Forskaren om slöjdlärarnas splittrade roll

Carolina Ekman är doktorand i pedagogik vid Södertörns högskola.

Vad innebär det egentligen att uttrycka sig i slöjd? Handlar det främst om personlig kreativitet – eller om att följa traditioner och normer? Styrdokumenten har genom åren varit otydliga och stundtals motsägelsefulla, konstaterar forskaren Carolina Ekman.

Två olika pedagogiska idéer
Slöjdämnet är sparsamt utforskat, konstaterar Carolina Ekman som själv varit lärare i trä- och metallslöjd i tio år. Vad är egentligen syftet med ämnet? Genom åren har det pendlat mellan två skilda pedagogiska idéer – mellan idén att eleven ska hitta ett personligt uttryck genom att inspireras av andra och idén att de ska lära sig om olika etablerade traditioner och arbetssätt.

– Undervisningen befinner sig i det här spänningsfältet och styrdokumenten saknar vägledning. I årskurs 9 ska de utveckla ett ”personligt formspråk”, men i vilken grad?

Experiment till en gräns
Det står klart och tydligt i kursplanen att elever ska lära sig olika metoder och tekniker – sticka, virka, hyvla, limma etcetera. Det handlar om att vara strukturerad, följa lärarens instruktioner. Samtidigt uppmanas elever att vara experimenterande, att få testa sina idéer. Men hur kombinera de två?

– I träslöjd ingår alltid att snickra en låda. Men om en elev vill experimentera och göra sin låda sned? Eller vill använda ett hotat träslag? Det finns begränsningar för experimenterandet som borde tas upp i styrdokumenten.

Kulturbegreppet är otydligt
Vad är egentligen ”vår kultur” och vad utgör ”andra kulturer”? Begreppen används i styrdokumenten, men de blir otydliga. Var placerar man till exempel samisk kultur? Är den en del av vår svenska kultur? Lärare har tyckt att frågorna varit jobbiga och det har påverkat hur man lägger upp undervisningen.

– Vilka hantverkstraditioner ska man gå in på? Vilka tekniker ska eleverna lära sig? Det är inte självklart. En del frågetecken rätades ut i läroplanen 2022, men långtifrån alla.

Individ kontra kollektiv
Enligt Carolina Ekman finns det en etablerad bild av slöjdläraren som en trädgårdsmästare – en person som vattnar så att eleverna kan växa och blomma. Där är fokus på den enskilda elevens potential. Men det finns en annan bild av läraren, en person som ser till kollektivet elever, som trycker på att ”vi ska lära oss något tillsammans”.

– Kan man lära någon att uttrycka något personligt? Det blir en svår balansgång. Och det blir svårt för eleven också, de flesta vill inte sticka ut, de vill hellre tillhöra gruppen.

Carolina Ekman

Carolina Ekman är doktorand i pedagogik vid Södertörns högskola. Som en del i avhandlingsarbetet har hon skrivit en vetenskaplig artikel i ”International Journal of Education and the Arts” tillsammans med Cecilia Ferm Almqvist och Marie Hållander. Den bygger på analyser av begreppen estetik och kultur i läroplaner och i övriga styrdokument i slöjdämnet 1994–2022.