Backar om Magister Nordströms besök: ”Inte tvingande”

Foto: Martin Magntorn

”Magister Nordström”, känd från sociala medier, har slagit fast att lärarna inte behöver gå på hans föreläsning.

Rickard ”Magister Nordströms” föreläsning är inte längre obligatorisk för lärarna.
– Han vill inte att det ska vara tvingande, säger Per Theorin, tillförordnad utbildningschef i Sölvesborg.

Efter att Vi Lärare och Blekinge Läns tidning uppmärksammat att sociala media-profilen ”Magister Nordström”, nyligen kritiserad i ett uttalande av Lärarnas yrkesetiska råd, ska föreläsa i Sölvesborg har Rickard Nordström hört av sig till uppdragsgivaren.

– Han vill inte att det ska vara tvingande, utan att folk ska vilja höra på honom, säger Per Theorin.

Magister Nordström har, som Vi Lärare rapporterat, gjort att Yrkesetiska rådet uttalat sig flera gånger. Senast om en reklamkampanj för ett företag som säljer adhd-utredningar.

– Den stack ut. Om man uttalar sig som han gör, går han i god för företaget som gör utredningarna. Alla barn måste ha möjlighet att göra utredningarna kostnadsfritt – och det är den fråga man borde driva, säger Jesper Rehn, ordförande för Lärarnas yrkesetiska råd.

Men läraren, som 320 000 följare på Tiktok, 36 000 på Instagram och har rankats som Sveriges mäktigaste skolaktör på nätet av Maktbarometern, med sina 38 000 följare på Facebook, har i dagarna publicerat ytterligare ett reklamsamarbete.

Denna gång för ett möbelföretag.

Facket ifrågasätter föreläsningen

Nu ifrågasätter Sveriges Lärare hur lämplig Rickard Nordström är att hålla föreläsningar för lärare.

– Jag är inte inläst på hans pedagogik, men jag har hört att han fått kritik av Yrkesetiska rådet och anledningen är tillräcklig för att man ska ställa sig tveksam, säger Mikael Asper, ordförande för Sveriges Lärare Sölvesborg.

 Fram tills nyligen har fortbildningen, som ska genomföras på måndag 7 oktober, varit obligatorisk. Så är inte längre fallet.

”Han är jättevälkommen”

– För första gången i min karriär säger jag att det är frivilligt, sedan får rektorerna själva avgöra om de vill erbjuda någon annan fortbildning, säger Per Theorin.

Föreläsningen är en del av Psykiatriveckan som kommunerna i region Blekinge anordnar.

– Han är jättevälkommen hit och föreläsa och precis som Etiska rådet säger får han fundera kring sina samarbeten och vad han gör på nätet, säger Per Theorin.

Vi Lärare söker fortsatt Rickard Nordström för en kommentar.

LÄS ÄVEN:

Facket inför ”Magister Nordströms” föreläsning: ”Blås av”

”Magister Nordström” gör ny reklam – trots etiska rådets kritik

”Magister Nordström” i nytt reklambråk