”Tydlig lönesättning avgörande för lärares motivation”
En lägre lön får inte motiveras med att kommunen måste spara, skriver Ljubomir T Devic.
Vi lärare debatt
Om kommunen gör besparingar, är det viktigt att förstå om detta påverkar den anställdes arbetsbelastning, arbetsuppgifter eller kompetenskrav, och i så fall hur detta kopplas till lönen.
Det skriver läraren Ljubomir T Devic.
I många yrken är lönen en spegelbild av den arbetsinsats som görs och den kompetens som krävs. Som anställd förväntar man sig att en arbetsgivare ska kunna ge en tydlig och konkret motivering för löneförändringar, särskilt om dessa är till det sämre. När en arbetsgivare förklarar en lönesänkning med vaga hänvisningar till externa faktorer, som en allmän ekonomisk situation eller besparingskrav, utan att ge någon insikt i arbetets innehåll och värde, uppstår en problematisk osäkerhet och brist på rättvisa.
Ljubomir T Devic
För att tala om en riktig ”motivering” till en löneförändring, bör arbetsgivaren redogöra för de specifika faktorer som påverkar den anställdes lön. Det handlar om att kunna förklara varför en löneförändring sker, baserat på faktorer som prestation, arbetsuppgifter, ansvar och kompetens. Detta innebär att arbetsgivaren inte bara hänvisar till övergripande ekonomiska nedskärningar eller budgetproblem utan går in på konkreta detaljer om arbetets art och hur den anställdes roll och prestationer bedöms i förhållande till lönenivån.
Då skapas ett tomrum
När kommunen eller en annan arbetsgivare enbart säger att man inte har råd och gör besparingar, utan att koppla detta till en analys av de anställdas arbetsinsatser eller värde, kan man hävda att det är en otillräcklig motivering.
Det skapar ett vakuum där den anställde inte får någon insyn i varför förändringen sker eller vad som egentligen förväntas av denne i framtiden. Dessutom riskerar det attsända signaler om att anställda inte bedöms på sina faktiska prestationer eller den kvalitet de tillför i sittarbete.
Om en lärare får en lönesänkning utan någon diskussion om undervisningens art, förändrade arbetsuppgifter, eller feedback på prestation, då har arbetsgivaren inte gett en fullgod motivering.
Skulle inte den anställde kunna få veta på vilket sätt undervisningens kvalitet, elevresultat eller ansvar påverkar lönesättningen? Är det så att kommunen inte ser några förändringar i detpedagogiska arbetet, eller finns det andra faktorer som påverkar bedömningen?
Att en arbetsgivare hänvisar till externa faktorer som en allmän ekonomisk nedgång är inte fel i sig, men det måste kombineras med en tydlig och transparent förklaring om hur dessa faktorer reflekteras i det specifika arbetet. Om kommunen gör besparingar, är det viktigt att förstå om detta påverkar den anställdes arbetsbelastning, arbetsuppgifter eller kompetenskrav, och i så fall hur detta kopplas till lönen.
Det är grundläggande för alla arbetstagare att veta varför deras lön sätts på en viss nivå och varför den förändras. Attge anställda ett tydligt perspektiv på sina prestationer och hur dessa påverkar lönen är inte bara en fråga om rättvisa utan även om att motivera och behålla kompetentpersonal. Om arbetsgivaren inte kan motivera en löneförändring på ett konkret sätt, leder det till osäkerhetoch misstro. Detta kan i sin tur påverka arbetsmoralen och engagemanget, vilket i förlängningen kan skada hela organisationens produktivitet och effektivitet.
Koppla samman med prestation
Det är inte tillräckligt att bara säga att kommunen inte har råd – för varje anställd innebär det en otydlig framtid. För att upprätthålla en god arbetsmiljö och säkerställa rättvisa i lönesättningen måste arbetsgivaren vara beredd attkonkret motivera varför förändringar sker.
Detta gör man genom att koppla samman de ekonomiska beslut som fattas med de faktiska arbetsinsatser och prestationer som genomförs. Om detta inte sker, har arbetsgivaren inte fulltut motiverat den nya lönen.
Som anställd förväntar man sig en motivering
Att som arbetsgivare motivera en lönesänkning genom vaga och externa faktorer som ekonomiska besparingar utan att koppla detta till den enskilde anställdes arbete, prestationer och ansvar är otillräckligt. För att undvika osäkerhet, missnöje och misstro bland de anställda måste arbetsgivaren ge en tydlig och transparent motivering som är kopplad till de faktiska arbetsuppgifterna. Löneförändringar bör alltid grundas i en bedömning av den anställdes arbete – inte bara i kommunens ekonomiska situation.
Att ha en tydlig och rättvis lönesättning är avgörande för att bibehålla både motivation och förtroende i arbetsrelationen.
Ljubomir T Devic, legitiimerad lärare för skolans senare år, Malmö
- Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.
LÄS ÄVEN:
Läraren Maja: ”Så här höjde jag min lön”
Hannah, 31, höjde sin lön med 7 000 kr
Lönecoachens bästa tips för att höja din lön
Vill du skriva en debattartikel på Vi Lärare?
Gör så här:
- Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort.
- Skicka helst texten som en Word-fil, och bifoga gärna ett högupplöst porträttfoto. (Oftast duger en selfie tagen i bra ljus.)
- Mejla texten till adressen nedan och skriv även ditt mobilnummer i mejlet ifall vi behöver diskutera texten.
Mejla till oss på: debatt@vilarare.se