Idrottslärarens initiativ ska ta eleverna till månen

Rudolf ”Rulle” Carneholm är idrottslärare på Hägerstenshamnens skola och initiativtagare till projektet ”Run the Word”.

Förra året sprang eleverna motsvarande åtta varv runt jorden, i år hoppas man nå ändå till månen. Idrottsläraren Rudolf ”Rulle” Carneholms projekt ”Run the World” har blivit en succé.
– Det är rörelse och gemenskap i en härlig blandning, säger han.

Nästa vecka är det dags igen: Alla skolor som har lust kan få rapportera in elevernas motionerande till Rulle som är idrottslärare på Hägerstenshamnens skola i Stockholm.

– Det kan vara löprundor, promenader eller rullstolsåkande, all rörelse räknas. Skolorna mejlar mig dagligen under veckan, så sitter jag och min fru på kvällarna och plussar ihop alla kilometer och lägger sedan upp dem på Instagram.

Han kom på idén under pandemin, när all rörelse på idrotten skulle vara utomhus och många kände sig isolerade på sina skolor.

– Jag hade först tänkt att det skulle vara ett mindre projekt här i Stockholm, men när jag lanserade idén på Facebook fick jag ett så stort gensvar att det växte långt utanför huvudstaden.

”Skolor från hela landet”

Första året hängde 110 skolor på, nästa år 160 och i fjol 214 skolor.

– Det är skolor från hela landet, mest låg- och mellanstadiet men vi har också haft med gymnasier och anpassade grundskolor.

Medan vi pratar ramlar mejlen in:

– Här kommer ett till: ”Hej, jag jobbar på en liten fjällskola/fritids i Dikanäs i vackra Vojmådalen, vi är en skola på 16 elever från förskoleklass till åk 9. Jag är väldigt intresserad av info om denna aktivitet”.

Mejlet säger något om bredden i Run the World:

– Det är det jag älskar med projektet, både den lilla fjällskolan och Rågsvedsskolan i Stockholm är med.

Skolor från hela landet deltar i projektet.

Förra året tillryggalade cirka 40 000 elever 320 000 km, motsvarande åtta varv runt jorden. Om de i år kan klå rekordet med 6 000 kilometer – så motsvarar det avståndet till månen.

– Sedan kan vi fortsätta längre ut i rymden nästa år!

Rulle har förstått att intresset för att delta också beror på att projektet lätt kan kopplas ihop med andra ämnen i skolan.

– I NO kan man just studera olika i avstånd i rymden, i SO kan man få in det i geografin, ”vår klass nådde ända till Gränna, vår skola nådde till Hamburg”, och så vidare. Och förstås i matte: man kan räkna ihop antalet kilometer per elev och göra olika diagram.

Videohälsningar från kändisar

Att projektet fått en sådan spridning beror också på att kändisar ställt upp på att göra videohälsningar till skolorna, exempelvis skridskoåkaren Nils van der Poel, simmerskan Sarah Sjöström och löparen Mostafa Mohamed.

– Men först och främst är det lärarna själva och eleverna som visat ett så stort engagemang.

Har det funnits någon press på dig att inkludera ett tävlingsmoment mellan skolorna?

– En del har föreslagit det, men jag har hållit emot. Det ska inte handla om ett mätande mot varandra och det ska inte medföra några kostnader. Det finns inte heller några krav på att delta varje dag i nästa vecka, alla gör det efter sina förutsättningar.

Nyckelordet är gemenskap. Och en gemenskap som sträcker sig över hela landet.

– Jag har hört många historier från barn och föräldrar på det temat, ”min systers barn i Falun var också med” och ”mina kusinbarn i Staffanstorp sprang också”.

De skolor som vill delta kan mejla till rudolf.carneholm@edu.stockholm.se. Han hälsar att det går bra att anmäla sig under nästa vecka också.

LÄS ÄVEN

Lindgren: Så stärker vi elevernas mod, skicklighet och envishet

Debatt: Otydliga kursplaner slår hårt mot idrotten i skolan

Debatt: Kan fysiska nationella prov få idrotten på rätt köl igen?

Replik: Renodlade fysiska tester missar viktiga förmågor

Efter motoriklarmet: Nu djupdyker forskare i frågan