”Estetiska ämnen viktiga i skolan”

Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se

Från förtryckt IS-hustru till polis i ett samhälle i kris. Som skådis tvingas man sätta sig in i många svåra situationer. Men privat är Gizem Erdogan en person som ser ljust på livet.

Foto: Ylva Sundgren

Du slog nyligen igenom i rollen som Pervin i tv-serien Kalifat där du spelade hustru till en svensk IS-terrorist. Vad var mest intressant med det arbetet?

– Jag tyckte att manusförfattaren Wilhelm Behrman hade skrivit en fascinerande utveckling för Pervin-karaktären. Det var intressant och kul att få gå in och leka med de extrema situationer som Pervin befann sig i.

Serien beskriver hur två skoltjejer utvecklas till extremister. Går det att påverka ungdomar så lätt?

– Jag tycker att berättelsen är trovärdig.  I den här åldern kan man vara väldigt lättmanipulerad. Man har ju sett hur radikala fundamentalister har utnyttjat unga, men det går även att  dra paralleller till andra sektliknande grupper. Det är intressant.

Hur vill du beskriva dig själv som person?

– Jag tänker mycket och är oftast glad och nyfiken på min omgivning. Jag älskar samtiden!

Hur var din skolgång? 

– Jag har bäst erfarenheter från scenskolan. Där fick jag fick chansen att kombinera tradition med kritiskt tänkande. För mig har det varit viktigt att hitta min egen väg i den konstnärliga processen.

Vad säger du om debatten kring de estetiska ämnenas vara eller icke vara? 

– De är väldigt viktiga. Det här är till stor del en klassfråga och det är skolans uppgift att ge alla möjligheten att bli introducerade för konstnärliga uttryck. Vi lever i en väldigt resultat­inriktad tid där skapande inte anses vara viktigt för vår utveckling. För mig består bra utbildning av många lager, och där har de estetiska ämnena en given plats.