Starka reaktioner på lärarnas mardrömsbilder

Här är kaoset som mött slöjdlärare. Foto: Björn Nilsson/Johan Holm/Bernt Richloow
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i praktisk-estetiska ämnen

Vår artikel om mardrömssynerna som mött slöjdlärare väcker starka reaktioner i sociala medier. Många lärare känner igen sig och delar med sig av sina egna historier.

”Sorgligt”, ”så tråkigt”, ”brist på hyfs”. Rektionerna på vår artikel, ”Mardrömssynen ingen lärare vill mötas av”, haglar in på sociala medier och mejl. Många lärare i praktisk-estetiska ämnen är glada att vi lyfter frågan och påpekar att man, innan man tackar ja till ett nytt jobb, alltid ska kräva att få titta på salen först.

Många känner igen sig

För detta är uppenbarligen ett problem som inte bara gäller slöjdlärarna.

”Så ser det ut när man har haft en oerfaren vikarie. Har ofta lite lätt ångest när jag ska tillbaka till jobbet”, skriver en bildlärare.

”Inte bara i bild och slöjd. Musiksalar kan också vara i ett bedrövligt skick. Ibland är det så illa att ingen behörig musiklärare vill ta jobbet”, skriver en musiklärare. 

”Var med om liknande när jag började som Hkk-lärare. Hkk-salen var så smutsig, tog 2 dagar att städa”, skriver en lärare i hem- och konsumentkunskap.

Ny satsning: "Min sal är min borg"

En läsare berättar att en slöjdlärare på hennes skola lämnade sin sal i totalt kaos och att det ”tagit totalt fem år, och ett antal uttröttade efterträdare till honom, att få hyfs på salarna. Efter sig lämnade han så mycket skräp att vaktmästaren och den nye slöjdläraren fick lägga betald övertid på att fylla tre hela containers med skräp.”

I kölvattnet av publiceringen har vi också dragit igång vår nya satsning ”Min sal är min borg”. Den innebär att vi på vår Facebooksida med jämna mellanrum kommer att publicera era bästa bilder på lektionssalar som är raka motsatsen till det kaos vi rapporterar om ovan. Så mejla gärna bilder på era mest kreativa och inspirerande klassrumslösningar till hampus.jarnlo@lararen.se så publicerar vi dem fortlöpande.

LÄS ÄVEN

Mardrömssynen ingen slöjdlärare vill mötas av

Forskaren: Nej, slöjd är inte ”fritt arbete”

Därför måste vi prata lite först

När allt blir kaos

Vikarier i bild behöver detaljer