Skenande matpriser – då tar hkk-lärare med råvaror hemifrån

Eva Strömberg och Sigbritt Sjölander är lärare i hem- och konsumentkunskap på Tågaborgsskolan i Helsingborg. Foto: Sven Rosell

Pengarna räcker sällan till färska grönsaker, fisk och kött när matpriserna skenar. Därför känner sig hkk-lärarna Eva Strömberg och Sigbritt Sjölander nödgade att ibland ta med sig matvaror hemifrån till sin undervisning.
– Man kan lätt tappa gnistan. Jobbet blir inte lika roligt längre, säger Eva Strömberg.

– Vi hade kunnat köpa frukt och grönt för en tredjedel av priset om vi fått bestämma själva varifrån vi köper in, säger Eva Strömberg, hem- och konsumentkunskapslärare på Tågaborgsskolan i Helsingborg.

– Upphandlingen är ett problem, tillägger hennes kollega Sigbritt Sjölander.

Systemet med upphandling är stelbent och fördyrande, anser de. Det gör att de inte själva kan välja varifrån de ska göra sina inköp. Med den senaste tidens kraftigt stigande matpriser blir problemet ännu större.

De båda kollegorna är Tågaborgsskolans två lärare i hem- och konsumentkunskap. Eva Strömberg undervisar åttorna och niorna, medan Sigbritt Sjölander har femmorna och sexorna. Sjuorna har inte hem- och konsumentkunskap på skolan.

”Kan lätt tappa gnistan”

Eva Strömberg ansvarar för ämnesbudgeten på skolan. En del matvaror måste hon köpa in varje vecka, men de allt dyrare livsmedlen begränsar möjligheterna i undervisningen. Eva Strömberg känner sig därför tvingad att väva in fler teoretiska inslag i undervisningen än vad hon tidigare har gjort.

– Man kan lätt tappa gnistan. Jobbet blir inte lika roligt längre, säger hon.

– Man behöver kunna visa grönsakerna med sin blast för eleverna så att de kan känna deras lukt och smak, tillägger Sigbritt Sjölander.

Vissa råvaror och maträtter måste de helt enkelt välja bort numera.

– Det är inte ofta jag använder färska grönsaker, fisk och kött. Nu har också rotfrukter blivit dyra, säger Eva Strömberg.

4,50 kronor per elev och vecka

Nötfärs kan de möjligen köpa in någon gång när den finns på extrapris och om de alls kostar på sig fisk i undervisningen så får det bli fryst sej.

– Jag tar med mig kryddor till skolan. Kryddor som jag odlar själv och fryser in, säger Eva Strömberg.

– Parmesan har jag tagit med mig hemifrån, säger Sigbritt Sjölander.

De är vana att jämföra priser och att vända på slantarna, men det har blivit svårare att hålla sig inom den ekonomiska ramen.

– Ändå tar vi hjälp av varandra och samordnar för att minska svinnet, påpekar Sigbritt Sjölander.

De har 1 250 kronor i veckan – 50 000 kronor för innevarande år – till sitt förfogande när de ska köpa in livsmedel till de cirka 280 elever som har hem- och konsumentkunskap på skolan. Det blir knappt 4,50 kronor per elev och vecka. Med tanke på att upphandlingen tvingar dem att betala närmare 30 kronor för 1,5 liter mjölk och 60 kronor för en kartong med 20 ägg så förstår man att pengarna inte räcker långt. Eva Strömberg och Sigbritt Sjölander hoppas på ett större ekonomiskt utrymme i kommande budget.

Rektorn: Vi behöver alla hjälpas åt

Maria Arvidsson är rektor på Tågaborgsskolan.

– Jag förstår deras oro, men jag har inte fått de här signalerna tidigare. Matpriserna har ökat mycket och vi måste tänka på ekonomin på ett annat sätt nu än tidigare. Så är det för alla, säger hon.

Maria Arvidsson understryker att hem- och konsumentkunskapen utgör en liten del av skolans totala budget och framhåller att priserna har gått upp för allt annat också.

– Vi behöver alla hjälpas åt och se till att ekonomin går ihop. Lärarna i hemkunskap kan inte köpa in lika mycket grönsaker och kött som innan, säger Maria Arvidsson.

LÄS ÄVEN

Matlagningstävling höjer intresset för hkk-ämnet

Larsson: En dag som stärkte oss hkk-lärare

Debatt: Hkk-ämnet kan faktiskt rädda liv

Debatt: Hkk – ett ohållbart litet hållbarhetsämne