Slutrepliken: ”Lägg marknadsskolan åt sidan”

Camilla Lind svarar på replikerna efter hennes debattartikel om friskolor.

I sin debattartikel bad hon lärarkollegor om samarbete och fokus på kvalitet. I sitt slutsvar ber Camilla Lind fortsatt om att få lägga ägarfrågan åt sidan.

I sin debattartikel skriver Camilla Lind:

"Politikerna har under lång tid spelat ut oss lärare mot varandra i deras ständiga skyttegravskrig gällande de vinstdrivande friskolornas vara eller inte vara”.

Och fick svar av gymnasieläraren Rasmus Wahlman:

”Det här är inget som har med den enskilda läraren att göra, ett jobb är ett jobb och vi har alla räkningar att betala och alla vet också att en arbetsplats handlar om mer än bara skolformen, så det här är inte en fråga som alls handlar om att kritisera lärarna”.

Och musikläraren Patrik Andersson:

”Camilla Lind har rätt i att driftsformer – generellt -  inte med nödvändighet behöver avgöra en verksamhets kvalitet eller hur den når sina effektmål. Tyvärr går skola och marknad inte ihop ens idémässigt på grund av flera anledningar”.

Lärarens svar på marknadskritiken

Nu skriver Camilla Lind i sitt slutsvar:

Då är vi där igen...  Om marknad och skola går ihop eller inte är ju just den debatt som jag skulle önska att vi lärare kunde lägga åt sidan för en stund och istället fokusera på här och nu. 

  • Hur ser skolan ut idag?
  • Vad har vi för förutsättningar? ¨
  • Hur kan vi arbeta med frågor kring hur vi utvecklar kvaliteten i skolan och hur vi lärare tillsammans kan skapa en rättvis och jämlik betygsbedömning, som utgår ifrån, att vi alla, vill våra elevers bästa, oavsett vilken skola vi arbetar på?

Camilla Lind, lärare, Göteborg

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Vi Lärare.

LÄS ÄVEN:

Läraren: Fokusera på kvalitet – inte skolform

Replik: ”Skola och marknad går inte ihop”

Replik: ”Missförstånd om friskolorna”

”Jag planerar att ta betalt för de högre betygen”