Idrottslärarens filmer inspirerar till rörelsepauser
Idrottsläraren Tommy Lénbergs filmer, med bland andra Babben Larsson, ska göra det lättare för alla lärare att införa rörelsepauser under sina lektioner. Foto: Magnus Glans och Pedagog Stockholm
Idrott och hälsa Det behövs rörelsepauser på lektionerna för att barn inte ska förlora koncentrationen. Men hur får man till dem? Med hjälp av filmklipp på kända och okända personer inom olika yrkeskategorier som visar sina övningar, menar idrottsläraren Tommy Lénberg som redan lagt ut ett 50-tal klipp.
– Barnen har själva fått välja vilka de vill se. Klippet med Babben Larsson tillhör de mest populära.
Det säger Tommy Lénberg, den just avgångna ordföranden i Svenska idrottslärarföreningen östra, som i många år har försökt få politiker och andra makthavare att inse behovet av fler konkreta insatser för att komma åt barnens stillasittande.
– Det är obegripligt att frågan inte får större uppmärksamhet med tanke på all forskning som visar att fysisk aktivitet ger bättre inlärning.
Han har propagerat för fler idrottshallar och fler idrottstimmar, men hans senaste projekt handlar om vad som kan göras under en vanlig lektion i vilket ämne som helst.
– Jag fick idén för ett par år sedan då jag märkte att det började komma erbjudanden till skolorna om att köpa böcker och annat material som handlade om rörelsepauser. Men visst borde det gå att erbjuda sånt material gratis!
Fick in flera hundra namn
Han insåg rätt snabbt att eleverna inte skulle vara så sugna på att se ”en okänd idrottslärare göra gymnastiska övningar på filmduken”. Istället frågade han sina elever på Skarpnäcks F-9-skola i Stockholm: Vilka skulle ni vilja se göra övningar?
– Jag fick in flera hundra namn! De tände verkligen på idén.
Så han började mejla de listade personerna och fick snabbt många svar. I januari började han lägga ut filmklippen i det han kallar Rörelsebanken.
– Klippet med Babben Larsson är väldigt populärt. Men vi har också klipp från bland andra Tobbe Trollkarl, ryttaren Peder Fredricson, hockeyspelaren Joel Lundqvist och astronauten Christer Fuglesang med flera.
Filmklippen är runt minuten långa. I klippet ”kontorsgympa med Christer Fuglesang” zoomar kameran först in på fotona på väggen i astronautens rum på Kungliga tekniska högskolan där han står i rymddräkt, för att sedan fokusera på Fuglesang själv vid skrivbordet.
– Numera jobbar jag på kontor och då är det viktigt att man rör på sig, säger han och gör sedan imponerande squats med först en hög böcker i famnen och sedan på ett ben.
Överbefälhavaren tände direkt
Tommy Lénberg kontaktade också personer inom yrken som barnen är intresserade av, bland annat blåljusyrken. Och han hörde av sig till försvarsmakten där han själv har en bakgrund.
– Överbefälhavaren tände direkt på idén, han insåg att det var win-win-situation. Filmklipp med försvarsanställda kan ju också få barnen intresserade av att jobba inom försvaret. Så nu har vi bland annat ett klipp med en kvinnlig stridspilot som gör övningar framför sitt plan.
Fotbollsspelaren Nilla Fischer utbildar sig till polis i Växjö, hennes klipp kommer förmodligen att spelas in nästa vecka. Hittills har ett 50-tal klipp lagts ut och ytterligare ett 70-tal är på väg. Alla läggs ut på Pedagog Stockholms sajt.
– De är helt gratis och det behövs bara en knapptryckning för att få upp dem på en smartboard. Sammantaget handlar det om ett lektionsavbrott på ett par minuter.
Hur har lärare reagerat på erbjudandet?
– Jag vet att det finns ett motstånd att hitta tid för rörelsepauser, lärarna känner sig redan överbelastade av olika krav. Flera har därför sagt att detta är en väldigt bra modell där de inte behöver förbereda någonting, bara klicka fram och köra.
Och eleverna?
– De verkar tycka att det är roligt. ”Välj den!” eller ”Nej, välj den!” ropar de när vi visar alternativen.
Han vet inte hur många lärare som gått in och använt sig av filmklippen, hittills har det mest skett i Stockholm. Han hoppas att vetskapen om klippen ska sprida sig över landet.
– Jag har kontaktat Sametinget också, det vore häftigt att få med en renskötare som gör övningar framför sina renar.
LÄS ÄVEN
Hon vill att det tävlas på rätt sätt i idrotten