20 inspirerande böcker för hkk-lärare

Tre av böckerna vår bokredaktör tipsar om.

Här tipsar Ämneslärarens bokredaktör Cecilia Lindgren om 21 böcker som kan lyfta undervisningen i hem- och konsumentkunskap.

Konkret om matsvinn

Ätbart – en svinnbra handbok

Gabriel Johansson

(Ekström Garay) 

Vinn på mindre svinn! En handbok som bjuder på användbara råd och recept för att minska matsvinnet. Boken innehåller allt från vägledning vid planering av inköp och tips om hur du förlänger varornas hållbarhet, till recept på goda och svinnsmarta måltider. Visste du att man kan frysa in mjölk och vin, göra buljong på rotfruktsskal eller göra ströbröd av gamla brödskivor? Att minska matsvinnet är en av de enklaste sakerna du kan göra för klimatet. Här presenteras tankeväckande fakta om matsvinnets klimatpåverkan och kostnader. Det finns tusentals kronor att spara på att slänga mindre mat. Föreningen Ätbart jobbar för smarta livsmedelsflöden, medvetna konsumenter och hållbara producenter för att skapa en värld utan matsvinn. Ätbart vann Svenska hjältars hållbarhetspris 2021.

Matprat med elever

Prata mat med elever

Sara Ask

(Gothia)

Varför är vissa så matglada och andra väldigt petiga? Hur pratar man om mat, övervikt eller ätstörningar med elever utan att det blir laddat? Hur kan skolan bidra till goda matvanor? Sara Ask, barndietist, tar i sin nya bok upp många aspekter av mat, ätande och hälsa. Skolan och elevhälsan har en viktig roll både med att förmedla bra matvanor och att identifiera elever som har olika problem kopplade till mat. Hon ger konkreta tips och råd hur man kan hjälpa elever med npf som kanske äter selektivt eller är känsliga för lukt och smak. Ätstörningar som anorexi, bulimi, ortorexi – vilka är varningssignalerna att vara uppmärksam på? Här finns även fakta om allergier, intoleranser, vegetarisk mat, vitaminer och mineralämnen. Boken avslutas med tio goda vanor att ta med sig – till exempel ”Prata snällt om mat och kropp”!

Guide till vegansk matlagning

Vegansk hemkunskap

Gustav Johansson

(Bonnier Fakta)

”Jag brinner för folkbildning och vill ge alla verktygen som behövs för att läsarna ska känna att det är lika lätt och självklart att laga växtbaserad mat som att laga kött”, säger Gustav Johansson som driver Sveriges största veganska blogg ”Jävligt gott”. Inspirationen till den här boken har han hämtat från hemkunskapsböcker. I de första kapitlen finns vanliga frågor och svar om vegansk mat, hälsa, näring och klimat. Checklistor på allt som är bra att ha i sitt skafferi, kyl och frys, utrustning, vilka råvaror som är i säsong när och var, och grundläggande tillagningstips. I receptdelen finns 85 enkla recept som innehåller få ingredienser och tar cirka 30 minuter att göra. Här bjuds på grytor, gratänger, biffar, snabbmat, pannor, pajer, såser och efterrätter.

Involvera barnen i hållbarhetsarbetet

Hållbar utbildning för hållbar utveckling

Per Dahlbeck, Fredrik Håkansson, Pär Widén

(Studentlitteratur) 

Bokens utgångspunkt är att involvera barn och unga i utmaningarna som vi alla står inför för att nå målen i Agenda 2030. Om barn blir delaktiga och deras röster tas på allvar kan de utveckla förmågor och förhållningssätt för att bli aktiva demokratiska medborgare. Enligt författarna är en berörande och utmanande undervisning en förutsättning för ett hållbart lärande. Här presenteras teorier och praktiska exempel från förskola och skola. Läs om att organisera för ett lärande för hållbar utveckling, hitta en brinnande frågeställning, riktiga utmaningar och riktiga mottagare, etisk och empatisk fostran och när barn blir inbjudna till medborgardialog. Författarnas förhoppning är att boken ska inspirera till att kicka igång diskussioner och utveckling av den egna praktiken för att arbeta övergripande och tematiskt med hållbar utveckling i förskola, fritidshem och skola.

16 böcker till …

Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 22

Lena de Ron, Maria Feldt

(Liber)

En didaktisk handbok för att inspirera och stötta lärare i hem- och konsumentkunskap, vid planering av undervisningen, under lektionerna och som stöd vid utvärdering. Läs om olika sätt att se på kunskap, lärande och bedömning. 

Ställ om!

Maria Soxbo

(Norstedts)

Boken utgår från målet – ”den hållbara människan”. Om att göra små och stora klimatsmarta förändringar i vardagen. Innehållet är uppdelat utifrån några av tillvarons stora byggstenar: ​drömmar, tid, jobb, gemenskap, värden, konsumtion och lycka.

Min handbok i hem- och konsumentkunskap åk 7–9

Lisa-Linnea Flising, Maria Feldt

(Liber)

Boken och det tillhörande digitala materialet syftar till att stötta eleverna i HKK-ämnet. Innehåller uppgifter både för grupp och enskilt arbete, att befästa faktakunskaper, reflektera över ämnet, sina egna handlingar och erfarenheter.

Vegofavoriter

Mattias Kristiansson

(Semic)

Vegoprofilen Mattias Kristianssons har här samlat sina favoriträtter – gratänger, sallader, grytor, röror och soppor. Testa frasiga vegobollar, fransk löksoppa, moussaka, persisk valnötsgryta, burgare med syrad rödkål ... och veganska chokladcookies!

Städa hållbart med Ekotipset

Ellinor Sirén

(Bonnier Fakta)

Ellinor Sirén driver instagramkontot ”Ekotipset” och har nu trattat ned sina bästa hållbara städtips och eko-hacks i en bok. Så får du sulorna vita på gympadojjorna, ren ugn och spis, gör rengöringsmedel med det du har i skafferiet, städscheman ...

Egen ekonomi – smarta ekonomitips för dig som flyttat hemifrån

Christina Sahlberg

(Roos & Tegner)

Ekonomitips för unga som just flyttat hemifrån. Här får du koll på allt från hur du gör en egen budget till försäkringar, skatter, sparande och att ta lån. För varje område finns exempel, smarta tips och checklistor för att få en bra vardagsekonomi.

Bättre koll på pengarna

Elin Helander

(LL-förlaget)

Många blir stressade när de tänker på pengar och ekonomi. Här beskriver kognitionsvetaren Elin Helander ekonomi på ett enkelt sätt. Hon förklarar begrepp som ränta, budget, intäkt och utgift, och visar hur man kan spara pengar till en grundbuffert.

Lev lokalt

Oskar Lindberg, Maribel Leander Lindberg

(PUG)

Bok som fördjupar sig i konsten och vinsterna med att leva lokalt. Här varvas filosofiska perspektiv med handfasta tips och råd som utgör en guldgruva för den som helt eller delvis vill förändra sin livssituation. Nyckelord är närhet och enkelhet!

Laga mat

Jessica Frej

(LL-förlaget)

Pedagogisk kokbok med tio rätter med få ingredienser och moment. Recepten är med tydliga och detaljerade steg-för-steg-beskrivningar både i bild och text. Kocken bjuder även på kryddningstips och hur du tar hand om rester på bästa sätt.

Visioner om morgondagens mat

Gastronomisk kalender 2024

(Carlsson förlag)

Kalenderns tema för 2024 är framtidens mat. Vilka framtida delikatesser produktutvecklas just nu? Precisionsnutrition – mat som skräddarsys för individen – vad är det? Hur ser hållbarhetsarbetet ut? Är ultraprocessad mat en riskfaktor? Vilken mat kommer serveras i rymdfarkoster?

Historiska recept i urval

Maren Jonasson

(Appell förlag)

Himmelsmunkar! Hambourgerbakelse! Det är två av bokens totalt 111 recept från 1700-talet och början av 1800-talet. Här bjuds på en smakresa bakåt i tiden, men även inspiration till experiment med kryddor och oväntade smakkombinationer. Illustrationer av Sara ”SaraMara” Petterson.

Matarvets trådar – från antik fisksås till svenskt fredagsmys

Pernilla Schedin, Jenny Högström

(Carlsson förlag)

Syftet med boken är att öka kunskapen om mat som kulturarv och ge en ökad förståelse för dess komplexitet. Här lyfts frågor om kulturarv, identitet och hållbarhet. Det bjuds på ett smörgåsbord av exempel – trendande maträtter, grönt matarv och typiska svenska traditioner.  

Hållbar utveckling – människa, miljö och samhälle

Torsten Persson, Christel Persson

(Studentlitteratur)

Hur ska vi leva och fördela jordens resurser så att också framtida generationer kan få ett bra liv här på jorden? Läs om ekosystem, kretslopp i naturen, Agenda 2030, samhällsutveckling och miljöpåverkan. Reviderad nyutgåva.

Boken dina pengar vill att du läser

Magdalena Kowalczyk, Mikael Hussain

(Mondial)

Handbok om sund privatekonomi som utgår från just dina förutsättningar – riktat till unga. Konkret om lån, skulder, budgetar och vardagsjuridik – allt för att undvika vanliga misstag kring pengar. Kowalczyk är programledare i Lyxfällan och Hussain är grundare av Anyfin.

Så funkar pengar

Matilda Westerman, Per Wreding, Johanna Kristiansson

(Bonnier Carlsen)

Varför har vi pengar? Hur funkar banker? Vad betyder inflation, amortering och styrränta? Hur förhandlar man om veckopengen? Här förklaras vardagsekonomi och pengar på ett lättbegripligt sätt för unga konsumenter. Gott om illustrationer.

Din ekonomi – så klarar du kriser och tryggar framtiden

Klas Eklund, Shoka Åhrman

(BookMark)

En ekonomibok som förklarar hur privatekonomin hänger ihop med världsekonomin och som tar hänsyn till ålder och kön. Här vägleds du genom livets olika skeden – som att köpa bostad, starta eget, räntor, aktier, krypto, hållbarhet och pension.

LÄS ÄVEN

Undervisning med tallriksmodellen måste uppdateras

Tre lärare om hur de ger spillmaterial nytt liv

Nästan alla unga vill lära sig mer om privatekonomi

Myrberg: Frågorna som avslöjar vilken syn många har på hkk