrarna 6–19 år utgjorde flickorna 64 procent 2023. Könsobalansen har rentav ökat något med tiden, 2019 utgjorde tjejerna 58 procent. År 2023 var skillnaden mellan flickor och pojkar allra störst i dans och musikal. Pojkar utgjorde majoriteten i endast ett ämne: film och animation.
LÄS ÄVEN
Här når kulturskolan helt nya elevgrupper
Musikläraren om lyckade samarbetet med kulturskolan